Τιμητική εκδήλωση για την αποτίμηση της ελληνικής προεδρίας στις Επιτροπές Διεθνών Πολιτιστικών Συμβάσεων της ΟΥΝΕΣΚΟ

Τιμητική εκδήλωση για την αποτίμηση της ελληνικής προεδρίας σε δυο Επιτροπές Διεθνών Πολιτιστικών Συμβάσεων της ΟΥΝΕΣΚΟ έγινε χθες στο Αμφιθέατρο του Μουσείου Ακρόπολης, με την παρουσία του Αναπληρωτή Γενικού Διευθυντή της ΟΥΝΕΣΚΟ Francesco Bandarin  και της Προέδρου της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την ΟΥΝΕΣΚΟ, Αικατερίνης Τζιτζικώστα. Στην εκδήλωση που επισφράγισε την ουσιαστική και πολύπλευρη ελληνική παρουσία στο πλαίσιο διεθνών οργανισμών, διαβάστηκε Χαιρετισμός της Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού Λυδίας Κονιόρδου.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης που είχε θέμα «Προστασία των πολιτιστικών αγαθών από την παράνομη διακίνηση και τις ένοπλες συρράξεις μέσα από τις συμβάσεις της ΟΥΝΕΣΚΟ», έγινε ιδιαίτερη τιμητική αναφορά στην ελληνική προεδρία σε δύο καίριες Επιτροπές της ΟΥΝΕΣΚΟ.

Προβλήθηκε το έργο της Γενικής Γραμματέα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού Μαρίας Ανδρεαδάκη – Βλαζάκη που προήδρευε από το Σεπτέμβριο του 2015 ως το Μάιο του 2017 στην Επικουρική Επιτροπή της Σύμβασης του 1970  «Για την απαγόρευση και παρεμπόδιση της παράνομης εισαγωγής, εξαγωγής και μεταβίβασης της κυριότητας πολιτιστικών αγαθών». Επίσης  προβλήθηκε το έργο της νομικής συμβούλου στην ειδική νομική υπηρεσία του Υπουργείου Εξωτερικών Αρτέμιδας Παπαθανασίου, που από τον Δεκέμβριο 2014 έως και τον Δεκέμβριο του 2016 προήδρευε στην Επιτροπή του Δευτέρου Πρωτοκόλλου της Σύμβασης της Χάγης του 1954 για την «Προστασία της Πολιτιστικής Κληρονομιάς σε περιπτώσεις Ένοπλης Σύρραξης».

Αξίζει να αναφερθεί πως η ελληνική προεδρία στην Επικουρική Επιτροπή συνέβαλε καθοριστικά προκειμένου η συγκεκριμένη Επιτροπή να αναδειχθεί σε ένα όργανο κομβικό για την αποτελεσματική προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς της ανθρωπότητας καθώς και για την περιστολή του φαινομένου της αρχαιοκαπηλίας σε εθνικό επίπεδο.

Επίσης καίρια ήταν η ελληνική προεδρία στην Επιτροπή για την προστασία των πολιτιστικών αγαθών σε εμπόλεμες συρράξεις, σε μια περίοδο, όπως η σημερινή, κατά την οποία τα πολιτιστικά αγαθά δεν απειλούνται απλώς, παρά λεηλατούνται και καταστρέφονται συστηματικά από εξτρεμιστές σε πολλά μέρη της γης.

Την προεδρία στις δυο παραπάνω επιτροπές ανέλαβαν πλέον η Αλβανία, η οποία εξελέγη πρόεδρος στην Επικουρική Επιτροπή και η Καμπότζη στην αντίστοιχη θέση της Επιτροπής του δευτέρου Πρωτοκόλλου της Σύμβασης της Χάγης.

Angelika Dusk: “Scream”

Η Angelika Dusk επιστρέφει για να ξεδιπλώσει τις καινούριες πτυχές της προσωπικότητάς της εξερευνώντας νέα καλλιτεχνικά μονοπάτια. Το “Scream” αποτελεί το πρώτο single από το επερχόμενο album της το ...