O Βασίλης Καρδάσης στο Studio Μαυρομιχάλη για “Το Κιβώτιο”

Σειρά συζητήσεων με αφορμή την παράσταση
“Το Κιβώτιο” του Άρη Αλεξάνδρου

Συζήτηση 9η: Παρασκευή 12 Φεβρουαρίου 2016

Προσκεκλημένος ο Καθηγητής του Πανεπιστημίου Κρήτης, Ιστορικός και πρόεδρος του Ελληνικού Ανοιχτού Πανεπιστημίου, Βασίλης Καρδάσης.

Ο Θεατρικός Οργανισμός “Νέος Λόγος”, παρουσιάζει από τις 4 Δεκεμβρίου 2015, στο Studio Μαυρομιχάλη, σε μορφή θεατρικού μονολόγου, το εμβληματικό έργο της Νεοελληνικής λογοτεχνίας, “Το Κιβώτιο” του Άρη Αλεξάνδρου (1974), σε σκηνοθεσία Φώτη Μακρή και Κλεοπάτρας Τολόγκου, με τον Φώτη Μακρή στον ρόλο του αφηγητή.
Κάθε Παρασκευή, μετά το πέρας της παράστασης, το κοινό έχει την ευκαιρία να συζητήσει με τον σκηνοθέτη και με έναν διαφορετικό καλεσμένο από διάφορους χώρους της δημόσιας ζωής, όπως την πολιτική, τις τέχνες, τη δημοσιογραφία, τις επιστήμες. Η μέχρι τώρα ανταπόκριση του κοινού στις συζητήσεις είναι μεγάλη, καθώς το θέατρο παραμένει κατάμεστο και η συμμετοχή του στη συζήτηση ενεργή. Σκοπός αυτών των συζητήσεων, που κάθε φορά διαμορφώνονται από τις τοποθετήσεις των προσκεκλημένων και των θεατών, είναι η πολύπλευρη προσέγγιση του έργου και των θεμάτων που αναπτύσσονται σε αυτό: ο Εμφύλιος, η Επανάσταση, η προσδοκία, η διάψευση, η προδοσία. Τι σημαίνουν αυτά από την λογοτεχνική και την ιστορική σκοπιά, ποιες οι πολιτικές προεκτάσεις του έργου και ο συσχετισμός των θεμάτων που θίγει με την σύγχρονη ελληνική πολιτική και κοινωνική πραγματικότητα; Η είσοδος στη συζήτηση είναι δωρεάν για το κοινό που θέλει να την παρακολουθήσει.
Αυτήν την Παρασκευή 12 Φεβρουαρίου 2016, καλεσμένος είναι ο Καθηγητής του Πανεπιστημίου Κρήτης, Ιστορικός και πρόεδρος του Ελληνικού Ανοιχτού Πανεπιστημίου, Βασίλης Καρδάσης.
Τη συζήτηση θα συντονίσει η θεατρολόγος Εύη Κουκοράβα.
Μέχρι στιγμής, έχουν συμμετάσχει στις συζητήσεις με το κοινό ο συγγραφέας, κριτικός θεάτρου, πρόεδρος της Επιτροπής Θεάτρου και Χορού Λέανδρος Πολενάκης, ο συγγραφέας και δημοσιογράφος Περικλής Κοροβέσης, ο συγγραφέας και δημοσιογράφος Δημήτρης Φύσσας, ο Δήμαρχος Αγίας Παρασκευής, Γιάννης Σταθόπουλος, ο εκδότης Γιάννης Μειμάρογλου, ο ποιητής και εκδότης του περιοδικού «Μανδραγόρας», Κώστας Κρεμμύδας,ο κριτικός θεάτρου Κώστας Γεωργουσόπουλος και η ψυχολόγος – ψυχοθεραπεύτρια Χρυσούλα Σταύρου.

Το έργο
Το “Κιβώτιο”, είναι το μοναδικό μυθιστόρημα του Άρη Αλεξάνδρου και έχει χαρακτηριστεί ένα από τα σημαντικότερα κείμενα της Νεοελληνικής λογοτεχνίας.
Στα τέλη του Ελληνικού εμφυλίου πολέμου, μια ομάδα ανταρτών αναλαμβάνει μετά από σχετική εντολή του Γενικού Αρχηγείου να μεταφέρει, περνώντας μέσα από εχθρικό έδαφος, ένα κιβώτιο αγνώστου περιεχομένου, με παραλήπτες τη διοίκηση μιας ανταρτοκρατούμενης πόλης. Στη διάρκεια της αποστολής η ομάδα αρχίζει να χάνει τα μέλη της σταδιακά μέχρι που τελικά σώζεται ένας μόνο αντάρτης, ο οποίος τελικά κατορθώνει να παραδώσει το κιβώτιο. Όταν όμως φτάνει στον προορισμό του, διαπιστώνεται πως είναι άδειο και ο αντάρτης φυλακίζεται από τους άλλους συντρόφους του ως δολιοφθορέας.
Σε μια συγκλονιστική προσπάθεια να αποδείξει την αθωότητά του, αρχίζει να συντάσσει αναφορές στον ανακριτή, όπου δεν διστάζει να εξηγεί και να ερμηνεύει, το νόημα της παράδοξης αποστολής τους.
Αυτές οι αναφορές, αποτελούν το μυθιστόρημα του Αλεξάνδρου.
Ο συντάκτης των αναφορών δεν γνωρίζει τίποτα για την ταυτότητα του ανακριτή ούτε για τους δεσμώτες του, ούτε αν ο ανακριτής διαβάζει τα όσα του γράφει.
Το μυθιστόρημα ερμηνεύθηκε από αλληγορία για τον εμφύλιο και ως καταγγελία των κάθε είδους εξουσιών και ιερατείων αλλά και ως ένα σχόλιο στον δυτικό πολιτισμό.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ :

Δραματουργική επεξεργασία – Σκηνοθεσία : Φώτης Μακρής, Κλεοπάτρα Τολόγκου
Σκηνογραφία : Διονύσης Μανουσάκης
Μουσική : Γιώργος Νινιός

Παίζει ο Φώτης Μακρής

Ομάδα θεατρολόγων : Μελίνα Πλαστή, Εύη Κουκοράβα, Μάρθα Κοσκινά.

ΗΜΕΡΕΣ ΚΑΙ ΩΡΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ :
Κάθε Παρασκευή στις 21.00

ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ :
Κανονικό : 10 ευρώ
Φοιτητικό, κάτω των 25 ετών και άνω των 65 ετών : 8 ευρώ
Άνεργοι, Ατέλειες : 5 ευρώ

ΔΙΑΡΚΕΙΑ : 80 λεπτά (χωρίς διάλειμμα)