Μία επιπλέον παράσταση για το LEBENSRAUM στο Θησείον

Χάρη στη θερμή ανταπόκριση του κοινού, το LEBENSRAUM του Θανάση Τριαρίδη προσθέτει μία επιπλέον παράσταση την Κυριακή, 10 Απριλίου και ώρα 18.00 στο Θησείον, ένα Θέατρο για τις Τέχνες.

Η παράσταση ανέβηκε το Μάρτιο-σε παγκόσμια πρώτη- στο Theater Aufbau Kreuzberg (Βερολίνο), σε σκηνοθεσία Έλενας Σωκράτους, με πρωταγωνιστές τους Κωστή Καλλιβρετάκη και Κωνσταντίνο Γεράκη. Το έργο παρουσιάστηκε στα γερμανικά και μετά τα διαδοχικά sold out σε Βερολίνο και Φρανκφούρτη, συνεχίζει την ίδια επιτυχημένη πορεία και στην Αθήνα.

Έτσι, σε συνέχεια της ιδιαίτερα αυξημένης ζήτησης, προστίθεται μία ακόμη παράσταση στα ελληνικά, την Κυριακή, 10 Απριλίου και ώρα 18.00.

Επόμενοι σταθμοί για το Lebensraum: Θεσσαλονίκη (Black Box), Πάτρα (Λιθογραφείο), Λευκωσία  (Wherehause 612) και Λεμεσός (Τεχνοχώρος ΕΘΑΛ).

Σύνοψη 

Δύο άντρες συναντιούνται πάνω στη σκηνή του (γεμάτου με θεατές) θεάτρου. Ο ένας είναι ο Χειριστής του Πειράματος, ο άλλος προσφέρεται να γίνει πειραματόζωο έναντι αμοιβής. Ωστόσο το Πείραμα μοιάζει με απλή στατιστική καταγραφή: ο Χειριστής κάνει διάφορες εγκυκλοπαιδικού τύπου ερωτήσεις γύρω από τη ναζιστική θεωρία του Lebensraum, του Ζωτικού Χώρου, και στη συνέχεια του δίνει μια υδρόγειο σφαίρα και τον καλεί να βρει διάφορες πρωτεύουσες χωρών του κόσμου. Όλα μοιάζουν σχεδόν αστεία – μα όταν το Πειραματόζωο αγγίζει την Κουάλα Λουμπούρ, ένας πυροβολισμός σκοτώνει έναν θεατή του θεάτρου.

Πόσο μπορεί να αντέξει το Πειραματόζωο μια τέτοια πιθανότητα; Πόση διαπραγμάτευση με την ηθική του είναι επιτρεπτή;

Και πόσο μπορούν να αντέξουν οι θεατές τη θεατρική σύμβαση βλέποντας το κεφάλι του διπλανού τους να συντρίβεται από μια σφαίρα;

Λίγα Λόγια για το έργο

 

 

Σ’ έναν κόσμο γεμάτο ερωτήματα,βασιλεύει αυτός που δεν αναζητά πια απαντήσεις.Είτε γιατί τις έχει ήδη βρει, αυτό που ονομάζουμε άποψη, είτε γιατί δεν τις χρειάζεται πια, αυτό που ονομάζουμε γνώση.Και οι υπόλοιποι; Προσπαθούν να αντεπεξέλθουν αναζητώντας το νόημα, τη σημασία, το καλό και νομίζοντας ότι αυτή είναι η γεύση της ελευθερίας.

 

Ο συγγραφέας Θανάσης Τριαρίδης μέσα από τα θεατρικά του έργα ξύνει τις πληγές των σύγχρονων ευρωπαϊκών κοινωνιών, χρησιμοποιώντας όλες τις φόρμες γραφής, από την ποίηση μέχρι το παραμύθι. Το έργο “Lebensraum” είναι το πρώτο του έργο που ανεβαίνει στη Γερμανία. Η ομάδα, κάτω από την καθοδήγηση της σκηνοθέτιδος  Έλενας Σωκράτους, αποτελείται  από ανθρώπους των οποίων η καλλιτεχνική προσπάθεια σφυρηλατήθηκε και σφυρηλατείται μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας. Προσπαθούν με τη δουλειά τους να συνεισφέρουν στον Γερμανο-ελληνικό διάλογο.

