BODY AND CITIZENSHIP Ομαδικές Επιτελέσεις στην Πλατεία Συντάγματος

Μια συλλογική επιτελεστική (performative) παρέμβαση στον δημόσιο χώρο που προκύπτει από ένα τριήμερο συμμετοχικό εργαστήριο με τον ίδιο τίτλο που πραγματοποιήθηκε στους χώρους που παραχώρησε ευγενικά η Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας.

Μέσα από τις δράσεις των συμμετεχόντων, το σημείο της Πλατείας Συντάγματος, ένας τόπος που σημαδεύει την δημόσια πολιτικής ζωής της πόλης, αντιμετωπίζεται ως ένας χώρος που βιώνεται και επιτελείται, μέσα από ένα πλέγμα αντιθέσεων και ποιητικών συσχετισμών, μέσα από ατομικές και ομαδικές δράσεις.
.
Υπό την γενική έννοια BODY AND CITIZENSHIP  ερευνάται η σχέση σώματος – βιώματος με τον δημόσιο χώρο, σε  συλλογικό και ιδιωτικό επίπεδο, δίνοντας τη δυνατότητα, μέσω της ποιητικής χειρονομίας, να δοθεί μια μορφή και μια παρουσία στη συλλογική μνήμη, ιδίως σε σχέση με τα τελευταία χρόνια.

Το 2012 ήταν ένα καλοκαίρι κλιμάκωσης της δημόσιας διαμαρτυρίας ενάντιας στο πρόγραμμα λιτότητας που εκφράστηκε μέσα από μαζικά κινήματα και μεμονωμένες δράσεις στους δημόσιους χώρους της Αθήνας, όπως το κίνημα των αγανακτισμένων στην πλατεία Συντάγματος. Στο διάστημα αυτό συνέβησαν διάφορα γεγονότα που θα παρέμεναν στην συλλογική μνήμη, όπως η δολοφονία του Παύλου Φύσσα.

Η πρωτοβουλία αυτή γεννήθηκε με την ανάγκη να δοθεί σε νέους καλλιτέχνες η ευκαιρία να ερμηνεύσουν και να επεξεργαστούν, μέσα από το όχημα της performance art, τα πιο πρόσφατα γεγονότα που σχετίζονται με την περίοδο της κρίσης. Μια κρίση που ονομάζουμε «οικονομική», αλλά η οποία επηρεάζει στην πραγματικότητα όλα τα επίπεδα της κοινωνίας και του πολιτισμού.

“Ως εικαστικός, τα “όπλα” άμυνας μου ενάντιας στην βιαιότητα αυτής της ακαθόριστης εισβολής, είναι η πολιτισμική μου ταυτότητα όπως την αντιλαμβάνομαι, και οι ρίζες της εικαστικής μου γλώσσας. Αυτό που επιθυμώ να πετύχω είναι πέρα από μια εφήμερη έκφραση πολιτικού αντίλογου σε ιδεολογικό επίπεδο. Η ποιητική χειρονομία στον δημόσιο χώρο έχει σαν σκοπό να επιτελέσει μια άσκηση ιθαγένειας “citizenship” που φέρνει την έννοια της πολιτικής κοντά στην ρίζα της εννοιολογικής σημασίας της, “αυτό που αφορά την πόλη”. Και η πόλη είναι πολύ παραπάνω από την “πολιτική”. (F. Kiàis)

Μετά τις μεγάλες διεθνείς εκθέσεις που πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο της Documenta και οι οποίες έχουν δώσει σημασία σε μια παγκοσμιοποιημένη διάσταση της σχέσης μεταξύ τέχνης, οικονομίας, κοινωνικού ιστού και εξουσίας, προσπαθούμε να προσφέρουμε στους νέους την ευκαιρία να ταυτιστούν με τις δικές τους προσωπικές πορείες και πολιτιστικές ρίζες, αντιστρέφοντας την προοπτική, από τη θέση του θεατή σε εκείνη του πρωταγωνιστή και του άμεσου διερμηνέα.

Ξεκινώντας από τις βιογραφίες τους, τις προσωπικές ή συλλογικές εμπειρίες τους σχετικά με την περίοδο της κρίσης, αρχίσαμε μια διαδικασία ποιητικής επεξεργασίας αυτών των εμπειριών μέσα από μια συν – δημιουργική διαδικασία.

Την Τρίτη 27 Μαρτίου, 10.00πμ – 11.00πμ στην Πλατεία Συντάγματος, θα παρουσιαστούν τα αποτελέσματα αυτής της τριήμερης εργαστηριακή εμπειρίας.

Συμμετέχουν:

GRAAM

Μαρία Ζούρου

Αθηνά Κανελλοπούλου

Ελίζα Κρικώνη

Ελευθερία Πανούση

Άννα Παπαθανασίου

Μαριάννα Στεφανίτση

Ερασμία Τσίπρα

James Σύμπουρας (co-facilitator)

Francesco Kiais (facilitator)

..

Francesco Kiais:

francescokiais.com

Ο Francesco Kiàis είναι καλλιτέχνης και ανεξάρτητος επιμελητής. Είναι μέλος της επιμελητικής επιτροπής της VENICE INTERNATIONAL PERFOMANCE ART WEEK και συνεργάζεται με διάφορα εκπαιδευτικά προγράμματα, τόσο ως θεωρητικός όσο και ως καλλιτέχνης. Πρόσφατα δημιούργησε και συν-ίδρυσε μια πλατφόρμα που εδρεύει στην Αθήνα και είναι αφιερωμένη στην τέχνη της περφόρμανς, την [mind the] G.A.P.- Gathering Around Performance. To 2017 έδωσε μια σειρά διαλέξεων πάνω στη Performance Art στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο Τμήμα Τεχνών Ήχου και Εικόνας, ως ελεύθερος συνεργάτης.

Πρόθεσή του [mind the] G.A.P. – Gathering Around Performance, είναι να λειτουργήσει ως καταλύτης επιτελεστικής πολιτισμικής δραστηριότητας, να δημιουργήσει γέφυρες και να διευκολύνει διασυνδέσεις, να προσκαλέσει εθνικούς και διεθνείς καλλιτέχνες, και να οργανώσει εργαστήρια, εκδηλώσεις και διαλέξεις με θέμα την performance art.

contemporaryartshowcaseathens.com

Το Contemporary Art Showcase Athens (C.A.S.A.) είναι μια συνεργατική ομάδα ανεξάρτητων εικαστικών και επιμελητών. Οι δραστηριότητες του C.A.S.A. συμπεριλαμβάνουν την επιμέλεια εκθέσεων και φεστιβάλ, την διοργάνωση σεμιναρίων και και εργαστηρίων, καθώς και την πλαισίωση και στήριξη συνεργατικών projects. Μέσα από τις δράσεις του, αναπτύσσει ένα οριζόντιο δικτύου συνεργασιών, επικοινωνίας και ανταλλαγής με συνεργάτες τόσο εγχώρια, όσο και διεθνώς, συμβάλλοντας πολλαπλά στην διερεύνηση των σχέσεων μεταξύ των τοπικών και παγκόσμιων εμπειριών , και την διεύρυνση της επαφής του κοινού με την νέα εικαστική δραστηριότητα, αναδεικνύοντας νέες συνεργατικές δυναμικές και προοπτικές.