Με τα λόγια (γίνεται) Μαρία Τοπάλη και Ορφέας Απέργης

 

Η Ελληνοαμερικανική Ένωση και οι μηνιαίες ποιητικές συναντήσεις Με τα λόγια (γίνεται)”, στην πρώτη εκδήλωση του πέμπτου κύκλου τους, παρουσιάζουν την συνάντηση μιας ποιήτριας και ενός ποιητή νεότερης γενιάς: της Μαρίας Τοπάλη και του Ορφέα Απέργη. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 4 Νοεμβρίου 2015, στις 19:30, στο Θέατρο της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης (Μασσαλίας 22, Κολωνάκι).

 

 

Οι δύο ποιητές θα διαβάσουν παλιά και νεότερα, δημοσιευμένα και αδημοσίευτα ποιήματά τους, καθώς και αγαπημένα τους ποιήματα άλλων. Τέλος, θα συζητήσουν μεταξύ τους και με το κοινό.

 

 

Το πρώτο ποιητικό έργο της Μαρίας Τοπάλη [1], Σερβίτσιο τσαγιού, κυκλοφόρησε το 1999. Ακολούθησαν άλλα τέσσερα, με πιο πρόσφατο το Οι λέξεις μου, το 2015. Η ποιητική συλλογή του Ορφέα Απέργη [2], Υ, κυκλοφόρησε το 2011.

 

 

Όλοι οι δρόμοι πατημένοι.

Πουθενά πια μονοπάτια της αφέλειας.

Κι η βία έλαμψε κι αυτή και πάει.

                                            σκούριασε

στο πι και φι.

 

Από πού να περάσουμε, να πάμε στη δουλειά μας;

 

Δουλειά μας είναι ο κοινός τόπος.

Να ξαναανακαλύψουμε; Ν’ αναβιώσουμε;[1]

Εδώ,

σε αυτή την πλατεία,

εδώ αλέθεται η ιστορία,

μαζί με τον αστυνομικό της γειτονιάς και με το κορίτσι που ελέγχεται

αργά τη νύχτα,

εδώ η τσουλήθρα η κόκκινη της κοινής πτώσεως

που ματώνανε και

ματώνουνε τα γόνατα

των πιο εξωτικών παιδιών.

[2]

 

Για το «Με τα λόγια (γίνεται)»:

 

«Γιατί πιστεύουμε πως με τα λόγια (κάτι) γίνεται – και πως οι λέξεις, με την ζωντανή φωνή αυτών που τις γράφουν ή τις διαβάζουν, μπορούν να ξαναβρούν το -κατά τον Τέλλο Άγρα- ‘ειδικό βάρος ενός μικρού φυσικού φαινομένου’.»

 

Σ’ αυτές τις ποιητικές αναγνώσεις που ξεκίνησαν το 2011, εναλλάσσονται κυρίως δύο τύποι εκδηλώσεων. Αφενός, διαβάζουν ποιήματά τους Έλληνες ποιητές διαφορετικών γενιών, αφετέρου, η ξένη ποίηση ακούγεται στο πρωτότυπο και στην ελληνική της μετάφραση. Μεταξύ αυτών των δύο τύπων, παρεμβάλλονται ενίοτε και τιμητικά αφιερώματα, όπως αυτό στην Emily Dickinson τον Μάρτιο 2013, στα πέραν των 154 ‘αναγνωρισμένων’ ποιημάτων του Καβάφη τον Δεκέμβριο 2013, στον William Carlos Williams τον Μάρτιο 2014, και στην Elizabeth Bishop τον Μάρτιο 2015.

 

www.facebook.com/me.ta.logia.ginetai , http://metalogiaginetai.blogspot.gr/

 

 

 

 

 

Ημερομηνία

 

Τετάρτη 4 Νοεμβρίου 2015, 19:30

 

 

Διεύθυνση

 

Θέατρο Ελληνοαμερικανικής Ένωσης (2ος όροφος), Μασσαλίας 22, Κολωνάκι

 

 

Είσοδος

 

Eίσοδος ελεύθερη

 

 

Πληροφορίες

 

Διεύθυνση Πολιτιστικών (210 3680052), [email protected], www.hau.gr/culture

Τα νέα του Εκδοτικού Οίκου Σ.Ι. Ζαχαρόπουλος

Νέες Εκδόσεις! Ελάχιστοι ελληνόφωνοι επί Βυζαντίου ή οθωμανοκρατίας θα αυτοπροσδιορίζονταν ως Έλληνες. Πώς άλλαξε αυτό; Πώς διαμορφώθηκε η νεοελληνική εθνική ταυτότητα, μια ταυτότητα που βάση ...