Επισκέψιμοι ξανά δύο σημαντικοί αρχαιολογικοί χώροι

Επισκέψιμοι ξανά δύο σημαντικοί αρχαιολογικοί χώροι της Πελοποννήσου

Άνοιξε για το κοινό, μετά από πολλά χρόνια ανασκαφικών εργασιών, το αρχαίο θέατρο Μεγαλόπολης, που κατά τον Έλληνα περιηγητή του 2ου αιώνα μ.Χ. Παυσανία ήταν το μεγαλύτερο της εποχής του. Η σύγχρονη Μεγαλόπολη είναι κτισμένη στο κέντρο τηςΠελοποννήσου, μεταξύ των πόλεων της Τρίπολης, της Σπάρτης και της Καλαμάτας, ενώ το θέατρο εντάσσεται στον αρχαιολογικό χώρο της Μεγάλης Πόλεως, που βρίσκεται 3 χλμ. βορειοδυτικά από τη σημερινή κωμόπολη (στο δρόμο προς το χωριό Καρύταινα).

Η Μεγαλόπολη (κατά την αρχαιότητα, Μεγάλη Πόλις) οικοδομήθηκε μετά από προτροπή του Θηβαίου στρατηγού και πολιτικού Επαμεινώνδα το 371 π.Χ., με στόχο να αποτελέσει το ενιαίο κέντρο όλων των Αρκάδων για την αντιμετώπιση της γειτονικής Σπάρτης. Για το σκοπό αυτό, η πόλη συνοικίστηκε από τους κατοίκους 40 προϋπαρχόντων Αρκαδικών κωμών και για δύο αιώνες αναδείχθηκε ως μία από τις λαμπρότερες πόλεις της Πελοποννήσου. Παρήκμασε στους υστερορωμαϊκούς χρόνους και κατά το μεσαίωνα οι κάτοικοι μετακινήθηκαν σε γειτονικούς οικισμούς.

Το θέατρο κατασκευάστηκε από τον Αργείτη αρχιτέκτονα Πολύκλειτο τον Νεότερο (έργο του οποίου είναι και το φημισμένο αρχαίο θέατρο Επιδαύρου) γύρω στο 370 π.Χ. και η μεγαλύτερηακμή του τοποθετείται στον 3ο αιώνα π.Χ., περίοδος που ταυτίζεται με την ακμή της Μεγάλης Πόλεως. Είχε χωρητικότητα, περίπου, 20.000 ατόμων και εκτός από θεατρικές παραστάσεις, κατά καιρούς φιλοξενούσε τις συγκεντρώσεις των αντιπροσώπων από τις 40 συνοικισμένες πόλεις. Το κοίλο του είχε διάμετρο 145 μ. και περιλάμβανε δύο διαζώματα, με 17 σειρές εδωλίων στο ανώτερο τμήμα και 20 σειρές στα δύο κατώτερα, ενώ η ορχήστρα διάμετρο περίπου 30 μ. Για τις θεατρικές παραστάσεις υπήρχε ξύλινη σκηνή με τροχούς, η οποία φυλασσόταν στη σκηνοθήκη και συρόταν στο θέατρο όταν χρειαζόταν. Θα πρέπει να σημειωθεί, επίσης, πως εκτός από το μέγεθός του φημιζόταν και για την εξαιρετική ακουστικήτου!

Εκτός από το θέατρο, ο αρχαιολογικός χώρος περιλαμβάνει, επίσης, στη βόρεια πλευρά τοΘερσίλειο Βουλευτήριο, χωρητικότητας περίπου 16.000 ατόμων, στο οποίο εξακολουθούν να πραγματοποιούνται ανασκαφικές έρευνες, καθώς και λείψανα της αρχαίας Αγοράς. Εδώ βρίσκονται το Ιερό του Διός Σωτήρος, η Φιλίππειος Στοά και τμήμα της Μυροπώλιδος Στοάς, η οποία συνδεόταν με το χώρο του θεάτρου μέσω γέφυρας πάνω από τον Ελισσώνα ποταμό. Ακόμα, η πόλη διέθετε ισχυρό τείχος, που υπολογίζεται πως είχε μήκος, περίπου, 8,8 χλμ.

 

Aρχαιολογικός χώρος του Αρκαδικού Ορχομενού

Την ίδια στιγμή, επισκέψιμος για το κοινό είναι πλέον και ο αρχαιολογικός χώρος του Αρκαδικού Ορχομενού, στο κοντινό Λεβίδι Αρκαδίας. Ο Ορχομενός, μια από τις μεγαλύτερες αρκαδικές πόλεις της αρχαιότητας, ήταν κτισμένη σε λόφο και οχυρωμένη με τείχος, ενώ διέθετε και δικό της νόμισμα. Το αρχαίο θέατρό της, που έχει αποκαλυφθεί μερικώς, κατασκευάστηκε κατά τους ελληνιστικούς χρόνους και ήταν δυναμικότητας 4.000 θεατών. Σήμερα, σε καλή κατάσταση σώζονται οι μαρμάρινοι θρόνοι για τους θρησκευτικούς αξιωματούχους και σε άριστη κατάσταση ο βωμός που φέρει την επιγραφή «Ομονοίας».

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις ώρες λειτουργίας των δύο αυτών σημαντικών αρχαιολογικών χώρων της Πελοποννήσου και τις προϋποθέσεις για την επίσκεψη οργανωμένων γκρουπ, μπορείτε να επικοινωνείτε με την αρμόδια Εφορεία Αρχαιοτήτων Αρκαδίας (τηλ.: 2710.242148, 2710.242745, mail: [email protected]).

 

Nederlands Dans Theater I στο Μέγαρο 1-4/2

  H προπώληση έχει ήδη αρχίσει! Τέσσερις παραστάσεις Παρασκευή 1, Σάββατο 2, Κυριακή 3 και Δευτέρα 4 Φεβρουαρίου | 20:00 Αίθουσα Αλεξάνδρα Τριάντη Στο πρόγραμμα, ...