Οι βυζαντινοί ύμνοι συναντούν την Ελληνική αρχαιότητα, με τη φωνή της Νεκταρίας Καραντζή

Βυζαντινοι Εκκλησιαστικοί Ύμνοι και Αρχέγονα Μέλη της Παράδοσης με τη φωνή της Νεκταρίας Καραντζή, σε συνδυασμό με τον ήχο της αρχαίας ελληνικής λύρας.

Σολιστ: Νεκταρία Καραντζή
Συνοδεύουν:
Αλίκη Μαρκαντωνάτου, Αρχαία Ελληνική Λύρα,
Χρυσόστομος Μπουκάλης, Κοντραμπάσο

Τη Μ. Δευτέρα, 2 Απριλίου στις 21:00, στο Αετοπούλειο Πολιτιστικό Κέντρο, οι βυζαντινοί εκκλησιαστικοί ύμνοι και τα αρχέγονα μέλη της Μεσογειακής Παράδοσης θα παρουσιαστούν από μία διεθνούς φήμης φωνή του βυζαντινού και ιερού λατρευτικού μέλους, με έναν ιδιαίτερα πρωτότυπο τρόπο. Η Νεκταρία Καραντζή, η πρωτοπόρος Ελληνίδα υμνωδός που ταξιδεύει τη βυζαντινή μουσική, το αρχέγονο μέλος και την ιερή υμνωδία του κόσμου, εκτός των Ελληνικών συνόρων, συνεργάζεται με την αναγνωρισμένη σολίστ της αρχαίας ελληνικής λύρας, Αλίκη Μαρκαντωνάτου, σε έναν ιδιαίτερο συνδυασμό που φέρνει σε επαφή τους δύο, ιστορικά και μουσικά, τόσο διαφορετικούς μα και επάλληλους κόσμους. Αυτόν της Βυζαντινής Εκκλησιαστικής και της προγόνου της,  Αρχαίας Ελληνικής Μουσικής. Μαζί τους ο Χρυσόστομος Μπουκάλης στο κοντραμπάσο.

Η πορεία από τα σωζώμενα σπαράγματα του Επιτάφιου του Σεικίλου και των αρχέγονων αναπλασμένων ήχων της ελληνίκης λύρας έως την ακμή της βυζαντινής εκκλησιαστικής υμνωδίας των εποχών του Πέτρου Λαμπαδαρίου, του Ιωάννου Κουκουζέλη, του Ιωάννη Δαμασκηνού, του Πέτρου Μπερεκέτη, του Γεωργίου Ραιδεστηνού, θα ζωντανέψει με τρόπο μυσταγωγικό από τη φωνή που έχει χαρακτηριστεί διεθνώς ως «ιδανική γυναίκα υμνωδός του ιερού και αρχέγονου μέλους» και «σύγχρονη ιέρεια του αρχαίου μουσικού κόσμου». Οι βυζαντινοί εκκλησιαστικοί ύμνοι των ιερών ημερών της Μεγάλης Εβδομάδας, το «Σήμερον κρεμάται», το γνωστό «Εξέδυσάν με», τα Εγκώμια του Επιταφίου Θρήνου αλλά και οι λαϊκοί θρήνοι της παράδοσης «Σήμερα μαύρος ουρανός» ή το αρχέγονο Κυπριακό «Άρκοντες αφικράστε μου…» όμοιο με χορικό αρχαίας τραγωδίας θα σμίξουν με τον δωρικό ήχο της αρχαίας Ελληνικής λύρας της Αλίκη Μαρκαντωνάτου και το κοντραμπάσο του Χρυσόστομου Μπουκάλη, που θα φροντίσει να προσεγγίσει τον ρόλο του βυζαντινού ισοκράτη.