Πώς προέκυψαν τα ονόματα γνωστών περιοχών της Αθήνας;

 

Γράφει η Μυρτώ Τουλούπη

Καθημερινά, τόσο για λόγους δουλειάς όσο και για λόγους διασκέδασης βρισκόμαστε σε διάφορες περιοχές της Αθήνας. Οι περιοχές αυτές μπορεί να είναι κοντά στο κέντρο της πόλης ή λίγο πιο μακριά, στα προάστια. Άλλες τις γνωρίζουμε καλά, τις έχουμε ίσως επισκεφθεί, ενώ άλλες τις έχουμε απλώς ακουστά ως ονομασίες. Από πού όμως έχουν προκύψει οι ονομασίες αυτές;

Σύνταγμα: Η κεντρικότερη πλατεία της πόλης. Η αρχική ονομασία της ήταν πλατεία Θουκυδίδου, όμως ήταν γνωστή κυρίως ως πλατεία Ανακτόρων. Από τις 3 Σεπτεμβρίου του 1843 έχει μετονομαστεί σε πλατεία Συντάγματος, αφού η λέξη «Σύνταγμα» ήταν η μόνη που ακουγόταν έξω από τα ανάκτορα του Όθωνος (σημερινή Βουλή) από τον εξεγερμένο λαό.

  Θησείο: Στο λόφο της αρχαίας αγοράς μπορεί κανείς να βρει τον ναό του Ηφαίστου, ο οποίος παλαιότερα είχε ονομαστεί από έναν λανθασμένο συσχετισμό «Θησείο» προς τιμήν των άθλων του Θησέα. Στην πραγματικότητα το «Θησείο» ήταν ένα ιερό, που χτίστηκε στα 471-468 π.Χ. με σκοπό την ταφή των οστών του Θησέα, που μεταφέρθηκαν εκεί από την Σκύρο. Αν και η ονομασία του ναού του Ηφαίστου αποκαταστάθηκε, η περιοχή διατηρεί μέχρι και σήμερα την ονομασία «Θησείο».

Πλάκα: Για την ονομασία της περιοχής αυτής επικρατούν δύο εκδοχές. Η πρώτη υποστηρίζει πως στο σημείο που συναντιούνται οι οδοί Αδριανού και Τριπόδων υπήρχε μια λευκή πλάκα μεγάλων διαστάσεων κι έτσι οι κάτοικοι έδωσαν στην τοποθεσία το όνομα «πλάκα». Η άλλη εκδοχή αμφισβητεί την ανωτέρω περίπτωση και θεωρεί επικρατέστερη την ονομασία της περιοχής από τη λέξη «Πλιάκα», που στα αρβανίτικα σημαίνει αρχαίο, παλιό. Οι αρβανίτες και διάφοροι άλλοι κάτοικοι, κυρίως μουσουλμάνοι, που εγκαταστάθηκαν στην περιοχή τον 16ο αιώνα, συνήθιζαν να αποκαλούν την περιοχή «Πλιάκα», δηλαδή «Παλιά Αθήνα». Με το πέρασμα του χρόνου η «Πλιάκα» μετονομάστηκε σε «Πλάκα».

Κουκάκι: Κάποτε, στο ύψος του Φιξ στη Λεωφόρο Συγγρού λειτουργούσε μια μεγάλη βιοτεχνία κρεβατιών του «Κουκάκη». Η περιοχή πήρε το όνομά της λοιπόν, από την επωνυμία αυτή και κανονικά, θα έπρεπε να γράφεται με «η» (πάμε στου Κουκάκη) και όχι με «ι»( Πάμε στο Κουκάκι), ως είθισται.

