Παρουσιάστηκε το τελευταίο άλμπουμ που ηχογράφησε η Αρλέτα

Σε μια ξεχωριστή εκδήλωση παρουσιάστηκε το τελευταίο άλμπουμ που ηχογράφησε η Αρλέτα σε μουσική Λάκη Παπαδόπουλου και στίχους Sunny Μπαλτζή, με τίτλο «Η γιαγιά μου μαγειρεύει όνειρα τηγανητά» που κυκλοφορεί από τη Feelgood Records.

Η παρουσίαση του δίσκου πραγματοποιήθηκε στο Café του Public Συντάγματος με συντονιστή τον ραδιοφωνικό παραγωγό του Μελωδία 99,2 Ξενοφώντα Ραράκο. Ο κόσμος που κατέκλεισε τον χώρο, είχε την ευκαιρία να ακούσει τα τραγούδια του νέου άλμπουμ, μέσα από τις φωνές νέων ερμηνευτών, θυμήθηκε κλασικά αγαπημένα τραγούδια της Αρλέτας και μοιράστηκε ιστορίες φίλων και συνεργατών της, σε μια βραδιά που εξελίχθηκε σε μια γιορτή για την Αρλέτα, γεμάτη συγκίνηση και νοσταλγία.

Για την Αρλέτα και το νέο άλμπουμ μίλησαν ο Ιάσωνας Τριανταφυλλίδης, ο Γιώργος Τσάμπρας, ο Γιώργης Χριστοδούλου, η Μαργαρίτα Μυτιληναίου και οι δημιουργοί των τραγουδιών Λάκης Παπαδόπουλος και Sunny Μπαλτζή, ενώ ευχάριστη έκπληξη ήταν η παρουσία του Στέλιου Γιαννακόπουλου, ηχολήπτη της Columbia στον πρώτο δίσκο της Αρλέτας. Τραγούδησαν οι: Μυρτώ Βασιλείου, Φωτεινή Βελεσιώτου, Θοδωρής Βουτσικάκης, Φοίβος Δεληβοριάς, Ελεωνόρα Ζουγανέλη, Γιάννης Ζουγανέλης, Βιολέτα Ίκαρη, Βίκυ Καρατζόγλου, Αργύρης Λούλατζης, Μάρω Μαρκέλλου, Νίκος Μερτζάνος, Μανώλης Μητσιάς, Ανδριάνα Μπάμπαλη, Χρήστος Νινιός, Λάκης Παπαδόπουλος, Ελευθερία Πάτση, Δήμητρα Σελεμίδου, Μπάμπης Στόκας, Γιώργος Τζώρτζης, Γιώργης Χριστοδούλου.

Η βραδιά ξεκίνησε με το τραγούδι «Όνειρα τηγανητά» από τη Μυρτώ Βασιλείου και τον Κώστα Τσίρκα, ενώ αμέσως μετά οι αγαπημένοι φίλοι και χρόνια συνεργάτες της, Λάκης Παπαδόπουλος και Sunny Μπαλτζή, εμφανώς συγκινημένοι μίλησαν για τη φίλη τους και τη συνεργασία τους. «Αηδόνι που δεν έχει αναγνωριστεί όπως της άξιζε αλλά αυτό θα συμβεί μόνο όταν το αληθινό επικρατήσει του ψεύτικου» τόνισε ο Λάκης Παπαδόπουλος ενώ η Sunny Μπαλτζή χαρακτήρισε τα τραγούδια σκοτεινά και τρυφερά, στα οποία υποβόσκει η πολιτική. Απήγγειλε το αγαπημένο ποίημα της Αρλέτας από τον δίσκο, την «Απόφαση» και έκλεισε λέγοντας ότι «Η Αρλέτα ήταν ανυπέρβλητη προσωπικότητα και φωνή, το κενό της δεν θα γεμίσει ποτέ!»

Ο Γιώργης Χριστοδούλου, συμπληρώνοντας 25 χρόνια από την πρώτη φορά που η Αρλέτα τον «έβαλε» στο τραγούδι μάς θύμισε τα λόγια της «Είμαι ευλογημένη γιατί έχω ταλέντα, αλλά έχω υποχρέωση προς αυτά. Να τα υπηρετώ όσο μπορώ, όσο αντέχω και όσο με παίρνει. Και όσο με αφήνει η φριχτή μου τεμπελιά γιατί είμαι πρωταθλήτρια σ’ αυτό». Ερμήνευσε «Το τραγούδι της λίμνης» από τον Γλάρο, σε στίχους Αρλέτας και μουσική Ελένης Καραΐνδρου.

Με το πρώτο της τραγούδι «Μια φορά θυμάμαι» του Γιάννη Σπανού και του Γιώργου Παπαστεφάνου ο Μανώλης Μητσιάς θυμήθηκε τη γνωριμία του με την Αρλέτα και τόνισε «ζωγράφιζε με την φωνή της, θα τη θυμόμαστε πάντα».

Η Ανδριάνα Μπάμπαλη διασκεύασε την αγαπημένη «Σερενάτα» και ο Ιάσωνας Τριανταφυλλίδης που ακολούθησε είπε: «Πριν τη γνωρίσω, νόμιζα ότι η Αρλέτα δεν ήταν άνθρωπος, ήταν κάτι σαν σύννεφο, νεράιδα ή ξωτικό! Τελικά όταν τη γνώρισα ανακάλυψα ότι ήταν πολύ γήινη. Δεν υπέθετε, δεν νόμιζε, ήξερε! Πραγματική κυρία, με ταλέντο και σταρ από την αρχή μέχρι το τέλος. Μοναχική, μοναδική και ανεπανάληπτη μορφή».

