Συναυλία “Of Music and Shades” στην Ελληνοαμερικανική Ένωση

Το Πρόγραμμα Μουσικής (ΒΜ) του Hellenic American College (HAEC) σε συνεργασία με το Hellenic American University (Nashua, NH, USA) και η Ελληνοαμερικανική Ένωση παρουσιάζουν συναυλία για φωνή και πιάνο με τίτλο “Of Music and Shades“, την Δευτέρα 26 Ιουνίου 2017, στις 20:00, στο Θέατρο της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης (Μασσαλίας 22, Κολωνάκι). Στην εκδήλωση συμμετέχουν ο Αμερικανός πιανίστας David Johnson και η Βελγίδα πιανίστρια Elke Robersscheuten, η σοπράνο Τίνα Ανδρικοπούλου και η μέτζο σοπράνο Ελένη Μπαρκαγιάννη.

 

Στην συναυλία θα παρουσιαστούν έργα των Charles Ives (1874-1954), SamuelBarber (1910-1981), Benjamin Britten (1913-1976), Gian Carlo Menotti (1911-2007) και David Johnson. Φως και σκιά ξεδιπλώνουν τις αποχρώσεις τους σε έναν μουσικό καμβά συνθετών από τις αρχές του 20ου αιώνα μέχρι σήμερα. Ένα παιδί απειλείται με όλα τα είδη των μαρτυρίων αν δεν πέσει για ύπνο, ένα αηδόνι τραγουδάει το ερωτικό του τραγούδι όλη νύχτα, ένα αγόρι παρατηρεί μια λεοπάρδαλη κλεισμένη σε κλουβί κι αναρωτιέται.

 

Για μερικούς από τους συνθέτες και τα έργα που θα παρουσιαστούν στην εκδήλωση οDavid Johnson σημειώνει «Ο Charles Ives είναι μια από τις πραγματικά μοναδικές ιδιοφυίες στον μουσικό κόσμο του 20ου αιώνα. Τα σημαντικά έργα του, παρόλο που γράφτηκαν κατά τις πρώτες δεκαετίες του περασμένου αιώνα μοιάζουν σαν να γράφτηκαν μόλις χτες. Ήταν τόσο μπροστά από την εποχή του που δεν αναγνωρίστηκε παρά μόνο μετά τον πόλεμο, λίγα χρόνια πριν τον θάνατό του. Σύμφωνα με το έγκριτο μουσικό λεξικό Grove «Μερικά [από τα έργα του] είναι τόσο περίπλοκα και πολυτονικά που αψηφούν την ερμηνεία». Τα έργα του Britten υπό το γενικό τίτλο “A Chorus ofLullabies” είναι μελοποιημένα κείμενα διαφόρων συγγραφέων, μεταξύ των οποίων και οWilliam Blake, και αποτελούν έξοχα παραδείγματα του «μοντέρνου συντηρητικού» μουσικού ύφους του συνθέτη. Παρουσιάστηκαν για πρώτη φορά το 1947 στο φεστιβάλAldeburgh όπου ο Britten χαιρετίσθηκε ως ο πρώτος μεγάλος Βρετανός συνθέτης όπερας μετά τον Purcell. Στην συναυλία συμπεριλαμβάνονται και πέντε έργα μου: τρία μελοποιημένα ποιήματα του T.S. Eliot καθώς και δύο δικά μου μελοποιημένα ποιήματα, τα “Recollections” και “Christmas Eve in Bed” τα οποία, παρότι έγραψα πριν μερικά χρόνια, δεν έχουν ξαναπαρουσιαστεί στο κοινό».

Εκδήλωση

 

Δευτέρα 26 Ιουνίου 2017, 20:00

 

 

Συμμετέχουν

 

David Johnson, Τίνα Ανδρικοπούλου, Ελένη Μπαρκαγιάννη, Elke Robersscheuten

 

 

Είσοδος

 

Είσοδος ελεύθερη

 

 

Διεύθυνση

 

Θέατρο Ελληνοαμερικανικής Ένωσης, Μασσαλίας 22, Κολωνάκι

 

 

 

Πληροφορίες

 

Διεύθυνση Πολιτιστικών Ελληνοαμερικανικής Ένωσης (2103680052) www.hau.gr/culture