ΕΛΣ: Θερμό χειροκρότημα για το τρίπτυχο Στραβίνσκι “Από τη Ρωσία με αγάπη”

Το Σάββατο 6 Απριλίου, την ημέρα που συμπληρώθηκαν 48 χρόνια από τον θάνατο του Ίγκορ Στραβίνσκι, πραγματοποιήθηκε η πρεμιέρα της νέας παραγωγής του Μπαλέτου της Εθνικής Λυρικής Σκηνής Από τη Ρωσία με αγάπη, στο πλαίσιο της οποίας παρουσιάστηκαν τρείς χορογραφίες πάνω σε εμβληματικά έργα του σπουδαίου συνθέτη. Το τρίπτυχο Στραβίνσκι έφερε στη σκηνή της Αίθουσας Σταύρος Νιάρχος την Ιεροτελεστία της άνοιξης σε νέα χορογραφία του Δάφνι Κόκκινου, το Τραγούδι του αηδονιού στην διάσημη χορογραφία του Μάρκο Γκαίκε και τους Γάμους, το πρώτο έργο που χορογράφησε ο Κωνσταντίνος Ρήγος το 1993 για το χοροθέατρο Οκτάνα.

Στην Ιεροτελεστία της άνοιξης, ο μοναδικός Δάφνις Κόκκινος έφερε στη σκηνή στοιχεία της χορογραφικής γλώσσας της Πίνα Μπάους μαζί με μια ολοκαίνουρια δική του γραφή γεμάτη από ευαισθησία, αλλά και μια γκρίζα διάθεση, θέλοντας να μιλήσει για τα άδικα θύματα της εποχής μας. Με συνοδεία δύο πιάνα (πιανίστες: Στέφανος Νάσος, Απόστολος Παληός), ο Κόκκινος οδήγησε το Μπαλέτο της ΕΛΣ σε μια εσωτερική ερμηνεία υψηλής έντασης.

Στο Τραγούδι του αηδονιού, ο διακεκριμένος Γερμανός χορογράφος Μάρκο Γκαίκε, παρουσίασε μια από τις πιο γνωστές του χορογραφίες, η οποία αποθεώνει την κίνηση της απόλυτης τεχνικής και λεπτομέρειας. Θέλοντας να μιλήσει για την σωματική γλώσσα των πτηνών, ο Γκαίκε δημιούργησε μια χορευτική φόρμα που χαρακτηρίζεται από εντυπωσιακή ευθραυστότητα, σε συνδυασμό με υπερβατική δύναμη. Οι οκτώ χορευτές, αλλά και ο πιανίστας Γιώργος Κωνσταντίνου έδωσαν μια σπουδαία ερμηνεία.

Οι Γάμοι στην εμβληματική χορογραφία του Διευθυντή Μπαλέτου της ΕΛΣ Κωνσταντίνου Ρήγου είναι γνωστοί στον κόσμο του χορού από την εποχή της “χοροθεατρικής άνοιξης” της δεκαετίας του 90. Ήταν η πρώτη χορογραφία του Ρήγου για την Οκτάνα, την οποία παρουσίασε και το 2006 στο ΚΘΒΕ. Μέσα στο λευκό σκηνικό του Διονύση Φωτόπουλου, αναδείχθηκε το κινησιολογικό λεξιλόγιο της χορογραφίας, η οποία κινείται μεταξύ εξπρεσιονιστικού, νεοκλασικού και σύγχρονου χορού. Οι Γάμοι ερμηνεύτηκαν μοναδικά στην αυθεντική τους ενορχήστρωση με τέσσερα πιάνα (πιανίστες: Γιώργος Κωνσταντίνου, Στέφανος Νάσος, Απόστολος Παληός, Σοφία Ταμβακοπούλου), τέσσερις σολίστ (Μίνα Πολυχρόνου, Μαργαρίτα Συγγενιώτου, Φίλιππος Μοδινός, Πέτρος Μαγουλάς) την Χορωδία της ΕΡΤ και το σύνολο κρουστών Athens Percussion Group, σε μουσική διεύθυνση Νίκου Βασιλείου.