Ακολούθησε ο Γιώργος Τζώρτζης με το τραγούδι «Το δέντρο της ανατολής», η Ελευθερία Πάτση με το νέο τραγούδι «Μπλούζα με μια στάμπα» και ο νέος τραγουδοποιός Χρήστος Νινιός στο τραγούδι «Το καρτέρι», ενώ ο Μπάμπης Στόκας μάς θύμισε το αγαπημένο τραγούδι που συντρόφευε τα καλοκαίρια του«Έρχεται κρύο».

Η ραδιοφωνική παραγωγός Μαργαρίτα Μυτιληναίου ξεχώρισε το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της Αρλέτας «Ένωνε ηλικίες, θρησκείες, πολιτικές, χωρίς να το θέλει ή ακόμα και να το ξέρει. Δεν έκανε μόδα. Είναι πάντα εδώ». Ακολούθησε ο Φοίβος Δεληβοριάς τονίζοντας ότι η «Αρλέτα δεν είχε ηλικία. Ούτε οι φίλοι της είχαν. Την γνώρισα λίγο και την αγάπησα πολύ» πριν ερμηνεύσει με την κιθάρα του το διαχρονικό τραγούδι «Ο Τάκης».

«Το μαξιλάρι» ήταν το τραγούδι που ερμήνευσε η Βίκυ Καρατζόγλου και ακολούθησε η Ελεωνόρα Ζουγανέλη με το νέο τραγούδι «Τα σανδάλια των αγγέλων» ευχαριστώντας την Αρλέτα διότι «Με αφορμή τα τραγούδια της κατάλαβα πως αγαπώ τις ευαισθησίες των ανθρώπων και τις γυναικείες εξομολογήσεις».

Ο ραδιοφωνικός παραγωγός Γιώργος Τσάμπρας θυμήθηκε όσα έμαθε ως δισκοκριτικός με αφορμή την Αρλέτα, τονίζοντας τη σημαντικότητα της παρουσίας του Λάκη Παπαδόπουλου στη ζωή και την πορεία της και θυμίζοντάς μας τα λόγια της ίδιας «μπήκα στο τραγούδι κατά λάθος και έμεινα από αφηρημάδα».

Η Φωτεινή Βελεσιώτου με αφορμή το τραγούδι «Με σημάδεψες» και με βαθιά  συγκίνηση εξιστορήθηκε τη στιγμή που η Αρλέτα της ζήτησε να πει αυτό το τραγούδι και ακολούθησε ο Θοδωρής Βουτσικάκης με το νέο τραγούδι «Η απόφαση».

Ο Στέλιος Γιαννακόπουλος «ο πρώτος της φωνολήπτης» όπως τον αποκαλούσε η ίδια, μοιράστηκε μαζί μας την εμπειρία της πρώτης ακρόασης της Αρλέτας, με το κεφάλι σκυφτό πίσω από την κιθάρα της.

Ακολούθησαν οι «Πεταλούδες που θα φτάσουν στο φεγγάρι» από τη Δήμητρα Σελεμίδου, το τραγούδι «Το κελάρι» από τη Βιολέτα Ίκαρη, το «Τι δεν καταλαβαίνεις» από τη Μάρω Μαρκέλλου και τον Νίκο Μερτζάνο και η διασκευή του τραγουδιού «Το μπαρ το ναυάγιο» από τον Αργύρη Λούλατζη.

Στο τέλος, εμφανίστηκε ο Γιάννης Ζουγανέλης ο οποίος είπε χαρακτηριστικά «Η Αρλέτα απέσπασε τη μνήμη μας. Ήταν μια εξαιρετική περίπτωση, αιρετική, εκτός των πάντων. Ένα μόνιμο κορίτσι. Αγαπούσε τη ζωή. Αισθανόταν, εκφραζόταν, έκανε κριτική και αγαπούσε»

Η βραδιά έκλεισε με τα «Ήσυχα βράδια» που τραγούδησαν όλοι μαζί μετά την προτροπή του Γιάννη Ζουγανέλη.

Φωτογραφίες από την παρουσίαση μπορείτε να κατεβάσετε από ΕΔΩ

 

Ακούστε το εδώ:

https://youtu.be/a7yuf245MAk

Στίχοι

Υπήρχε ένας κυνηγός στο δάσος

με μια χλαίνη, μια κουκούλα και ένα όπλο

κανείς δεν είχε δει ποτέ το πρόσωπό του

και όλοι τρέμανε σε κάθε κρότο

Και λίγο-λίγο το χωριό άρχισε να αδειάζει

κάθε μέρα ‘βρίσκαν και έναν σκοτωμένο

δίναν κατάρες να τον δούνε να σφαδάζει

και είπαν τον άγνωστο να βρουν καταραμένο

Οι πιο γενναίοι από πίσω τον ζυγώσαν

ήταν γλοιώδης σκοτεινός και σκουληκιάρης

αργά τη νύχτα στο ποτάμι τον κυκλώσαν

και τότε έμαθαν ποιος είναι ο μακελάρης…

Όρμησαν πάνω του με βία οργισμένοι

και το σχοινί είχαν περάσει στο λαιμό του

μα ξαφνικά όταν κοιτάξαν τρομαγμένοι

είδε ο καθένας σε αυτόν το πρόσωπό του…

είδε ο καθένας σε αυτόν το πρόσωπό του

Και συνωμότησαν όλοι, να τον αφήσουν

κι εκείνος πίσω στο χωριό πήγε απ’ τους πρώτους

Κοινή η απόφαση γι’ αυτόν να μη μιλήσουν

να μην σας πω πως πια δεν άκουγαν τους κρότους…