Χρυσή Άρκτος & 2 πρώτα βραβεία στο Φεστιβάλ Βερολίνου σε ταινίες της Feelgood Entertainment

0

Τρεις ταινίες διανομής Feelgood Entertainment βραβεύτηκαν στο Φεστιβάλ Βερολίνου 2015, μεταξύ των οποίων και η ταινία Taxi του Ιρανού σκηνοθέτη Jafar Panahi, η οποία κέρδισε τη Χρυσή Άρκτο.

 

Η κριτική επιτροπή με πρόεδρο το σκηνοθέτη Darren Aronofsky βράβευσε τον Panahi, στον οποίο έχει απαγορευτεί η άσκηση του επαγγέλματός του καθώς και η έξοδος από τη χώρα από το Ιρανικό καθεστώς, τονίζοντας πως «συχνά το σημαντικό σινεμά γεννιέται μέσα από τους περιορισμούς του». Τη Χρυσή Άρκτο παρέλαβε η νεαρή ανιψιά του σκηνοθέτη, Hanna Saeidi, η οποία παίζει και στην ταινία. Είναι η τρίτη ταινία η οποία σκηνοθετεί ο Panahi από το ξεκίνημα της απαγόρευσης μετά το This is Not a Film Closed και το Curtain. Αυτή τη φορά υποδύεται τον οδηγό ταξί και κινηματογραφεί τις συνομιλίες του με επιβάτες, καθώς και με μέλη της οικογένειάς του. Η ταινία, χωρισμένη σε άτυπα κεφάλαια, εξερευνά το ρόλο του βίντεο και της καταγραφής της εικόνας στην Ιρανική κοινωνία, και με τα ελάχιστα μέσα που διαθέτει, σκιαγραφεί ένα αριστοτεχνικό πορτρέτο ενός πολύπλοκου κόσμου.

 

To μεγάλο βραβείο της ενότητας Panorama (Βραβείο Κοινού σε Ταινία Μυθοπλασίας) απέσπασε η ταινία The Second Mother της Anna Muylaert (Que Horas Ela Volta?, Βραζιλία, 2015), στην οποία πρωταγωνιστεί η -εξαιρετικά διάσημη στη χώρα της ηθοποιός- Regina Case. Πρόκειται για την ιστορία μιας οικονόμου-νταντάς που εργάζεται για δεκαετίες στην ίδια οικογένεια – ο ερχομός της κόρης της στην ίδια πόλη ταράζει τις ισορροπίες του σπιτιού και την οδηγεί σε μια αναθεώρησή τους. Το Indiewire έγραψε για την ταινία: «Μία από τις πιο ολοκληρωμένες και στιβαρές ταινίες του φεστιβάλ, το The Second Mother είναι λιτό, κοινωνικά συνειδητοποιημένο και βαθιά ριζωμένο, όχι μόνο στις βραζιλιάνικες, αλλά στις ταξικές δομές της παγκόσμιας κοινωνίας.»

 

Η ταινία My Skinny Sister (Min Lilla Syster, Σουηδία/Γερμανία, 2015), το μεγάλου μήκους ντεμπούτο της Sanna Lenken, βραβεύτηκε με την Κρυστάλλινη Άρκτο Καλύτερης Ταινίας στην ενότητα Generation Kplus. Πρόκειται για μια συγκινητική, αλλά και συχνά αστεία ιστορία, για το πώς ένα νεαρό κορίτσι αντιμετωπίζει τα πρώτα σκιρτήματα, τη φιλία και την οικογένεια, αλλά κυρίως τη διατροφική διαταραχή της μεγαλύτερης αδερφής της. Η κριτική επιτροπή της ενότητας, η οποία αποτελείται από παιδιά, δήλωσε πως «η μοναδική οπτική γωνία της ταινίας, οι συγκλονιστικές ερμηνείες, αλλά και το δύσκολο θέμα, άγγιξαν πραγματικά τις καρδιές μας».

No comments