Ημερίδα, “Το θέατρο στην Κύπρο στον 21ο αιώνα” στο Σπίτι της Κύπρου

Την Τρίτη 15 Δεκεμβρίου 2015, η Πρεσβεία της Κυπριακής Δημοκρατίας – Σπίτι της Κύπρου, το Κυπριακό Κέντρο του Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου και το Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών με τη στήριξη του The Greek Play Project και του Πανελλήνιου Επιστημονικού Συλλόγου Θεατρολόγων διοργανώνουν ημερίδα με θέμα Το θέατρο στην Κύπρο στον 21ο αιώνα η οποία θα πραγματοποιηθεί στο Σπίτι της Κύπρου, Ξενοφώντος 2Α Σύνταγμα, ώρα 18:00.

Χαιρετισμό θα απευθύνουν η Μορφωτικός Σύμβουλος Μαρία Παναγίδου, ο Εκτελεστικός Διευθυντής του Κυπριακού Κέντρου του Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου (ΚΚΔΙΘ) εκ μέρους του Δ.Σ. Χρίστος Γεωργίου και η Πρόεδρος Τμήματος Θεατρικών Σπουδών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ) κ. Άννα Ταμπάκη.

Εισαγωγική ομιλία από τον Γιώργο Νεοφύτου, θεατρικό συγγραφέα, Πρόεδρο Δ.Σ. ΚΚΔΙΘ με θέμα, Η πορεία δημιουργίας και εδραίωσης του κυπριακού θεάτρου.

Στο Α΄ Μέρος της ημερίδας που αφορά Το κυπριακό θεατρικό έργο, θα μιλήσουν η Ειρήνη Μουντράκη, θεατρολόγος, κριτικός θεάτρου, δημιουργός του The Greek Play Progect, με θέμα Ο άγνωστος γνωστός. Προσπάθειες προσέγγισης της κυπριακής δραματουργία και η Χρύσα Σπηλιώτη, θεατρική συγγραφέας με θέμα Η κυπριακή δραματουργίας την τελευταία πενταετία.

Στο Β΄ Μέρος που αφορά Το σύγχρονο κυπριακό θέατρο, θα μιλήσουν η Μαρίνα Μαλένη, θεατρολόγος, Λειτουργός Θεατρικής Ανάπτυξης Θεατρικού Οργανισμού Κύπρου με θέμα Θέατρο στην Κύπρο: Η εξέλιξη της πολιτικής διάθεσης χορηγιών από τον Θεατρικό Οργανισμό Κύπρου και οι αλλαγές στο θεατρικό γίγνεσθαι, ο Γρηγόρης Ιωαννίδης, κριτικός θεάτρου, Επίκουρος Καθηγητής του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών του ΕΚΠΑ με θέμα  Πρόχειρες σημειώσεις ενός συστηματικού θεατή: Οι τρεις διοργανώσεις της «Εβδομάδας Κυπριακού Θεατρικού Έργου στην Αθήνα», ο Τάκης Τζαμαργιάς, σκηνοθέτης, μέλος ΕΕΠ του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του ΕΚΠΑ με θέμα «Τάσεις» υποκριτικής και σκηνοθεσίας στο σύγχρονο κυπριακό θέατρο από την οπτική γωνία ενός σκηνοθέτη από την Ελλάδα και ο Εδουάρδος Γεωργίου, αρχιτέκτονας – σκηνογράφος με θέμα  Το θέατρο στην Κύπρο πίσω από τα σκηνικά και μπροστά στο αύριο.

Την ημερίδα θα συντονίζει ο κ. Πλάτων Μαυρομούστακος, Καθηγητής του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών του ΕΚΠΑ.