Πριν από δύο εβδομάδες, στις 6 Ιουνίου, 2.000.000 Ευρωπαίοι παρακολούθησαν μέσω του σταθμού ARTE, ζωντανά, την 7η Συμφωνία του Μπετόβεν από το αρχαίο θέατρο των Δελφών. Η ερμηνεία του Θεόδωρου Κουρεντζή με την musicAeterna και η χορογραφία της Σάσα Βαλτς σε συνδυασμό με το επιβλητικό τοπίο καθήλωσαν τους θεατές.

Για τη βραδιά αυτή, μία διεθνής ομάδα ανθρώπων από τους διαφορετικούς φορείς που συμμετείχαν, συνεργάστηκαν με έμπνευση και πάθος ώστε το μήνυμα της Δελφικής Ιδέας μέσω της δύναμης των τεχνών να μεταφερθεί σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Το σύντομο βίντεο που γυρίστηκε περιγράφει αυτήν ακριβώς την ατμόσφαιρα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο γενικός διευθυντής του ARTE, Βόλφγκανγκ Μπέργκμαν, παρακολούθησε τη συναυλία από την πλατεία των Δελφών όπου είχε στηθεί γιγαντοοθόνη για τους κατοίκους. “Αυτό που προσπαθήσαμε να κάνουμε είναι να δημιουργήσουμε μία θετική κραυγή για το άνοιγμα του πολιτισμού ξανά σήμερα. Σε αυτό το εγχείρημα δεν μπορούσαν να λείπουν οι Δελφοί, είναι η καρδιά του Ευρωπαϊκού πολιτισμού.” είπε χαρακτηριστικά.

Οι συνιδρυτές του World Human Forum, Αλεξάνδρα Μητσοτάκη και Γιόχεν Ζάντιγκ, που συνέδεσαν τους διαφορετικούς φορείς για την πραγματοποίηση αυτής της εκδήλωσης, σε κοινό τους μήνυμα δήλωσαν πως “ήταν μεγάλη τιμή και χαρά για εμάς να συγκεντρώσουμε όλους τους συμμετέχοντες για αυτή τη μεγάλη γιορτή που τιμά τον Μπετόβεν. Μια γιορτή που πιστεύουμε ότι θα αποτελέσει και σημείο εκκίνησης για μια νέα περιόδο για τους Δελφούς, ώστε να γίνουν χώρος έμπνευσης για ολόκληρο τον κόσμο. Το πνεύμα της Δελφικής Ιδέας ξαναζωντανεύει μέσα από τις τέχνες. Έπεται συνέχεια! ”

Η συναυλία των Δελφών πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της «Ημέρας Beethoven» 9 πόλεις – 9 συναυλίες – 9 Συμφωνίες και ήταν μία συμπαραγωγή του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, της Unitel -διεθνής διανομέας τηλεοπτικών παραγωγών κλασικής μουσικής- και της ZDF -Κρατική Γερμανική Τηλεόραση- σε συνεργασία με τον γαλλογερμανικό τηλεοπτικό σταθμό ARTE. Υλοποιήθηκε με την υποστήριξη της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας και του Οργανισμού Πολιτιστικής Ανάπτυξης Στερεάς Ελλάδας, του Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κέντρου Δελφών, του Eλληνικού Οργανισμού Τουρισμού και του Ελληνικού Πολιτιστικού Κέντρου στο Παρίσι και ήταν μία πρωτοβουλία του World Human Forum.

Μπορείτε να παρακολουθήσετε όλη την συναυλία εδώ.