HΡΑΚΛΗΣ, ΟΙ 12 ΑΘΛΟΙ

0

HΡΑΚΛΗΣ, ΟΙ 12 ΑΘΛΟΙ

το θέατρο Πάνθεον παρουσιάζει μια υπερπαραγωγή

για όλη την οικογένεια

με το Σάκη Ρουβά στο ρόλο του μυθικού ήρωα

 

Ο Ηρακλής, το εμβληματικό μυθικό πρόσωπο – πρότυπο στο οποίο σύμφωνα με την  αρχαιοελληνική παράδοση αποδόθηκαν πλήθος από κατορθώματα και το ανήγαγαν σε θρυλική μορφή ολόκληρου του ελλαδικού χώρου, είναι το θέμα  της πρώτης θεατρικής παραγωγής του θεάτρου Πάνθεον που θα παρουσιάζεται από τις 19 Δεκεμβρίου. Πρόκειται για μια μεγαλειώδη παράσταση με δώδεκα διαφορετικά σκηνικά, όσα και οι άθλοι του μυθικού ήρωα.

Το αρχαιοελληνικό δράμα αλλά και ο μύθος που συνιστά την πηγή του θεωρούνται οικουμενικό κτήμα. Έτσι, οι ανασκευές του δραματικού μύθου ή οι διασωθείσες παραλλαγές του ικανοποιούν πολιτικο-κοινωνικές απαιτήσεις της εκάστοτε εποχής. (Δ.Τσατσούλης, Ακαδημαϊκός – Κριτικός Θεάτρου).

Το συλλογικό πνεύµα που εκπέµπει ο µύθος ίσχυε ανέκαθεν ως στοιχείο ενότητας. Οι αρχαίοι Αθηναίοι άκουγαν τους ρήτορές τους να αντλούν επιχειρήµατα και παραδείγµατα από τους µύθους που τους ήξεραν όλοι καλά.

Ο σκηνοθέτης, Απόλλων Παπαθεοχάρης,  σημειώνει:

Η ζωή μας είναι μια διαρκής διαδικασία επιλογής και λήψης αποφάσεων.                             Με αυτήν την προοπτική, καθώς και δικός μου ήρωας ο Ηρακλής, θέλησα να προσπαθήσω να ταυτίσω την πορεία του με τη ζωή του κάθε ανθρώπου σε κάθε στιγμή της Ιστορίας.  Το φοβισμένο του ξεκίνημα μπροστά σε ένα άγνωστο χαώδες Σύμπαν, τα εσωτερικά του ερωτήματα, η άσκηση της ελεύθερής του βούλησης και η σκληρή προσπάθεια για την κατάκτηση του στόχου, είναι και οι δικοί μας φόβοι και τα δικά μας ερωτήματα.

Ο Ηρακλής είναι ο σπουδαιότερος, ισχυρότερος και πιο δημοφιλής  ήρωας στην ελληνική μυθολογία. Συνδύαζε τη θεϊκή και την ανθρώπινη φύση και είχε σαν στόχο την απελευθέρωση του ελληνικού κόσμου από το κακό. Αλλά αυτή ήταν μόνο η αρχή της ιστορίας του. Υπήρξε κι ένα πρόσωπο βασανισμένο από μια τρομακτική αμαρτία. Οδηγήθηκε στο  να αναλάβει δώδεκα ακατόρθωτες προκλήσεις, αναζητώντας την εξιλέωση. Για μας είναι ένας μύθος, αλλά για τους αρχαίους Έλληνες ήταν πραγματικότητα. Ένας μύθος βασισμένος σ’ έναν πραγματικό πολεμιστή. Ο Ηρακλής ήταν κάτι το ιδιαίτερο και ταυτόχρονα εξαιρετικά συνηθισμένος. Στον ελληνικό κόσμο, ήρωας ήταν κάποιος με υπεράνθρωπη δύναμη αλλά και κάποιος που έπρεπε να υποφέρει.  Ο Ηρακλής υπήρξε η εικόνα του ήρωα στην ελληνική κοινωνία, προορισμένος να υποφέρει περισσότερο από κάθε άλλον.
Η παράσταση απευθύνεται στα παιδιά αλλά και σε όλη την οικογένεια. Τόσο η αφήγηση όσο και η αναπαράσταση μύθων και ιστοριών είναι προνομιούχος «γλώσσα» επικοινωνίας με τους νεότερους καθώς μπορεί να προσφέρει ψυχαγωγία, πολιτικό προβληματισμό και μια κριτική ματιά της σύγχρονης πραγματικότητας  με  θεμελιώδη σημασία για τη γνωστική και συναισθηματική τους ανάπτυξη.

