Πηνελόπη Μωραΐτου: “Τα παιδιά μας τρώνε περισσότερο από ότι χρειάζονται”

Η αλήθεια είναι πως ένα στα πέντε ελληνόπουλα είναι παχύσαρκο. Αυτή είναι μια θλιβερή πρωτιά που πρέπει να μας κάνει να αναθεωρήσουμε αρκετές από τις απόψεις μας σχετικά με την διατροφή. Σημαντικούς παράγοντες για την παιδική παχυσαρκία θεωρώ την αυξημένη πρόσληψη θερμίδων. Τα παιδιά μας τρώνε περισσότερο από ότι χρειάζονται. Επίσης έχουν περιορισμένη φυσική δραστηριότητα. Είναι καθηλωμένα μπροστά στην τηλεόραση, τα τάμπλετ ή τα βιντεοπαιχνίδια”.

Αναφέρει, μεταξύ άλλων, στη συνέντευξή της στη ΒΟΡΕΙΝΗ και την οποία μπορείτε να διαβάσετε παρακάτω, η Πηνελόπη Μωραΐτου, την οποία συναντήααμε με αφορμή το βιβλίο της,  «Το Μυστικό της Τροφοπυραμίδας» (εκδ. Πορφύρα).

Πώς αποφασίσατε να γράψετε ένα παραμύθι για τη σωστή διατροφή;

Αν και η σωστή διατροφή αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα κεφάλαια στη ζωή του ανθρώπου ειδικά στην τρυφερή παιδική ηλικία στην πατρίδα μας η παιδική παχυσαρκία έχει λάβει ανησυχητικές διαστάσεις. Θέλοντας να συμβάλλω στον αγώνα για υγιή παιδιά διάλεξα να γράψω ένα παραμύθι γιατί είναι ο κόσμος του φανταστικού, είναι μια οδός ονείρου και ένας εύκολος και ασφαλής τρόπος για να κατανοήσουν τα παιδιά σύνθετα προβλήματα και καταστάσεις. Μέσα από την ζωή, τις περιπέτειες και τα παθήματα των ηρώων τα παιδιά ενημερώνονται για καταστάσεις, συμπάσχουν, αλλά και μαθαίνουν να αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες καθώς αισθάνονται και ασφαλή μια και το τέλος είναι πάντα αίσιο, δικαιοσύνη αποδίδεται, όλα επανέρχονται σε τάξη και «ζήσαμε εμείς καλά και αυτοί καλύτερα».

Τι θεωρείτε πως πρέπει να περιλαμβάνει ένα ισορροπημένο διαιτολόγιο;

Αν και δεν είμαι ειδικός επί του θέματος θεωρώ πως η διατροφή μας θα πρέπει να περιέχει λίγο από όλα. Με λίγα λόγια ναπεριλαμβάνει όλα εκείνα τα θρεπτικά συστατικά που περιέχουν οι μεγάλες ομάδες τροφίμων, τις οποίες πρέπει να καταναλώνει ένα παιδί αλλά και ενήλικας για να ζήσει μια υγιή ζωή. Η απαγόρευση συγκεκριμένων τροφών όπως πχ σοκολάτας ή γλυκών οδηγεί σε ακριβώς αντίθετα αποτελέσματα. Συνεπώς λίπη, υδατάνθρακες, πρωτεΐνες, βιταμίνες, μέταλλα, μπόλικο νερό, όλα είναι απαραίτητα για τον οργανισμό μας και την υγεία σας.

Ποια είναι η άποψή σας για τους ανθρώπους που αποκλείουν από τη διατροφή τους ολόκληρες ομάδες τροφίμων (χορτοφάγοι, ωμοφάγοι κτλ.);

Η προσωπική μου άποψη είναι ότι «παν μέτρον άριστον». Οι διάφορες ειδικές διατροφικές συνήθειες όπως η χορτοφαγία χρήζουν ιδιαίτερης προσοχής. Σίγουρα η βοήθεια ειδικού διατροφολόγου είναι απαραίτητη προκειμένου μέσα από προσεκτικά σχεδιασμένα γεύματα ή συμπληρώματα να εξασφαλιστούν επαρκείς ποσότητες θρεπτικών συστατικών που μπορεί να χαθούν. Επίσης δεν γνωρίζω κατά πόσο υπάρχει επαρκής ενημέρωση σχετικά με αυτά τα θέματα, δηλαδή τα θετικά και τα αρνητικά μιας συγκεκριμένης διατροφής. Κάποιοι έχουν βαθιά γνώση του θέματος ενώ άλλοι ακολουθούν επειδή είναι απλά στη μόδα.

Ο αριθμός των παχύσαρκων παιδιών στην Ελλάδα εξακολουθεί να είναι πολύ υψηλός. Τι πιστεύετε ότι φταίει;

Η αλήθεια είναι πως ένα στα πέντε ελληνόπουλα είναι παχύσαρκο. Αυτή είναι μια θλιβερή πρωτιά που πρέπει να μας κάνει να αναθεωρήσουμε αρκετές από τις απόψεις μας σχετικά με την διατροφή. Σημαντικούς παράγοντες για την παιδική παχυσαρκία θεωρώ την αυξημένη πρόσληψη θερμίδων. Τα παιδιά μας τρώνε περισσότερο από ότι χρειάζονται. Επίσης έχουν περιορισμένη φυσική δραστηριότητα. Είναι καθηλωμένα μπροστά στην τηλεόραση, τα τάμπλετ ή τα βιντεοπαιχνίδια. Σημαντικό ρόλο παίζουν και οι διατροφικές συνήθειες της οικογένειας. Η ελληνική οικογένεια έχει εγκαταλείψει την μεσογειακή διατροφή και το σπιτικό φαγητό. Η έλλειψη ύπνου είναι ένας ακόμη παράγοντας καθώς και ελλιπής διατροφική διαπαιδαγώγηση.

Ποια είναι ή θα έπρεπε να είναι η συμβολή του σχολείου στη μύηση των παιδιών στη σωστή διατροφή;

Στα σχολεία μας γίνεται αρκετά σοβαρή και συνεχής προσπάθεια για την ενημέρωση των παιδιών μας σε θέματα διατροφής. Τόσο ο κάθε δάσκαλος στην τάξη του όσο και μέσα από ειδικά εκπαιδευτικά προγράμματα αγωγής υγείας τα παιδιά μας ενημερώνονται με ευχάριστο και δημιουργικό τρόπο για θέματα διατροφής. Το σημαντικό όμως είναι να ακολουθεί και το σπίτι και η οικογένεια να βοηθά το έργο του δασκάλου.

Κατά βάθος όλοι κρύβουμε μέσα μας έναν Μασαχάψα; Αν ναι, τι μπορούμε να κάνουμε για να τον συμφιλιώσουμε με την Φρουτοπάτρα;

Όντως όλοι μικροί, μεγάλοι κρύβουμε ένα μικρούλη Μασαχάψα μέσα μας που εμφανίζεται και μας ταλαιπωρεί. Είναι εγωιστής, έχει απωθημένα και σε κάθε δυσκολία ή στεναχώρια αλλά και χαρά μας κάνει να τρέχουμε στο ψυγείο. Η λύση είναι απλή. Θα πρέπει να αγαπήσει την Φρουτοπάτρα και να της δώσει χώρο να συνυπάρχουν. Θα πρέπει να μάθει πως «Τρώμε για να ζούμε» δεν «Ζούμε για να τρώμε.»