Η επίσημη πρεμιέρα στην Αθήνα για την AMERIKA SQUARE

 

Την Τρίτη 14 Μαρτίου έκανε την επίσημη πρεμιέρα της στον κινηματογράφο Δαναό,  η νέα ταινία του Γιάννη Σακαρίδη, «AMERIKA SQUARE» σε διανομή Feelgood. Η ταινία, η οποία βγαίνει στις αίθουσες στις 23 Μαρτίου, διαδραματίζεται στην ομώνυμη πλατεία Αμερικής, και απλώνει έναν ανθρώπινο ιστό από διαδρομές που τέμνονται, με εξαιρετικούς τους βασικούς πρωταγωνιστές Μάκη Παπαδημητρίου, Γιάννη Στάνκογλου, Βασίλη Κουκαλάνι και Ξένια Ντάνια.

Στην επίσημη πρώτη προβολή του «AMERIKA SQUARE» στην Αθήνα έδωσαν το παρόν όλοι οι ηθοποιοί, οι καλλιτεχνικοί και τεχνικοί συντελεστές της ταινίας, καθώς και προσωπικότητες από τον καλλιτεχνικό χώρο και τη δημόσια σφαίρα, που επιφύλαξαν θερμό χειροκρότημα μετά το τέλος της προβολής.

Το κοινό καλωσόρισαν και χαιρέτισαν η Ειρήνη Σουγανίδου, Πρόεδρος και Διευθύνουσα Σύμβουλος της Feelgood Entertaiment και ο σκηνοθέτης Γιάννης Σακαρίδης, ο οποίος ανέβασε μαζί του στη σκηνή τους συντελεστές της ταινίας (τους πρωταγωνιστές Μάκη Παπαδημητρίου, Γιάννη Στάνκογλου, Θέμιδα Μπαζάκα, Βασίλη Κουκαλάνι, Ξένια Ντάνια, Ερρίκο Λίτση, Ρέα Πεδιαδιτάκη, τον συνθέτη Μίνωα Μάτσα, τον συγγραφέα και σεναριογράφο Γιάννη Τσίρμπα, την ενδυματολόγο Αλεξία Θεοδωράκη και τον συμπαραγωγό Γιώργο Λεμό). Η Ειρήνη Σουγανίδου αναφέρθηκε στο άτυπο μα εξαιρετικά σημαντικό μότο της ταινίας, το τατουάζ Refuse to Sink, το οποίο συχνά υπάρχει στα σώματα των Σύριων προσφύγων που ψάχνουν καταφύγιο στην Ευρώπη. Ο σκηνοθέτης αφιέρωσε την ταινία στον εξάχρονο γιο και «συμπαραγωγό» του, Δημήτρη, που «ήταν η μόνιμη συντροφιά του στη διαδικασία του μοντάζ, και που είδε όλες τις εκδοχές της ταινίας».Dania_Sakaridis

Μεταξύ άλλων, στην πρεμιέρα παρευρέθηκαν η ερμηνεύτρια Ελεωνόρα Ζουγανέλη, ο σκηνοθέτης Γιώργος Τσεμπερόπουλος, οι ηθοποιοί Αντίνοος Αλμπάνης, Βίκυ Παπαδοπούλου και Ξανθή Γεωργίου και ο Σταύρος Θεοδωράκης.

Την πρεμιέρα της ταινίας υποστήριξε ενεργά και η Generation 2.0, ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός νέων που μάχονται υπέρ των δικαιωμάτων ευαίσθητων κοινωνικά ομάδων ανεξαρτήτως καταγωγής, εθνικότητας, θρησκείας, φύλου ή σεξουαλικού προσανατολισμός, συνδυάζοντας την κοινωνική δράση και την έρευνα, με στόχο την προώθηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της ισότητας, της ετερότητας, της καταπολέμησης του ρατσισμού, της ξενοφοβίας και των διακρίσεων.

