6ο Πανελλήνιο Σεμινάριο της Στέγης Ελληνικών Χορωδιών

Η Στέγη Ελληνικών Χορωδιών ως Συλλογικός Χορωδιακός Φορέας της πατρίδας μας, έχει ως σκοπό της την έμπρακτη υποστήριξη των Ελληνικών Χορωδιών των Μαέστρων τους και των νέων μουσικών που ασχολούνται με την Χορωδιακή Μουσική. Μετά την επιτυχημένη διεξαγωγή του 1ου & 2ου Πανελλήνιου Σεμιναρίου στον Βόλο το 2007 και στη Θεσσαλονίκη το 2008 αντίστοιχα, του 3ου στην Αθήνα το 2016, του 4ου Σεμιναρίου στη Λάρισα το 2017, του 5ου στην Πάτρα το 2018, το οποίο δυστυχώς δεν πραγματοποιήθηκε λόγω της ξαφνικής απώλειας του Αντώνη Κοντογεωργίου, προχωρά στη διοργάνωση του 6ου Πανελλήνιου Σεμιναρίου σε συνεργασία με το Ελληνικό Ωδείο.

Το Σεμινάριο θα διεξαχθεί στην Αθήνα από την Παρασκευή 15 Νοεμβρίου 2019 στις 16:30 έως & την Κυριακή 17 Νοεμβρίου 2019 στις 14:00, διάρκειας 16 ωρών και θα φιλοξενηθεί στις αίθουσες του Ελληνικού Ωδείου στο Μαρούσι (Λεωφόρος Κηφισίας & Πεντέλης 2).

Εισηγητές του Σεμιναρίου είναι ο Μίλτος Λογιάδης διακεκριμένος Αρχιμουσικός, Καθηγητής στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου, Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, η Χριστίνα Γιαννακοπούλου, Καταξιωμένη Σολίστ, Καθηγήτρια Μονωδίας με πολλές εμφανίσεις σε Ελλάδα και Εξωτερικό και η Νίνα Καλούτσα Ειδικός Φωνής και Δημόσιας Ομιλίας με τεράστια εμπειρία στη διαχείριση της Ανθρώπινης Φωνής και με καριέρα ως Σολίστ στο εξωτερικό.

Το Σεμινάριο θα περιλαμβάνει τα παρακάτω θέματα :

Μίλτος Λογιάδης

 • Τεχνική διεύθυνσης – Κινησιολογία μουσικών συνόλων.
 • Προετοιμασία τού μαέστρου για τη διδασκαλία και την εκτέλεση του έργου. 
 • Διαχείριση χρόνου δοκιμών – Μεθοδολογία πρόβας. 
 • Ερμηνεία αποσπασμάτων έργων διαφόρων εποχών – Ρυθμός – Φραζάρισμα – Αναπνοές – Δοξαριές – Στυλιστικά ζητήματα εκτέλεσης Παλιάς Μουσικής.

 • Διάταξη μουσικών συνόλων στον χώρο – Θέματα ακουστικής. 

 • Ανάγνωση παρτιτούρας – Παίξιμο παρτιτούρας στο πιάνο – Μεταγραφή παρτιτούρας στο πιάνο. 

 • Χόρδισμα συγχορδιών – Αρμονική στήλη – Διακροτήματα. 

Νίνα Καλούτσα

 • Πώς να μιλάς και να τραγουδάς, ώστε να σε ακούν.

«Φωνή ως έκφραση του σώματος, της ψυχής και του πνεύματος»

Χριστίνα Γιαννακοπούλου

 • Φωνητική Προετοιμασία μιας χορωδίας – Τρόποι Μέθοδοι

 • Είδη Ζεστάματος – Τρόποι –Ασκήσεις

 • Μεταφώνηση : Τι είναι – Προβλήματα – Αντιμετώπιση

 • Άρθρωση, ορθοφωνία, απόδοση φωνηέντων για να επιτύχουμε ομοιογένεια στον ήχο

 • Τοποθέτηση της φωνής για να τραγουδάμε και να μιλάμε χωρίς να κουράζουμε τη φωνή μας

Το Σεμινάριο θα περιλαμβάνει επίσης υποδειγματική διδασκαλία.

Στους συμμετέχοντες θα απονεμηθούν Βεβαιώσεις Συμμετοχής.

Ποσό συμμετοχής

 • Το ποσό για ενεργό συμμετοχή στο Σεμινάριο είναι 60 Eυρώ.

 • Ειδική τιμή για ενεργό συμμετοχή σπουδαστών Ωδείων και φοιτητών 45 Ευρώ με την επίδειξη της σπουδαστικής, φοιτητικής ταυτότητας.

 • Για Ακροατές του Σεμιναρίου 40 Ευρώ.

Στα παραπάνω ποσά συμμετοχής περιλαμβάνονται :

 • Το υλικό του Σεμιναρίου (folder, μπλοκ, στυλό, κείμενα των εισηγήσεων, παρτιτούρες, φυλλάδια, καθώς και το πρόγραμμα του Σεμιναρίου)

 • Τα coffee breaks στα διαλείμματα των εργασιών του Σεμιναρίου

Στα ανωτέρω ποσά δεν περιλαμβάνεται η διαμονή και η διατροφή.

Παρακαλείσθε να δηλώσετε εγκαίρως τη συμμετοχή σας, καθώς και τον αριθμό των ατόμων από τον φορέα σας που θα συμμετέχουν στο Σεμινάριο και τα πλήρη στοιχεία του κάθε συμμετέχοντος.

Λήξη υποβολής Δηλώσεων Συμμετοχής: Δευτέρα 31 Οκτωβρίου 2019. Οι παρτιτούρες των έργων του σεμιναρίου θα αποσταλούν ηλεκτρονικά στους ενδιαφερόμενους μετά την κατάθεση της δήλωσης συμμετοχής τους και την πληρωμή της προκαταβολής. Οι ενεργά συμμετέχοντες θα είναι μέχρι 20, γι’ αυτό παρακαλείστε να δηλώσετε έγκαιρα τη συμμετοχή σας.

Ποσό προκαταβολής για κάθε συμμετέχοντα, 20 Ευρώ.

Η πληρωμή της προκαταβολής για το ποσό συμμετοχής στο Σεμινάριο γίνεται μέσω κατάθεσης στο λογαριασμό της Στέγης Ελληνικών Χορωδιών (Τράπεζας Πειραιώς στον υπ’ αριθμό 5084072703151 με (IBAN GR0301720840005084072703151)

Η Αποπληρωμή του ποσού συμμετοχής θα γίνεται στην Γραμματεία κατά την έναρξη του Σεμιναρίου.

Ο κάθε ενδιαφερόμενος παρακαλείται να συμπληρώσει την Δήλωση Συμμετοχής και να την στείλει στην Στέγη Ελληνικών Χορωδιών με φαξ στo 210-9764774 η με e-mail [email protected] στην διεύθυνση μαζί με την κατάθεση της προκαταβολής των 20 Ευρώ για την κατοχύρωση θέσης στο Σεμινάριο.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ :

Στέγη Ελληνικών Χορωδιών : website : www.stegichorus.gr

email: seminar@stegichorus.gr

Θωμάς Λουζιώτης 6945-159679, Γιώργος Γεωργόπουλος 6936-773337, Νίκος Καριώτης 6981-386802, Κατερίνα Βασιλικού 6944-557182