Ταύρος:  Και στην περίπτωση του Ταύρου επικρατούν δύο απόψεις, ωστόσο καμία από τις δύο δεν έχει αποδειχθεί. Η πρώτη θεωρεί πως η περιοχή πήρε το όνομά της από έναν ταύρο, που ξέφυγε από τα παλαιά σφαγεία και έφτασε ως την πλατεία, όπου και ξέθαψε σκάβοντας με τα πόδια του μια θαμμένη εκκλησία, αυτή του Αγίου Ιωάννη. Μια δεύτερη εκδοχή υποστηρίζει πως ίσως η περιοχή ονομάστηκε έτσι, από την οροσειρά του Ταύρου στην Ασία, ονομασία που μπορεί να προήλθε τους πρόσφυγες που εγκαταστάθηκαν στην περιοχή μετά τη μικρασιατική καταστροφή.

Εξάρχεια: Περίπου στα τα τέλη του 19ου – αρχές 20ου αιώνα στη γωνία των οδών Σολωμού και Θεμιστοκλέους υπήρχε ένα μπακάλικο, ιδιαίτερα γνωστό, το οποίο ανήκε σε έναν Ηπειρώτη τον Έξαρχο. Από το επίθετό του η περιοχή έμεινε γνωστή με την ονομασία «Εξάρχεια».

Μετς: Εν έτει 1872 ο Κάρολος Φιξ ανοίγει στην περιοχή την ξακουστή τότε μπυραρία «Μετς». Η ονομασία της μπυραρίας λέγεται πως προήλθε από την πόλη Metz της Γαλλίας.

Πολύγωνο: Η περιοχή φαίνεται να πήρε το όνομά της από μια εξέδρα πολυγωνικού σχήματος, που τοποθετούνταν για τις ανάγκες της παρέλασης έξω από τα Δικαστήρια.

Ζωγράφου: Η περιοχή πήρε το όνομά της από τον Ιωάννη Ζωγράφο, ο οποίος διέθετε μεγάλες εκτάσεις γης. Λέγεται, πως ο ίδιος μοίρασε σε 100 οικογένειες κάποια τμήματα των χωραφιών του και η συνοικία που προέκυψε ονομάστηκε κοινότητα Ζωγράφου.

Γαλάτσι: Οι γαλατάδες της περιοχής που τριγυρνούσαν φωνάζοντας «γάλα – γάλα  φρέσκο γαλατάκι» φαίνεται να ήταν ο λόγος, που προέκυψε η συγκεκριμένη ονομασία.

Ελληνικό: Η ονομασία «ελληνικό» αποτελεί παραλλαγή της παλαιότερης ονομασίας της περιοχής «Λοιμικό», η οποία είχε προκύψει από το λοιμοκαθαρτήριο, που βρισκόταν εκεί.

Μαρούσι: Το «Αμαρούσιον» προέρχεται από το επίθετο «Αμαρυσία», που σημαίνει λατρεία προς τη θεά Αρτέμιδα από την Αμάρυνθο της Ευβοίας. Εν έτει 1863 ο δήμος ονομαζόταν μάλιστα δήμος «Αμαρυσίων».

Κηφισιά: Υπάρχουν τέσσερις πιθανές εκδοχές: 1) Κατά τον Απολλόδωρο λέγεται πως πήρε το όνομά της από τον αρχαίο Αττικό ήρωα, Κηφιοό, τόσο η περιοχή Κηφισιά όσο και ο ποταμός Κηφισός. 2) Υποστηρίζεται ότι η Κηφισιά πήρε το όνομά της από το Θεό Κηφισό. 3) Μια αναφορά κάνει λόγο για μια ένθετη παλαιά πλάκα, που βρέθηκε στην οδό Κόδρου 3, στο σπίτι της οικογένειας Αλεξίου. Στην πλάκα ήταν γραμμένη η φράση «ΚΕΙ ΦΥΣΑ». 4) Την ονομασία Κηφισιά, έφερε μία από τις αρχαίες δώδεκα πόλεις της Αττικής, η οποία από την εποχή του Κλεισθένη, αποτέλεσε το Αήμο της Ερεχθηίδος Φυλής.