 

Σκηνοθετικό Σημείωμα

 

Οι άνθρωποι γεννιούνται καλοί. Μέχρι να βρεθεί κάποιος να απειλήσει τον ζωτικό τους χώρο. Τότε αγριεύουν. Ειδικά όταν είναι σκοτάδι. Οι άνθρωποι φοβούνται το σκοτάδι. Είναι δοκιμασμένο. Νιώθουν όμως ασφάλεια, όταν εμπιστεύονται τον ζωτικό τους χώρο σε κάποιον “ειδικό”. Σε κάποιον που τους έπεισε. Ακόμα και με μια σαχλαμάρα. Και όταν έχουν πειστεί, μπορούν να γίνουν κακοί. Πολύ κακοί.

Εσύ;

 

Ταυτότητα Παράστασης:

 

Κείμενο: Θανάσης Τριαρίδης

Σκηνοθεσία: Έλενα Σωκράτους

Σκηνικά: Βασιλική Χριστοπούλου

Δραματουργική Ανάλυση: Γεράσιμος Μπέκας

Μουσική: Πάνος Βούλγαρης

Φώτα: Δημήτρης Σωκράτους

Sound design: Daisy Chain

Βίντεο / Φωτογραφίες: Παναγιώτης Πασχαλίδης

Graphic design: Πέτρος Ζάβρακας

Μετάφραση στα γερμανικά: Mirja Lahidjanian und Maria Thomas

Επιστημονικός Συνεργάτης: Ευτυχία Παπαγιάννη

Συντονισμός: Χριστίνα Καμπέρη

 

Ερμηνεύουν: Κωστής Καλλιβρετάκης, Κωνσταντίνος Γεράκης

 

Στοιχεία Παράστασης

Ημέρες και ώρες παράστασης στα ελληνικά:

Σάββατο, 9 Απριλίου στις 21.00

και Κυριακή, 10 Απριλίου στις 18.00 & στις 21.00

 

Ημέρα και ώρα παράστασης στα γερμανικά, με ελληνικούς υπέρτιτλους:

Παρασκευή, 8 Απριλίου στις 21.00

 

Τιμές Εισιτηρίων: 12€ (γενική είσοδος),  8€  (Φοιτητικό, νεανικό (κάτω των 22), άνω των 65 και ανέργων

 

Διάρκεια: 75 λεπτά (χωρίς διάλειμμα)

 

Χώρος: Θησείον, Ένα Θέατρο Για Τις Τέχνες / Τουρναβίτου 7,Ψυρρή / Τηλέφωνο για πληροφορίες και κρατήσεις.: 2103255444

 

Τρέιλερ: https://www.youtube.com/watch?v=W0LweXodn50

 

Προπώληση Εισιτηρίων: Ticket Services / Πανεπιστημίου 39 (εντός Στοάς Πεσμαζόγλου) / Τηλεφωνική αγορά: 210 7234567 / Online: www.ticketservices.gr /Καταστήματα Forthnet

 

Συνάντηση ΑΣΜΑ, ΜΕΤΡΟΝ, ΣΩΜΣΕ στο Υπουργείο Πολιτισμού μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου

Η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λυδία Κονιόρδου συγκάλεσε χθες στο ΥΠΠΟΑ σύσκεψη με εκπροσώπους όλων των σωματείων των δημιουργών (με αλφαβητική σειρά ΑΣΜΑ, ΜΕΤΡΟΝ, ΣΩΜΣΕ), τον Οργανισμό Πνευματικής Ιδιοκτησίας (ΟΠΙ) ...