To αρχικό κείμενο έγραψε ο Στρατής Πασχάλης ενώ ο λόγιος και καθηγητής Γιάννης Λιγνάδης έκανε τη δραματουργική επεξεργασία. Η σκηνοθεσία είναι του Απόλλωνα Παπαθεοχάρη ο οποίος επιμελείται τα σκηνικά και τα κοστούμια.

Τον Ηρακλή ερμηνεύει ο  Σάκης Ρουβάς ενώ  δίπλα του πρωταγωνιστούν, ως Ευρυσθέας η Ρούλα Πατεράκη, ως Αθηνά η Ναταλία Δραγούμη, ως Ήρα η Αγορίτσα Οικονόμου και ως Αρετή η Ελένη Ρουσσινού.

IMG_0464final_low

Η ταυτότητα της παράστασης

Σύλληψη-σκηνοθεσία-σκηνικά-κοστούμια: Aπόλλων Παπαθεοχάρης

Αρχικό κείμενο: Στρατής Πασχάλης

Διασκευή-δραματουργική επεξεργασία: Γιάννης Λιγνάδης

Σύνθεση τραγουδιών: Γιώργος Θεοφάνους

Στίχοι τραγουδιών: Nίκη Παπαθεοχάρη

Πρωτότυπη μουσική σύνθεση & ηχητικός σχεδιασμός: Γιώργος Πούλιος

Επιμέλεια κίνησης: Aγγελική Στελλάτου

Χορογραφίες: Chali Jennings

Συνεργάτης σκηνογράφος: Mαίρη Τσαγκάρη

Συνεργάτης σκηνοθέτης: Σύλβια Λιούλιου

Φωνητική διδασκαλία: Λία Βίσση

Animation-video art: Κωνσταντίνος Κουτσολιώτας

Οπλομαχητικές: Κωνσταντίνος Μπουμπούκης

Διεύθυνση σκηνής: Aναστασία Διαμαντοπούλου

Καλλιτεχνικός σύμβουλος της παράστασης, ο Δημήτρης Λιγνάδης.

Παίζουν:

Ηρακλής: Σάκης Ρουβάς

Ευρυσθέας: Ρούλα Πατεράκη

Αθηνά: Ναταλία Δραγούμη

Ήρα: Αγορίτσα Οικονόμου

Αρετή: Ελένη Ρουσσινού

Ιόλαος: Αντώνης Πριμηκύρης

Μόλορχος – Αυγείας: Γιάννης Αναστασάκης

Φυλέας: Φαίδων Κεφαλέας

Ιππολύτη: Έρρικα Μπίγιου

Κακία: Φανή Αποστολίδου

Aκόμα παίρνουν μέρος οι:

Chali Jennings, Νικόλας Μακρής, Evgenios Βuli, Σταυριάνα Γκαρνάβου, Τατιάνα Δημητριάδου, Andi Kocaj, Ardi Kocaj, Εντυ Λάμμε, Τadeu Liesenfeld, Ολγα Πιλάκη, Victoria Taylor, Αλέξης Φουσέκης και οι μουσικοί επί σκηνής Παύλος Καλτουρουμίδης, Αναστάσης Μισυρλής, Tigran Sargyan.

 

Πρώτη παράσταση: 19 Δεκεμβρίου 2014

INFO:

Ημέρες και ώρες παραστάσεων:

Παρασκευή & Σάββατο στις 20.00΄

Κυριακή στις 15.00΄ & 19.00΄

(Κάθε Τρίτη, Τετάρτη και Πέμπτη παραστάσεις για σχολεία στις 10.00΄)

Τιμές:

Διακεκριμένη ζώνη: 38 ευρώ, Α: 35 ευρώ, Β: 30 ευρώ, Γ: 25 ευρώ,

Δ: 20 ευρώ, Ε: 15 ευρώ, Φοιτητικό & ανέργων 15 ευρώ

Kάθε Κυριακή στις 15.00΄ 25 έως 12 ευρώ

Προπώληση εισιτηρίων:

στα ταμεία του θεάτρου Πάνθεον, Πειραιώς 166 τηλ. 210.3471111,  στο www.pantheontheater.gr, στα βιβλιοπωλεία Παπασωτηρίου και σε καταστήματα της Vodafone.

 

No comments