Ο Καναδάς στο Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου

Η Πρεσβεία του Καναδά συμμετέχει στο φετινό Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου με την ταινία Μontréal, la blanche (Μοντρεάλ, λευκή πόλη) του καναδού, αλγερινής καταγωγής σκηνοθέτηBashir Bensaddek.

 

Λίγα λόγια για την ταινία

 

Στο Μόντρεαλ, μια νύχτα Χριστουγέννων που συμπίπτει με το Ραμαζάνι τη μουσουλμανική νηστεία, οι μοίρες δύο ανθρώπων από την Αλγερία θα συγκλίνουν προσωρινά, με αποτέλεσμα να βγει στην επιφάνεια ένα παρελθόν από το οποίο θεωρούσαν ότι είχαν απαλλαχθεί. Ο τίτλος αρχικά «ζωγραφίζει» την κατάλευκη από χιόνι πόλη του Καναδά αυτή την χειμωνιάτικη βραδιά. Όμως στην πραγματικότητα παραπέμπει στην πόλη της καταγωγής των δύο πρωταγωνιστών της ταινίας, το Αλγέρι. Παρότι ζουν στο Μόντρεαλ αρκετά χρόνια, για την Καχίνα και την Amokrane το «Αλγέρι , Λευκή Πόλη» παραμένει βαθειά χαραγμένο μέσα τους, αλλά με διαφορετικό τρόπο.

unnamed

Λίγα λόγια για τον σκηνοθέτη

 

O αλγερινής καταγωγής σκηνοθέτης από το Κεμπέκ, Bachir Bensaddek, είναι δημιουργός πολλών τηλεοπτικών ντοκιμαντέρ και κυρίως του Portrait de dame par un groupe, με θέμα την τσέχα χορεύτριαMilenka Niederlova, που κέρδισε το 2007 το βραβείο καλύτερου ντοκιμαντέρ της Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου του Κεμπέκ. Το Μοντρεάλ, λευκή πόλη είναι η πρώτη του μεγάλου μήκους ταινία μυθοπλασίας.

 

Φιλμογραφία

2015 Montréal la blanche

2014 Au pif (documentaire)

2008 J’me voyais déjà (documentaire)

2002 L’eau à la bouche (documentaire)

 

Τρέιλερ https://www.youtube.com/watch?v=Lw38k9_H56Q

 

unnamed (4)

Προβολές

26 Μαρ 18:00 ΑΣΤΟΡ Αθήνα

28 Μαρ 22:30 Γαλλικό Ινστιτούτο Αθήνα

29 Μαρ 20:00 ΠΑΥΛΟΣ ΖΑΝΝΑΣ Θεσσαλονίκη

 

Είσοδος – €6, €5