Συναυλίες & νέο άλμπουμ στην Ελβετία / Νεκταρία Καραντζή

Στην Ελβετία βρίσκεται τις τελευταίες μέρες η Νεκταρία Καραντζή, για την προετοιμασία του νέου άλμπουμ της ελβετικής χορωδίας ορθόδοξου μέλους Choeur Yaroslavl, στο οποίο θα μετέχει ως σολίστ, υπό τη διεύθυνση του Yan Greppin. Την καλλιτεχνική επίβλεψη του άλμπουμ, που θα κυκλοφορήσει διεθνώς σε λίγους μήνες, υπογράφει ο Έλληνας Αρχιμουσικός, βιρτουόζος πιανίστας, συνθέτης και μαέστρος Βασίλης Τσαμπρόπουλος. Παράλληλα η Ελληνίδα Υμνωδος θα εμφανιστεί με τη χορωδία σε δυο συναυλίες στις 20 και 21 Μαΐου στο Temple de Coppet και στην Eglise catholique – romaine de Morat, με το πρόγραμμα: «Mystères du chant orthodoxe / Ancienne Russie & Byzance»,  που συνδυάζει την αρχαία ρωσική μουσική παράδοση με τους ύμνους του Βυζαντίου. Επί σκηνής θα συμπράξουν επίσης η Λιβανέζα σοπράνο Marie Daher και ο Ρώσος βαθύφωνος Fiodor Tarassow.

Η Νεκταρία Καραντζή παρουσιάζει, επί σειρά ετών, ένα ξεχωριστό είδος καλλιτεχνικών εμφανίσεων, που την έχουν καταξιώσει διεθνώς ως μία από τις σημαντικότερες φωνές του ιερού και αρχέγονου μέλους, ενώ κάποια από τα πιο γνωστά εκπαιδευτικά και μουσικά κέντρου του κόσμου, όπως η Ακαδημία Λιστ στην Ουγγαρία, το Πανεπιστήμιο της Σορβόννης στη Γαλλία, το Πανεπιστήμιο του Οβιέδο στην Ισπανία κ.α., την έχουν φιλοξενήσει για παρουσίαση σεμιναρίων βυζαντινής και παραδοσικής μουσικής.

Η ορθόδοξη βυζαντινή γυναικεία υμνωδία αποτελεί τον πυρήνα του ρεπερτορίου στον οποίο έχει διακριθεί, αποσπώντας θερμές κριτικές, σε συνδυασμό με την ερμηνεία της σε ιερά μέλη του κόσμου, σε γλώσσες όπως ρουμανικά, ιταλικά, αραβικά, γαλλικά, ρωσικά αλλά και τη διάλεκτο του Χριστού, τα αραμαϊκά, αλλά και στην αρχέγονη λαϊκή μουσική παράδοση της Μεσογείου.

Φωνή μαγευτική και γαλήνια
Ο Διευθυντής και Χοράρχης της Choeur Yaroslavl,  κ. Yan Greppin, με αφορμή τις συναυλίες και τις ηχογραφήσεις στην Ελβετία, σημειώνει: «[…] Μας δίνει μεγάλη χαρά η παρουσία της Νεκταρίας Καραντζή στη χώρα μας, καθώς πρόκειται για μία από τις μεγαλύτερες γυναίκες ερμηνεύτριες του θρησκευτικού μέλους στον κόσμο. […]. Είναι μία σολίστ υψηλής ζήτησης τόσο στην πατρίδα της όσο και στις χώρες των Βαλκανίων, της Ανατολικής Ευρώπης και ιδιαίτερα αγαπητή στο ορθόδοξο κοινό. Με φωνή μαγευτική, γαλήνια και βαθιά στέκεται πολύ ήρεμη στη σκηνή, σαν μεσολαβήτής στην καρδιά του λειτουργικού μέλους και απόλυτα αφοσιωμένη σε ό,τι ερμηνεύει […] Η χορωδία μας, η οποία ειδικεύεται στο Ορθόδοξο μέλος θα ερμηνεύσει μαζί της επιλεγμένα κομμάτια της Ορθόδοξης βυζαντινής αλλά και λαϊκής Παράδοσης της Ελλάδας, Κύπρου, Ρωσίας, Γεωργίας κ.α. […]»

Σάββατο, 20 Μαΐου, ώρα 20:00, Temple de Coppet
Κυριακή, 21 Μαΐου, ώρα 17:00 Eglise catholique – romaine, Morat