Η ταινία «Γυναίκα σε πόλεμο» κερδίζει το κινηματογραφικό βραβείο Lux 2018

Η ταινία «Γυναίκα σε πόλεμο», μια ισλανδική/γαλλική/ουκρανική συμπαραγωγή, κέρδισε το 12ο βραβείο LUX, ανακοίνωσε ο πρόεδρος του ΕΚ Αντόνιο Ταγιάνι την Τετάρτη στο Στρασβούργο.

Ο Πρόεδρος Ταγιάνι συνεχάρη τους τρεις φιναλίστ και δήλωσε:

«Είμαι εξαιρετικά περήφανος για τον κινηματογραφικό μας διαγωνισμό, αφιερωμένο από το 2007 στις ευρωπαϊκές κινηματογραφικές παραγωγές που επικεντρώνονται σε θέματα θεμελιώδη για την Ευρωπαϊκή Ένωση: την οικουμενικότητα των ευρωπαϊκών αξιών, την ένταξη και την ανεκτικότητα και την προστασία της πολιτιστικής πολυμορφίας. Η απονομή του βραβείου LUX δεν ήταν ποτέ τόσο δύσκολη όσο φέτος. Οι υποψήφιοι του διαγωνισμού ήταν εξαιρετικοί, τόσο ως προς την πρωτοτυπία τους, όσο και ως προς τη σχετικότητα των θεμάτων που κάλυψαν.

Οι ταινίες των φιναλίστ επικεντρώνονται σε τρία βασικά θέματα για το μέλλον της Ευρώπης: τον κίνδυνο του ακραίου εθνικισμού την επείγουσα ανάγκη να αναληφθεί δράση για την προστασία του περιβάλλοντος και να υπάρξει συνεκτική απάντηση στις προκλήσεις που θέτει η μετανάστευση.. Διαφορετικά στο είδος («genre») και το θέμα, αυτές οι ταινίες έχουν ένα σημαντικό κοινό σημείο: αφηγούνται ιστορίες δυνατών γυναικών που είναι αποφασισμένες να αλλάξουν τα πράγματα..

Ο Πρόεδρος πρόσθεσε:

«Εκ μέρους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, θα ήθελα να ευχαριστήσω τους παρόντες σκηνοθέτες και σεναριογράφους, καθώς και όλους όσους συνέβαλαν στη δημιουργία αυτών των ταινιών και στην επιτυχία αυτής της έκδοσης του βραβείου LUX. Παρουσιάζοντάς μας τις προσωπικές σας και νέες απόψεις για αυτήν την Ευρώπη μας, συμβάλλετε σημαντικά στην πολιτική συζήτηση που λαμβάνει χώρα καθημερινά σε αυτό το θεσμό».

Η ταινία «Γυναίκα σε πόλεμο» (πρωτότυπος τίτλος: Kona fer í stríð) του Ισλανδού σκηνοθέτη Μπένεντικτ Έρλινγκσον, μία πολιτική ταινία, φεμινιστικό έπος και μύθος, αφηγείται την ιστορία μιας γυναίκας, δασκάλας μουσικής που ζει διπλή ζωή σα παθιασμένη ακτιβίστρια για το περιβάλλον. Η πρωταγωνίστρια βλέπει τις πολιτικές της πεποιθήσεις να αμφισβητούνται όταν το σχέδιο της να υιοθετήσει παιδί γίνεται πραγματικότητα.

Οι άλλες δύο ταινίες που ήταν υποψήφιες για το βραβείο του 2018 ήταν:

Η άλλη πλευρά των πάντων της Μίλα Τούραλιτς

ΣΤΥΞ του Βόλφγκανγκ Φίσερ (Γερμανία/Αυστρία)

Η αντιπρόεδρος του ΕΚ Evelyne Gebhardt (Σοσιαλιστές, Γερμανία) θα δώσει συνέντευξη τύπου από κοινού με την πρόεδρο της επιτροπής πολιτισμού Petra Kammerevert (Σοσιαλιστές, Γερμανία) και τους σκηνοθέτες των τριών ταινιών την Τετάρτη 14 Νοεμβρίου, στις 15.00 (τοπική ώρα), στο Στρασβούργο.

Περισσότερες πληροφορίες για το κινηματογραφικό βραβείο LUX 2018 και την επιλογή ταινιών.