Μάγεψε στο Ηρώδειο η προβολή της Ταινιοθήκης της Ελλάδος στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών

Σ’ ένα χώρο όπου εδώ και αιώνες δοξολογείται το μέτρο και η αρμονία, το Ωδείο Ηρώδου Αττικού, μάγεψε χθες βράδυ η προβολή της Ταινιοθήκης της Ελλάδος στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών. Σε έναν μικρό πιανιστικό άθλο, ο Φίλιππος Τσαλαχούρης, απόλυτα συντονισμένος με τις βωβές εικόνες μιας Ελλάδας που δεν υπάρχει πια, ζωντάνεψε δύο από τις παλιότερες ελληνικές σωζόμενες  ταινίες: το “Δάφνις και Χλόη” του Ορέστη Λάσκου και την “Αστέρω” του Δημήτρη Γαζιάδη. Ξεπερνώντας κάθε προσδοκία, χιλιάδες θεατές πλημμύρισαν το ρωμαϊκό θέατρο για να απολαύσουν το σινεμά, όπως οι συμπατριώτες μας σχεδόν έναν αιώνα πριν.
Η ουσιώδης λιτότητα της ασπρόμαυρης εικόνας και των ευφάνταστων πιανιστικών συνθέσεων του Φ.Τσαλαχούρη,  συνεπήραν το κοινό.  Ο ρομαντισμός, η ποίηση, και η αγνότητα των δύο ιστορικών φιλμ που αποκατέστησε η Ταινιοθήκη ταίριαξαν ιδανικά με τον φυσικό χώρο της αρχιτεκτονικής λιτότητας του Ηρωδείου στις υπώρειες της Ακρόπολης,  που για ένα βράδυ μεταμορφώθηκε στον ομορφότερο θερινό κινηματογράφο.
Παρόντες ήταν: η Μαρία Βλαζάκη, γενική γραμματέας του Υπουργείου Πολιτισμού, η Φωτεινη Κούβελα, γενική γραμματέας Ισότητας των Φύλων, ο πρέσβης του Καναδα Κιθ Μόριλ, ο πρέσβης της Ιταλίας Εφίζιο Λουίτζι Μάρας, η πρέσβης του Ισραήλ Ιρίτ Μπεν-Άμπα Βιτάλε, και η πρέσβης της Ιρλανδίας Όρλα Ο’ Χάνραχαν.
Από τη Γενική Συνέλευση της Ταινιοθήκης της Ελλάδος παρόντες ήταν ο Βαγγέλης Σόρογκας και ο Λάκης Παπασταθης καθώς και η γενική γραμματέας του ΔΣ της Ταινιοθήκης Βάλερι Κοντάκος.
Την προβολή παρακολούθησαν οι σκηνοθέτες Στελλα Θεοδωρακη, Αντουανέτα Αγγελίδη, Μενέλαος Καραμαγγιώλης, Κατερίνα Πατρώνη, Βουβούλα Σκούρα και Χριστόφορος  Χριστοφής, ο προεδρος της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου Βασίλης Κατσούφης, ο πρόεδρος της Εταιρείας Ελλήνων Σκηνοθετών Χάρης Παπαδόπουλος, ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας Αντώνης Παπαδόπουλος, η παραγωγός των ταινιών του Θόδωρου Αγγελόπουλου Φοίβη Αγγελοπούλου, αλλά και η διάσημη ηθοποιός Κάθριν Χάντερ.
Επίσης: ο κοσμήτορας της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του ΕΚΠΑ Μιχάλης Σπουρδαλάκης, η κοσμήτορας της Σχολής Καλών Τεχνών του ΑΠΘ καθηγήτρια Δέσποινα Μουζάκη, ο πρόεδρος της Εταιρείας Πολιτικής Επιστήμης Δημήτρης Χαραλάμπης, η καθηγήτρια και ιστορικός τέχνης Πέπη Ρηγοπουλου, η καθηγήτρια Ιωάννα Πεπελάση, ο καθηγητής Θανάσης Αγάθος και η καθηγήτρια  Άννα Λυδάκη.
Παρευρέθηκαν επίσης, μεταξύ άλλων: η συγγραφέας Ζυράννα Ζατέλη, οι εικαστικοί Μαρκ Χατζηπατέρας και Τζένη Μαρκέτου, και βέβαια η πρόεδρος της Ταινιοθήκης της Ελλάδος Μαρία Κομηνού.

Μια Στέγη για τα Παιδικά Χωριά SOS

  Κυριακή 13 Δεκεμβρίου | 19:00 H Στέγη φέρνει το σύγχρονο χορό στα Παιδικά Χωριά SOS, με το εκπαιδευτικό πρόγραμμα “Χορεύω, άρα επικοινωνώ“, στόχος του ...