Η Λυδία Κονιόρδου για τα γλυπτά του Παρθενώνα στην Ιταλία

Η επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα έχει μεγάλη συμβολική αξία                                           στη σημερινή επικαιρότητα

 

«Μέσα σε έναν κόσμο που αλλάζει, μπροστά σε μια καινούργια εποχή γεμάτη προκλήσεις κοινωνικές, οικονομικές, περιβαλλοντικές, είναι πολύ σημαντικό να εμπνεύσουμε στους νέους το ενδιαφέρον για τη σημασία της πολιτισμικής κληρονομιάς». Με αυτά τα λόγια η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λυδία Κονιόρδου άνοιξε χθες την ομιλία της στην ολομέλεια του ετήσιου Διεθνούς Αρχαιολογικού Συνεδρίου που ήταν εστιασμένο στην «Ζωντανή Αρχαιολογία», και πραγματοποιήθηκε στο Palazzo dei Congressi της Φλωρεντίας υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού της Ιταλίας (http://www.tourisma.it/xiii-incontro-nazionale-av-iii-parte ).

Η παρουσία της Ελληνίδας Υπουργού στη φετινή τριήμερη διοργάνωση υπογράμμισε τη σημασία της επανένωσης των Γλυπτών και της ακεραιότητας του μνημείου του Παρθενώνα. Το ζήτημα βρίσκεται σε εκκρεμότητα από το 1984, οπότε  το σχετικό αίτημα υποβλήθηκε επίσημα από την ελληνική πλευρά. Από τον Σεπτέμβριο 2016, με την έκδοση δυο κειμένων σημαντικών για το ελληνικό αίτημα ( της Σύστασης από μέρους της Διακυβερνητικής Επιτροπής της ICPRCP προς τη βρετανική και την ελληνική πλευρά να εντατικοποιήσουν τις προσπάθειές τους για την επίτευξη ικανοποιητικής λύσης,  και της Απόφασης της ICPRCP με την οποία υιοθετήθηκε η Έκθεση της Γραμματείας της UNESCO) προχωρά σε μια φάση όπου η επίλυσή του επιχειρείται μέσα από τη διπλωματική και όχι μέσα από τη νομική οδό.

«Σε μια στιγμή που η Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκεται στην ανάγκη να επαναδιατυπώσει τις αξίες της», πιστεύουμε, είπε η Υπουργός,  «πως η επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα θα είναι μια συμβολική πράξη που θα υπογραμμίσει τον αγώνα ενάντια στις δυνάμεις που υπονομεύουν τις αξίες και τα θεμέλια της ευρωπαϊκής υπόθεσης, ενάντια στις δυνάμεις που επιζητούν τη διάλυση της Ευρώπης, και υπέρ μιας κουλτούρας του διαλόγου.»  Τον διαπολιτισμικό διάλογο, πρόσθεσε η Λ.Κονιόρδου, και καταχειροκροτήθηκε, «υπηρέτησε με το μοναδικό έργο του» και ο σπουδαίος καλλιτέχνης Γιάννης Κουνέλλης, ο οποίος «εξέφρασε το ελληνο-ιταλικό πνεύμα».

Η Ελληνίδα Υπουργός Πολιτισμού συμμετείχε νωρίτερα και σε μια σημαντική συζήτηση στρογγυλής τραπέζης μεταξύ αρχαιολόγων, ιστορικών, ανθρωπολόγων και δημοσιογράφων με θέμα «Μάρμαρα του Παρθενώνα: Επιστροφή στο μέλλον. Από το Λονδίνο στην Αθήνα». Εκεί παρουσιάστηκε και η καινούργια διοίκηση της Ιταλικής Επιτροπής για την Επιστροφή των Γλυπών του Παρθενώνα, με επικεφαλής τον ελληνιστή καθηγητή Λουί Γκοντάρ, Σύμβουλο σε θέματα προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς του Ιταλού Προέδρου της Δημοκρατίας και επίσης πρόεδρο της Διεθνούς Επιτροπής για την Επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα. Παρόντες και οι εκπρόσωποι τεσσάρων από τις 25 επιτροπές ανά τον κόσμο που δραστηριοποιούνται για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα: της Βρετανικής με τον Μάθιου Τέιλορ , της Βελγικής με την Κριστιάν Τύτχατ, της Ελβετικής  με τον καθηγητή Ντουσάν Σιτζάνσκι και της Ιταλικής με την Στεφανία Μπερούτι. Μιλώντας ενώπιόν τους, η Ελληνίδα Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού τόνισε πως :

«Ο Παρθενώνας είναι ένα μνημείο μοναδικό στην οικουμένη, που συμπυκνώνει τις αξίες του δυτικού πολιτισμού και τις οικουμενικές αξίες . Το αίτημα για την επανένωση των Γλυπτών και την ακεραιότητα του μνημείου δεν θα πρέπει λοιπόν να συγχέεται με τη στενή αντίληψη που το περιορίζει σε εθνικιστικούς ή πολιτικούς σκοπούς. Η εκστρατεία μας γίνεται στο όνομα όλων των ευρωπαίων πολιτών και της διεθνούς κοινότητας . »

Αύριο, Δευτέρα, η Ελληνίδα Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού θα μεταβεί στη Ρώμη για να παραστεί στην κηδεία του Γιάννη Κουνέλλη.