“Η ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΟΣ” – Πρεμιέρα στο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης

0

Η ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΟΣ
Το νέο ντοκιμαντέρ του Κίμωνα Τσακίρη κάνει πρεμιέρα στο
Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης

 

Στο επίσημο διεθνές πρόγραμμα του 17ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης θα προβληθεί το νέο ντοκιμαντέρ του Κίμωνα Τσακίρη Η ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΟΣ. Η ταινία, μια παραγωγή της Faliro House, κάνει πρεμιέρα το Σάββατο 14 Μαρτίου στις 19:30 στο Ολύμπιον στο  τμήμα «Πορτραίτα: Ανθρώπινες Διαδρομές». Μετά την προβολή θα ακολουθήσει Q&A με τον σκηνοθέτη Κίμωνα Τσακίρη και την αρχαιολόγο Γεωργία Καραμήτρου – Μεντεσίδη.

Ο βραβευμένος σκηνοθέτης Κίμων Τσακίρης (Sugartown – Οι Γαμπροί ) , επιστρέφει με την ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΟ, μια ταινία τεκμηρίωσης γύρω από την προσπάθεια της αρχαιολόγου Γεωργίας  Καραμήτρου – Μεντεσίδη, να σώσει ό,τι μπορεί πριν χαθεί για πάντα στον βυθό μιας τεχνητής λίμνης στη Δυτική Μακεδονία. Η βαθιά ανθρώπινη ματιά του σκηνοθέτη, η αξιοθαύμαστη στάση της πρωταγωνίστριας και η συγκινητική δέσμευση της απέναντι σε αυτό που αναλαμβάνει και θεωρεί προσωπική της ευθύνη, συνθέτουν ένα εξαιρετικό ντοκιμαντέρ.

Σύνοψη ταινίας: Στις κοιλάδες και τις πεδινές ζώνες του Αλιάκμονα υπάρχουν σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα που χρονολογούνται από τα προϊοστορικά χρόνια. Για την Γεωργία Καραμήτρου – Μεντεσίδη, Προϊσταμένη της Λ΄Εφορείας Αρχαιοτήτων, ο χρόνος κυλά αντίστροφα. Ο χώρος αρχαιολογικού  ενδιαφέροντος θα μετατραπεί σε λίμνη από το υπό κατασκευή φράγμα Ιλαρίωνα της ΔΕΗ. Η αρχαιολόγος καταβάλλει τεράστιες προσπάθειες ώστε να ολοκληρωθεί το σωστικό της έργο (με χρηματοδότηση της ΔΕΗ Α. Ε.), το οποίο δύο τρεις μήνες πριν το τέλος του, βρίσκεται στην πιο αποδοτική του φάση.

Το 17ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης θα διεξαχθεί φέτος από τις 13 ως τις  22 Μαρτίου.

Το ντοκιμαντέρ θα κυκλοφορήσει στις αίθουσες στις 19 Μαρτίου από τη Feelgood.


Συντελεστές:
Σενάριο & Σκηνοθεσία: Κίμων Τσακίρης
Παραγωγή: Χρήστος Β. Κωνσταντακόπουλος
Εκτέλεση Παραγωγής: Λέλια Ανδρονίκου
Διεύθυνση Φωτογραφίας: Γιάννης Δρακουλαράκος
Μοντάζ: Τατιάνα Πανηγύρη
Μουσική: Κωνσταντής Παπακωνσταντίνου
Στίχοι – Ερμηνεία: Θανάσης Παπακωνσταντίνου
Ήχος: Άρης Καφεντζής
Μιξάζ Ήχου: Κώστας Βαρυμποπιώτης
Διάρκεια: 90′

No comments