Συνέντευξη των SPINBALL στη ΓΕΦΥΡΑ

“Τα περισσότερα μέλη παίζουμε μαζί από τα φοιτητικά μας χρόνια. Δηλαδή κατά κάποιον τρόπο προ-υπήρχε ο βασικός κορμός του συγκροτήματος, πριν φτιάξουμε τους Spinball. Με τον ερχομό όμως του Νίκου στα φωνητικά το 2006, δίνουμε στο συγκρότημα το όνομα spinball και αποφασίζουμε να ασχοληθούμε με το νέο μας υλικό αποκλειστικά. Τότε λοιπόν ήρθε το ξεκίνημα για τους spinball”.

Αναφέρουν, μεταξύ άλλων, στη συνέντευξή τους στη ΓΕΦΥΡΑ gefira.gr οι SPINBALL και την οποία μπορείτε να διαβάσετε παρακάτω:


Ποιοι ήταν οι πρωτεργάτες για το ξεκίνημα και πότε έγινε αυτό;

Πρωτεργάτης, όπως όλοι φανταζόμαστε από αυτό που η έννοια της λέξης μας παραπέμπει, ίσως  να μην μπορούμε να πούμε πως υπήρξε. Τα περισσότερα μέλη παίζουμε μαζί από τα φοιτητικά μας χρόνια. Δηλαδή κατά κάποιον τρόπο προ-υπήρχε ο βασικός κορμός του συγκροτήματος, πριν φτιάξουμε τους Spinball. Με τον ερχομό όμως του Νίκου στα φωνητικά το 2006, δίνουμε στο συγκρότημα το όνομα spinball και αποφασίζουμε να ασχοληθούμε με το νέο μας υλικό αποκλειστικά. Τότε λοιπόν ήρθε το ξεκίνημα για τους spinball.

 

Το Αlbum Shadows ακούγεται με ενδιαφέρον. Εσείς πως νιώθετε για αυτό το αποτέλεσμα;

 

Σίγουρα το να ακούμε μετά από τρία χρόνια κυκλοφορίας πως το άλμπουμ μας παραμένει ενδιαφέρον, σίγουρα μόνο αρκετά όμορφα θα μπορούσαμε να αισθανόμαστε. Σε εμάς εξακολουθεί να αρέσει πολύ. Αυτός είναι ο λόγος που ακόμη και σήμερα αποτελεί την βάση των ζωντανών μας εμφανίσεων.

Είχατε εξ αρχής κατασταλάξει στο είδος της μουσικής που θα παίζατε ή αυτό ήρθε με τον καιρό;

Αν εξαιρέσεις τον αγγλόφωνο στίχο, που αποτελεί το μοναδικό μας φετίχ, ακόμα και τώρα δεν μπορούμε να σου πούμε τι είδος ακριβώς θεωρούμε αυτό που παίζουμε. Πάντως σίγουρα δεν έχουμε κάποια εσκεμμένη κατεύθυνση προς κάποιο είδος, αλλά ίσως το αντίθετο να συμβαίνει. Το μόνο που ίσως προσπαθούμε είναι να δίνουμε βάση στην ουσία αυτού που θέλουμε να «πούμε» με την μουσική μας και όχι στο πως θα την κάνουμε να φανεί πιο εύηχη και εύκολη στα αυτιά του ακροατή.  

 

Ποιος γράφει στίχους και μουσική κατά κύριο λόγο, και ποια είναι τα θέματα με τα οποία καταπιάνονται τα τραγούδια σας;

 

Συνήθως, η βασική ιδέα του κομματιού έρχεται στο στούντιο από εμένα, αλλά η ζύμωση γίνεται από ολόκληρη την μπάντα στο στούντιο.  Ο Γιάννης (Βρεττάκος) έχει γράψει μεγάλο μέρος των στίχων των κομματιών μας. Στο shadows τα πέντε κομμάτια από τα οκτώ έχουν στίχους δικούς μου.

Στο shadows , σε αντίθεση  με τα παλιότερα κομμάτια μας που αποτελούσαν ιστορίες, προσπαθούμε να θέσουμε ερωτήματα για ερεθίσματα-ανησυχίες που μας απασχολούν. Νομίζω πως η περίοδος που γράφτηκαν τα κομμάτια, αποτελούσε γόνιμο έδαφος  για σκέψη, πέρα από την διαρκή ερωτική ή μη «κλάψα» και την ατυχή αναζήτηση διεξόδων που οδηγούν σε μία γενική παρακμή. Ακόμα βασικά αποτελεί πολύ γόνιμη περίοδο.

 

Ποια είναι η συνήθης διαδικασία συγγραφής τραγουδιών;

 

Όπως ειπώθηκε παραπάνω, η βασική ιδέα του κομματιού έρχεται στο στούντιο από εμένα.  Έπειτα βέβαια αυτό αρχίζει ομαδικά να χτίζετε και να εξελίσσετε μέσα στο στούντιο. Πάντα μπαίνουν προσωπικά στοιχεία του καθενός που υπάρχει στην μπάντα. Υπάρχουν βέβαια στιγμές που κάποιος μπορεί να σκεφτεί κάτι διαφορετικό ώστε να αλλάξει τελείως η αρχική ιδέα του κομματιού!   

 

Ποια είναι η  συνεργασία που επιθυμείτε;

 

Παλιότερα η απάντηση αυτή θα ήταν τελείως διαφορετική από αυτή που τώρα μου έρχεται στο μυαλό. Αυτή την στιγμή υπάρχουν καλλιτέχνες που δρουν στην χώρα μας, στις περιοχές  που κι εμείς κινούμαστε, που πιστεύω πως βρίσκονται σε πολύ καλή στιγμή δημιουργικά. Ίσως αυτή η συνεργασία να μπορούσε να μην είναι μόνο μουσική, αλλά ίσως εικαστική.

 

Τρία από τα πιο αγαπημένα σου albums;

 

  • Stories from the City, Stories from the Sea (PJ Harvey)
  • In Utero (Nirvana)
  • Ok Computer (Radiohead)

 

Ποια είναι τα μελλοντικά σχέδια των Spinball; Υπάρχει υλικό για κάποιον καινούριο δίσκο;

 

Είμαστε στην διαδικασία της εγγραφής του υλικού για το νέο μας άλμουμ. Πολύ σύντομα θα υπάρξει κυκλοφορία κάποιων κομματιών από αυτά, γιατί η ολοκλήρωση του δίσκου απαιτεί αρκετό χρόνο ακόμα.

 

Ποιο το μήνυμα στους αναγνώστες της Gefira Gr.

 

Ευχαριστούμε για την φιλοξενία σας και στους αναγνώστες σας ευχαριστούμε για την ανάγνωση. Αν τύχει να ακούσετε το shadows, αν θέλετε απλά «σταθείτε» στο φως!

 

 

Official links

http://spinball1.bandcamp.com/releases

http://www.b-otherside.gr/el/artists/173-spinball.html

https://www.youtube.com/watch?v=NJ6K3zdL3WU

https://www.reverbnation.com/spinball

https://itunes.apple.com/us/artist/spinball/id335433704

https://www.facebook.com/SpinballMusic/

Χριστουγεννιάτικες Αψιμαχίες στο Σπόρο

Η θεατρική παράσταση με θεατρικό παιχνίδι «Χριστουγεννιάτικες Αψιμαχίες» βασίζεται στο παραμύθι του Κυριάκου Χαρίτου “Φον Κουραμπιές Εναντίον Κόμη Μελομακαρόνη” από τις εκδόσεις Μεταίχμιο. Τα υλικά ...