Francesca Gagnon: “έχω εμπνευστεί από την Ελληνική μουσική”

0

 

Η συνέντευξη της Francesca Gagnon, στην εφημερίδα ΒΟΡΕΙΝΗ

Πότε και πως ξεκίνησες το μουσικό σου ταξίδι; Πότε ήταν η πρώτη φόρα που είπες «το μέλλον μου είναι η μουσική»;

– Ξεκίνησα να παίζω πιάνο στην ηλικία τον 8 ετών. Ξόδεψα χιλιάδες ώρες παίζοντας χωρίς να βαριέμαι.

Εκείνη την στιγμή συνειδητοποίησα ότι ήθελα να γίνω μουσικός . Ήταν το πάθος μου. Βοηθούσα τις αδερφές μου να τραγουδάνε με το πιάνο και αγαπούσα να τραγουδώ μερικές αρμονίες.

Στην ηλικία τον 15 ετών τραγούδησα πρώτη φορά με μπάντα, εκείνη την στιγμή ένιωσα κάτι πολύ δυνατό μέσα μου χωρίς να ξέρω ότι από εκείνη τη στιγμή  θα τραγουδούσα για την υπόλοιπη ζωή μου .

Όταν κάποιος ακούει τα τραγούδια σου, η λέξει «ταξίδι» είναι το πρώτο πράγμα που περνάει από το μυαλό του . Τα ταξίδια που έκανες ανά των κόσμο ήταν σημαντικά  για να διαμορφώσεις μουσική άποψη;

– Σίγουρα η ταξιδιωτικές μου εμπειρίες τραγουδώντας στην Ευρώπη, στην Αφρική, στην Αυστραλία και Νότια Αμερική έχουν επηρεάσει  την δημιουργικότητα μου και τα τραγούδια που επιλέγω να τραγουδήσω καθώς και τον τρόπο που τα ακούω. Αλλά επίσης θα ήθελα να πω ότι από όταν ήμουν πολύ μικρή, στην πόλη Jonquiere όπου μεγάλωσα, ήμουν ήδη γοητευμένη από την παγκόσμια μουσική.

Το «Alegria» είναι κεντρικός σταθμός στην καριέρα σου;

– Αν κατάλαβα καλά την ερώτηση, ναι το «Alegria» είναι σίγουρα ένα τραγούδι που με αντιπροσωπεύει ακόμα και σήμερα. Το «Alegria» είναι ένα τραγούδι ελπίδας που θέλω να το μοιράζομαι με τους ανθρώπους.

Από την πρώτη φορά που το τραγούδησα είχα, και έχω ακόμα, το προνόμιο να γνωρίζω, να δουλεύω και να τραγουδάω πολύ συναισθηματικά τραγούδια αγάπης και ελπίδας σε διάφορες γλώσσες και από μεγάλους συνθέτες.

Πόσο σημαντική είναι για εσένα η Λατινική μουσική;

– Από μικρή άκουγα λατινική μουσική, επειδή η μητέρα μου ήταν ερασιτέχνης χορεύτρια και έκανε πρόβες στο σπίτι. Λατρεύω τα μουσικά όργανα και τον ρυθμό… Τραγούδησα και ηχογράφησα ένα άλμπουμ με το παγκοσμίου φήμης συγκρότημα από την Χιλή «Inti-Illimani»

Πιστεύω ότι στην προηγούμενη μου ζωή ζούσα στην Λατινική Αμερική.

Πιθανότατα θα γνωρίζεις ότι η οικονομική κρίση είναι ο κυρίως λόγος που οι νέοι άνθρωποι στην χώρα μας νιώθουν ανασφάλεια. Θα μπορούσες να τους δώσεις κάποια συμβουλή;

– Βρισκόμαστε σε μια περίοδο μεγάλων αλλαγών σε όλο τον κόσμο. Η άνθρωποι θέλουν και πρέπει να γνωρίζουν την αλήθεια…

Πάντα πρέπει να ελπίζουμε ακόμα και στης δύσκολες  καταστάσεις.

Η ελπίδα βρίσκεται στους νέους, πρέπει να είναι πολύ δυνατοί αφού είναι οι μόνοι που μπορούν να αλλάξουν τα πράγματα, συμμετέχοντας. Πρέπει να βοηθάμε ο ένας τον άλλον και να δουλεύουμε μαζί. Η δημιουργικότητα είναι ο τρόπος να μοιραζόμαστε και να ευημερούμε!

Οι Έλληνες φαίνεται να σε αγαπάνε. Θα ήθελα να σε ρωτήσω, αγαπάς την Ελλάδα και τους  Έλληνες;

– Είναι μία παραμυθένια χώρα για μένα αφού είναι τόσο όμορφη. Αγαπάω τους Έλληνες, είναι πολύ φιλόξενοι και φιλικοί. Μου αρέσει η Ελληνική τέχνη, η Ιστορία, τα Μυθικά μέρη, τα νησιά και το γαλάζιο της θάλασσας.

Έχεις ποτέ ακούσει Ελληνική παραδοσιακή μουσική; Θα μπορούσε να σε εμπνεύσει;

– Στην αρχή της καριέρας μου στο Μόντρεαλ τραγουδούσα σε μία ελληνική ταβέρνα με ελληνική ορχήστρα. Σε αυτό το διάστημα ανακάλυψα και άκουγα την Ελληνική μουσική. Η φωνή της Μελίνας Μερκούρη είναι από τις αγαπημένες μου.

Στο άλμπουμ μου  «Au-delà des couleurs» έχω ένα τραγούδι που το έχω εμπνευστεί από την Ελληνική μουσική.

Πόσο σημαντικό είναι για εσένα να αγαπάς της ζωή;

– Αγαπάω την ζωή. Η αγάπη είναι από τα πιο σημαντικά πράγματα για εμένα. Η δημιουργικότητα και η μουσική μου επιτρέπουν να είμαι σε καθημερινή διάθεση αγάπης. 

Οι στόχοι σου για το μέλλον; 

– Να τραγουδάω, να τραγουδάω και να τραγουδάω…

Η ευχή μου είναι να τραγουδάω όσο πιο πολύ μπορώ, να μένω σε επαφή με τον κοινό  και να δίνω χαρά και ελπίδα με τα τραγούδια μου.

Τραγουδάω τακτικά στην Πορτογαλία, την Ιταλία, την Ισπανία, τη Γαλλία και Αγγλία. Ένα από τα πράγματα που θα ήθελα να κάνω είναι να τραγουδήσω στην Ελλάδα και γιατί όχι στην Επίδαυρο!!!

Ένα μήνυμα για τους Έλληνες φίλους σου;

– Θέλω να τους ευχαριστήσω όλους!

Μην ξεχνάτε ότι είναι σημαντικό να έχουμε όνειρα και να πιστεύουμε στην πραγματοποίησή τους.

Η Ελλάδα είναι μια πολύ ωραία χώρα !

89

No comments

“Αστεία Όνειρα” με τη Γλυκερία

Ακούστε το νέο τραγούδι με την Γλυκερία σε μουσική και στίχους του Παντελή Κυραμαργιού Ενορχήστρωση: Παντελής Κυραμαργιός Έπαιξαν οι μουσικοί: Κατερίνα Μητροπούλου: Κανονάκι, Ούτι, Κρουστά Θάνος ...