 

Eleonora_Zouganeli_Minos_Matsas

 

Σύνοψη:

Με φόντο την πολύβουη Πλατεία Αμερικής, τέσσερις διαφορετικοί άνθρωποι συναντιούνται και η πορεία του ενός καθορίζεται από τον άλλο. Ο Μπίλι (Γιάννης Στάνκογλου) και ο Νάκος (Μάκης Παπαδημητρίου) είναι φίλοι από παιδιά, όμως έχουν εξελιχθεί σε δύο διαμετρικά αντίθετους χαρακτήρες. Ο Νάκος, ζει ακόμα με τους γονείς του, μισεί τους ξένους που έχουν κατακλύσει το μόνο πράγμα που του δίνει ταυτότητα, τη γειτονιά του. Εκεί, ο Μπίλι, ένας rock n’ roll σαραντάρης με το δικό του μπαρ και το παράνομο tattoo studio στο πατάρι, παρατηρεί τις αλλαγές στο τοπίο μέχρι που μια αναπάντεχη ερωτική ιστορία βομβαρδίζει τον μικρόκοσμο του. Η Τερέζα (Ξένια Ντάνια), μια μπλεγμένη στα δίχτυα της μαφίας Αφρικανή τραγουδίστρια, θέλει να καλύψει ένα παλιό tattoo και η χημεία μεταξύ τους είναι ακαριαία. Παράλληλα, ο Τάρεκ (Βασίλης Κουκαλάνι), ένας απελπισμένος πρόσφυγας από τη Συρία με τη 10χρονη κόρη του, απευθύνεται όπου μπορεί για να φύγει από τη χώρα. Όσο ο Νάκος καταστρώνει σχέδιο εξολόθρευσης μεταναστών, η τύχη υφαίνει τη δική της πλοκή και φέρνει τις μοίρες των ανθρώπων κοντά, όσο μακριά κι αν γεννήθηκαν.

 Bazaka_Sakaridis_Irini_Souganidou

23 Μαρτίου στους κινηματογράφους από τη Feelgood

 

Συντελεστές:

 

Παραγωγός & Σκηνοθέτης: Γιάννης Σακαρίδης

Σεναριογράφοι: Γιάννης Τσίρμπας, Βαγγέλης Μουρίκης, Γιάννης Σακαρίδης (Βασισμένο στο βιβλίο “Η Βικτώρια δεν υπάρχει” του Γιάννη Τσίρμπα Εκδ. Νεφέλη)

Διανομή ρόλων: Γιάννης Στάνκογλου (Μπίλι), Μάκης Παπαδημητρίου (Νάκος), Βασίλης Κουκαλάνι (Τάρεκ), Θέμις Μπαζάκα (Γεωργία), Ερρίκος Λίτσης (Στάυρος), Αλέξανδρος Λογοθέτης (Μανόλης), Ξένια Ντάνια (Τερέζα), Ρέα Πεδιαδιτάκη (Νάντια), Σουλτάν Αμιρ (Χασάν) , Πέτρος Σαντοβίτο (Αχιλλέας), Αχιλλέας Κυριακίδης (Περικλής)

Διεύθυνση Φωτογραφίας: Jan Vogel

Μουσική: Μίνως Μάτσας

Μοντάζ: Γιάννης Σακαρίδης

Σκηνογράφος, Ενδυματολόγος: Αλεξία Θεοδωράκη

Ηχολήπτης: Σπύρος Αραβοσιτάς

Σχεδιασμός Ήχου/Μιξάζ: Γιώργος Μικρογιαννάκης

Διεύθυνση Παραγωγής: Κοσμάς Σπηλιωτόπουλος

Συμπαραγωγοί: Marblemen (UK), Βένια Βέργου, Βασίλης Κωσταντιλιέρης (Arctos) Scripta Manent Tattoo Studio, Athens Filmmakers’ Coop

Με την υποστήριξη του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου