Ο Φιλοκτήτης του Γιάννη Ρίτσου ξανά στο ΙΙδιόμελο για μία μόνο παράσταση

ΟΙ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ «ΙΔΙΟΜΕΛΟ»
και «ΠΛΕΥΣΗ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ»
ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΟΥΝ

ΓΙΑΝΝΗΣ ΡΙΤΣΟΣ
ΦΙΛΟΚΤΗΤΗΣ

Ερμηνεύει ο ηθοποιός Νίκος Ιορδανίδης

Ο πιο συστηματικός μελετητής του ποιήματος του Ρίτσου, ο Πίτερ Μπήαν, υποστήριξε ότι ο ποιητής χρησιμοποίησε τον μύθο του Φιλοκτήτη με τέτοιο τρόπο ώστε να αποτυπώσει όλη την ελληνική ιστορική εμπειρία, επισημαίνοντας μάλιστα ότι «η σημαντικότερη πολιτική αλλαγή στη ζωή του ίδιου του Ρίτσου, όπως και του Σοφοκλή, ήταν η διάσπαση της ενότητας των Ελλήνων».
Ο Ρίτσος ταλαντεύεται μεταξύ ιστορικής πληγής και ψυχικού τραύματος, ιδεολογικού καθήκοντος και ιδιωτικής ενδοσκόπησης, πράξης και προσωπείου, πολέμου και φιλίας. Αν ο Φιλοκτήτης του Σοφοκλή είναι μια ιστορία πόνου, απάτης και του πώς κερδίζεται ο πόλεμος, ο μονόλογος του Ρίτσου είναι πιο αμφίσημος σε σχέση με άλλες, παλαιότερες και σύγχρονες, εκδοχές του μύθου. Εστιάζοντας στον Νεοπτόλεμο και όχι στον Φιλοκτήτη, ο Ρίτσος προσθέτει μια νέα διάσταση στη σύγχρονη πρόσληψη του μύθου και δοκιμάζει να προσδιορίσει τη συνολική πολιτική του θεωρία: Είμαι ζωντανός σημαίνει συμμετέχω σ’ έναν προβληματικό κόσμο. Πρέπει να πάμε στην Τροία, αλλά πρέπει να πάμε όχι πια ξεγελασμένοι από μηχανισμούς που η ίδια η ιστορία έχει διαψεύσει, είτε από φτηνούς ή χρεωκοπημένους μύθους, αλλά να προχωρήσουμε με τα μάτια ορθάνοιχτα, χωρίς αυταπάτες, μεταφέροντας τη «σιωπή» μας, μέσα στην οποία θα αποδεσμευτούν νέες δυνάμεις, που θα χρησιμεύσουν στην ανθρωπότητα σαν ένα γεφύρωμα προς το μέλλον.
ΟΧΙ «τοις κείνων ρήμασι πειθόμενοι» πια… αλλά με «το ένδον ρήμα» μέσα στην Ιστορία… με τον εσώτερο πυρήνα του ο καθένας μέσα στα πράγματα, στην αέναη αλλαγή, στη ζωή και στο θάνατο… γνωρίζοντας πως δεν υπάρχει καμιά νίκη και πως «η ελευθερία είναι πάντα κλειστή-περισφίγγει ολόκληρο το σώμα…» όπως γράφει ο ποιητής.

Παρασκευή 29/12/17 στις 9.00μ.μ.
γενική είσοδος: 7 ευρώ
διάρκεια: 60 λεπτά

Χώρος Τέχνης «Ιδιόμελο», Ελευθερίου Βενιζέλου 17 και Βασιλέως Κων/νου, Μαρούσι, Μετρό Στάση Αμαρούσιο
πληροφορίες – κρατήσεις: 210 68 17 042, κιν: 6984 613252
http://idiomelo.blogspot.gr/
www.idiomelon.gr
email:[email protected]

25396011_10210876672169098_8769586352195212767_n copy.-.-.-.

Λίγα λόγια για τον Νίκο Ιορδανίδη

Γεννήθηκε στην Αθήνα. Πτυχιούχος Φυσικός στο Πανεπιστήμιο Πάτρας και αριστούχος της Ανωτέρας Δραματικής Σχολής «Θεάτρου Τέχνης Κάρολος Κουν». Έχει συνεργαστεί με το Θέατρο Τέχνης και άλλα θέατρα, ενώ έχει συμμετάσχει και σε παραστάσεις χοροθεάτρου.
Ιδρυτής και καλλιτεχνικός διευθυντής της Εταιρείας Τέχνης και Πολιτισμού «Πλεύση στο Αιγαίο» και των εκδόσεών της με την επωνυμία «Οιακιστής». Διευθυντής του εκδοτικού οίκου «Λαγουδέρα» από το 1996 καθώς και του εκδοτικού οίκου «Ανεμοδείκτης».
Έχει εκδώσει δυο ποιητικές συλλογές, ένα μύθο για μικρούς και μεγάλους, έχει μεταφράσει γαλλικά μυθιστορήματα και ποίηση με τα λογοτεχνικά ψευδώνυμα Μάριος Ηλιάννης και Έκτορας Ροδινός.
Από το 2010 έχει δημιουργήσει ένα στούντιο υποκριτικής πάνω στην αρχαία τραγωδία και το σύγχρονο θέατρο ενώ διδάσκει θέατρο σε σχολεία και ερασιτεχνικές ομάδες.
Για όσα έχει κάνει μέχρι σήμερα πιστεύει πως το παρελθόν μας κάνει σοφότερους αλλά το παρόν μας ζει. Άλλωστε για το θέατρο το μόνο αναγκαίο είναι η επιθυμία για παιχνίδι

“Μουσική περιπλάνηση στον κόσμο” στον Χώρο Τέχνης ΙΔΙΟΜΕΛΟ στις 22/5/16

Κωνσταντίνα Ρούσσου        Φοίβος Μποζάς φλάουτο                                  σαξόφωνο / πιάνο   φιλική συμμετοχή Δημήτρης Παπαλάμπρου κιθάρα   Ο Φοίβος Μποζάς και η Κωνσταντίνα Ρούσσου σας προσκαλούν στον χώρο τέχνης “Ιδιόμελο” και παρουσιάζουν ένα ακουστικό πρόγραμμα με πιάνο, φλάουτο, σαξόφωνο. Οι μελωδίες των Θεοδωράκη, Χατζιδάκι, Πλέσσα, Χατζηνάσιου, Λοίζου κ.α., αλλά και επιλεγμένα γνώριμα ακούσματα απο το χώρο της διεθνούς μουσικής θα σας κρατήσουν συντροφιά σε αυτό το δίωρο ...