3ο σεμινάριο χορού ΚΕΠΕΜ – Πάτμος

Ο θρησκευτικός παράγοντας στη συγκρότηση της μουσικοχορευτικής και της πολιτισμικής ταυτότητας της Πάτμου

Εισηγήτρια του σεμιναρίου είναι η Μαρία Ι. Μιχελλή, Μεταπτυχιακή φοιτήτρια Λαογραφία – Ανθρωπολογία του χορού, Πτυχιούχος Σ.Ε.Φ.Α.Α. Ε.Κ.Π.Α.

Προσεγγίζοντας τη μουσικοχορευτική ταυτότητα της Πάτμου με βάση τις παραμέτρους του χώρου και του χρόνου, γίνεται σαφές, ότι ο χορός και η μουσική αναδεικνύονται σε κύρια συστατικά του τοπικού πολιτισμού. Η Πάτμος είναι το βορειότερο νησί των Δωδεκανήσων, παρουσιάζει μια σημαντική ιδιαιτερότητα και πολλές ιδιομορφίες. Η ιδιαιτερότητά της, οφείλεται στο γεγονός ότι αποτελεί τον μοναδικό, ίσως νησιωτικό χώρο, στον οποίο η παρουσία ενός μοναστηριού υπήρξε καθοριστικός παράγοντας για την ιστορική πορεία, τη διαμόρφωση της πολιτισμικής του ταυτότητας και της μουσικοχορευτικής του παράδοσης.

 

Οι χοροί που θα διδαχθούν είναι:

α) Χοροί τύπου «στα τρία»: Σι(γ)ανός, Λέρικος, Καπετάν Σιδερής, Λυροτσάμπουνο, Τα δυο (ή Κουτσός ή Παλιός Ικαριώτικος), Μπαλλαριστός (Σούστα).

β) Χοροί τύπου «στα δύο»: Καπετάν Σιδερής, Συρτός, Ροδίτικος, Καλαματιανός.

 

Θα λάβουν μέρος οι μουσικοί:

  • Θεολόγος Β. Μιχελλής –εκ Σκάλας Πάτμου– (βιολί, τραγούδι),
  • Σταυρούλα Σπανού (σαντούρι),
  • Κώστας Σιδερής (λαγούτο),
  • Θεολόγος Ε. Γρύλλης «Σαλαβάτης» –εκ Κάμπου Πάτμου– (τσαμπούνα),
  • Βασίλης Ι. Οικονόμου (τύμπανο).

Κατά τη διάρκεια του σεμιναρίου ο δεξιοτέχνης του παραδοσιακού βιολιού Θεολόγος Β. Μιχελλής – ο οποίος έχει τη μουσική επιμέλεια του σεμιναρίου – απόφοιτος του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου στην κατεύθυνση Εθνομουσικολογίας, με πολυετή διδακτική εμπειρία στην «Εκτέλεση και Ερμηνεία Παραδοσιακού Βιολιού και Μουσικών Συνόλων» στο Τμήμα Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, θα μας δώσει, σε μια σύντομη εισήγησή του, τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της μουσικής παραδόσεως του τόπου καταγωγής του, της Πάτμου.

 

 

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟΥ – ΕΙΣΗΓΗΤΡΙΑ

  • Κυριακή, 23 Οκτωβρίου 2016

Ώρα προσέλευσης: 10.30
Ώρα έναρξης: 11.00
Ώρα λήξης: 15.00

Εισήγηση – Διδασκαλία: Μαρία Ι. Μιχελλή
Συντονισμός σεμιναρίων χορού: Βασίλης Ι. Οικονόμου

ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ – ΕΓΓΡΑΦΗ

Κόστος συμμετοχής: 20 ευρώ

Δηλώσεις συμμετοχής:

– 210 8811930 (Υπεύθυνη σεμιναρίων χορού, 9πμ – 5μμ, καθημερινές)
– 210 8237447 (Γραμματεία ΚΕΠΕΜ, 5-9μ.μ. καθημερινές)