«J.R.R.Tolkien – Ταξίδι στη Μέση-γη»

 

Ημερίδα γνωριμίας με το έργο του πατέρα της φανταστικής λογοτεχνίας

 

Ο ελληνικός Σύλλογος Φίλων Τόλκιν – The Prancing Pony στο πλαίσιο των εορταστικών εκδηλώσεων για την 15η επέτειο από την ίδρυσή του, με την υποστήριξη  Δήμου Θεσσαλονίκης, διοργανώνει την πρώτη ημερίδα με θέμα τον καθηγητή J.R.R.Tolkien και το έργο του.

Στη διάρκεια της ημερίδας «J.R.R.Tolkien – Ταξίδι στη Μέση-γη», γνωστές προσωπικότητες του Φανταστικού από την Θεσσαλονίκη και την Αθήνα θα αναλύσουν πτυχές του μνημειώδους έργου του καθηγητή Τόλκιν. Αναλυτικά το πρόγραμμα θα έχει ως εξής:

14.00 – 14.30      Προσέλευση

14.30 – 15.30      Καλωσόρισμα και παρουσίαση του Συλλόγου από τη πρόεδρο κ. Καίτη Καραγεώργη.

15.30 – 16.30      «Τζ.Ρ.Ρ. Τόλκιν, ένας καθηγητής της Οξφόρδης στο Πάνθεον της Λογοτεχνίας του Φανταστικού».

Ομιλητής – Θωμάς Μαστακούρης, δικηγόρος, συγγραφέας και μεταφραστής.

 

16.30 – 17.00      Διάλειμμα – Πρόσκληση σε καφέ.

 

17.00 – 18.00      «Η Γλώσσα της Faerie: πώς ο Τόλκιν δημιούργησε το μονοπάτι για τη Μέση Γη και τι σημαίνει αυτό για το σύγχρονο φανταστικό».

Ομιλήτριες – Δήμητρα Νικολαΐδου, Υποψήφια Διδάκτορας Αγγλικής Φιλολογίας ΑΠΘ, υπεύθυνη δημιουργικού εκδόσεων Αρχέτυπο

Βάγια Ψευτάκη, MA Creative Writing, University of Kingston, συγγραφέας.

 

18.00 – 19.00    «Δέντρα και Δάση της Μέσης Γης. Μυθολογία, Συμβολισμός, Αναφορικότητα».  Ομιλήτρια – Ευλαμπία Τσιρέλη, συγγραφέας, καθηγήτρια δημιουργικής γραφής, Υπ. Διδάκτορας Θεολογίας Α.Π.Θ.

19.00 – 20.00      «Tolkien Quiz». Διαγωνισμός γνώσεων.

 

Ο Σύλλογος Φίλων Τόλκιν ιδρύθηκε τον Οκτώβριο 2002, ως ένα μη κερδοσκοπικό σωματείο με μορφωτικό και ψυχαγωγικό χαρακτήρα και με κύριους σκοπούς του την μελέτη του συγγραφικού έργου του J.R.R. Tolkien, την ανάπτυξη και την διάδοση αυτού στην ελληνική επικράτεια, την προώθηση της επικοινωνίας και της επαφής των προσώπων που ενδιαφέρονται γι’ αυτό, καθώς και την γνωριμία με όλες της μορφές έκφρασης (κινηματογράφος, θέατρο, μουσική, θέατρο, ζωγραφική, παιγνίδια) που έχουν την έμπνευση τους σε αυτό.

Ο Τζων Ρόναλντ Ρούελ Τόλκιν (1892-1973) ήταν Άγγλος φιλόλογος, γλωσσολόγος, καθηγητής πανεπιστημίου, συγγραφέας και ποιητής, παγκοσμίως γνωστός για τα εμβληματικά έργα επικής φαντασίας «Χόμπιτ», «Ο Άρχοντας των Δαχτυλιδιών» και «Σιλμαρίλλιον». Κατείχε τις έδρες Αγγλοσαξωνικής Φιλολογίας, Γλωσσολογίας και Αγγλικής Φιλολογίας του πανεπιστημίου της Οξφόρδης από το 1925 έως το 1959. Η πρωτοφανής αποδοχή των μυθιστορημάτων του από το κοινό έδωσε μεγάλη ώθηση στο συγκεκριμένο λογοτεχνικό είδος, βοήθησε στην εξάπλωση του και στην ανάδειξη άλλων νεότερων συγγραφέων. Δικαίως θεωρείται ο πατέρας της Φανταστικής Λογοτεχνίας.

Το Prancing Pony είναι μέλος του International Tolkien Fellowship και διατηρεί επαφές με πολλούς αντίστοιχους ευρωπαϊκούς συλλόγους. Έχει εκπροσωπήσει την Ελλάδα σε διεθνείς διοργανώσεις με θέμα το έργο του Τόλκιν και έχει διοργανώσει σχετικές εκδηλώσεις στην Ελλάδα. Συνεργάζεται με άλλους συλλόγους και φορείς στον χώρο του Φανταστικού και έχει συμβάλλει σημαντικά στην δημιουργία του πανελλήνιου φεστιβάλ φαντασίας ΦantastiCon. Τα μέλη του συναντώνται σε μηνιαία βάση για παρουσιάσεις, αναγνώσεις, συζητήσεις και προβολές πάνω στο αγαπημένο τους θέμα. Ο Σύλλογος έχει έντονη παρουσία στο διαδίκτυο με την ιστοσελίδα του www.tolkien.gr και την ομάδα του στο facebook  https://www.facebook.com/groups/greektolkiensociety/.   Από τις αρχές του 2016 υπάρχει και η ενεργή ομάδα μας στην Θεσσαλονίκη, Arnor-Greek Tolkien Society, την οποία μπορείτε να βρείτε στο https://www.facebook.com/groups/1764154527144174/.

 

«J.R.R.Tolkien – Ταξίδι στη Μέση-γη»

Ημερομηνία: 11 Μαρτίου 2017

Ώρες: 14.00 – 20.00

Χώρος: Δημοτική Πινακοθήκη “Casa Bianca, Β. Όλγας 180 & Θεμ. Σοφούλη

 

Πληροφορίες:    Arnor – Greek Tolkien Society https://www.facebook.com/groups/1764154527144174/

Greek Tolkien Society [email protected]

Δημοτική Πινακοθήκη Θεσσαλονίκης “Casa Bianca”, τηλέφωνο 231 331 8538