Επόμενες παραστάσεις 7, 10, 13, 19, 21 Απριλίου 2019

Η ΙΕΡΟΤΕΛΕΣΤΙΑ ΤΗΣ ΑΝΟΙΞΗΣ

ΧΟΡΟΓΡΑΦΙΑ Δάφνις Κόκκινος

ΣΚΗΝΙΚΑ Δάφνις Κόκκινος, Αΐντα Βαϊνιέρι

ΚΟΣΤΟΥΜΙΑ Δώρα Στυλίδου

ΦΩΤΙΣΜΟΙ Χρήστος Τζιόγκας

 

ΠΙΑΝΟ Στέφανος Νάσος, Απόστολος Παληός

 

ΤΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΤΟΥ ΑΗΔΟΝΙΟΥ

ΧΟΡΟΓΡΑΦΙΑ-ΣΚΗΝΙΚΑ Μάρκο Γκαίκε

ΚΟΣΤΟΥΜΙΑ Μιχαέλα Σπρίνγκερ

ΦΩΤΙΣΜΟΙ Ούντο Χάμπερλαντ

 

ΠΙΑΝΟ Γιώργος Κωνσταντίνου

 

ΟΙ ΓΑΜΟΙ

ΧΟΡΟΓΡΑΦΙΑ Κωνσταντίνος Ρήγος

ΜΟΥΣΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ Νίκος Βασιλείου

ΣΚΗΝΙΚΑ – ΚΟΣΤΟΥΜΙΑ Διονύσης Φωτόπουλος

ΦΩΤΙΣΜΟΙ Χρήστος Τζιόγκας

ΣΟΛΙΣΤ Μίνα Πολυχρόνου, Μαργαρίτα Συγγενιώτου, Φίλιππος Μοδινός, Πέτρος Μαγουλάς

ΠΙΑΝΟ Γιώργος Κωνσταντίνου, Στέφανος Νάσος, Απόστολος Παληός, Σοφία Ταμβακοπούλου

Συμμετέχει η Χορωδία της ΕΡΤ

 


Με τους Α΄ Χορευτές, τους Σολίστ, τους Κορυφαίους και το Corps de Ballet της Εθνικής Λυρικής Σκηνής

 

___________________________________________________________________________

 

Εισιτήρια: 15, 20, 25, 30, 35, 40, 45, 60€

Φοιτητικό, παιδικό: 12€

Περιορισμένης ορατότητας: 10€

 

Προπώληση:

Ταμεία της ΕΛΣ στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος

Καθημερινά 09.00-21.00 / Τηλ.: 213 088 5700

Ομαδικές πωλήσεις: 213 088 5742 / www.nationalopera.gr

> Καταστήματα PUBLIC, http://tickets.public.gr

> www.ticketservices.gr, Εκδοτήρια Ticket Services

Πανεπιστημίου 39, εντός Στοάς Πεσμαζόγλου

 

Πρόγραμμα «Ένα προς Ένα»: Με την αγορά από έναν ενήλικα ενός εισιτηρίου της παράστασης Από τη Ρωσία με αγάπη της Παρασκευής 19 Απριλίου, στην 4η ζώνη, δίνεται η δυνατότητα απόκτησης ενός ακόμα εισιτηρίου στην τιμή των 2€ για νέους ηλικίας από 7 έως 17 ετών.

Το πρόγραμμα Ένα προς Ένα σχεδιάστηκε και υλοποιείται από τους Φίλους & Υποστηρικτές ΚΠΙΣΝ (https://www.friendsofsnfcc.org/) με την ευγενική χορηγία της Alpha Bulkers Shipmanagement Inc.

 

Μέγας Δωρητής ΕΛΣ

ΙΔΡΥΜΑ ΣΤΑΥΡΟΣ ΝΙΑΡΧΟΣ