Ελληνική συμμετοχή στην 15η Μπιενάλε Αρχιτεκτονικής Βενετίας

Ποιο μήνυμα θα μπορούσε να είναι ελπιδοφόρο σε μια «Ανταπόκριση από το μέτωπο» της αρχιτεκτονικής, στη μάχη για βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης στην εποχή μας; Ίσως εκείνο της συλλογικής δράσης και του κοινωνικού ακτιβισμού, που στέλνουν μαζικά οι μαστιζόμενοι και αυτοί από την κρίση Έλληνες αρχιτέκτονες στην 15η Μπιενάλε Αρχιτεκτονικής της Βενετίας, η οποία ανοίγει τις πύλες της στις 28/5 και θα διαρκέσει έως τις 27/11. Είναι η πρώτη φορά που η Ελλάδα αντιπροσωπεύεται στη μεγάλη διοργάνωση της «Γαληνοτάτης», όχι από μεμονωμένο επιμελητή ή από μια θεματική έκθεση αρχιτεκτονικού γραφείου, αλλά από τον συλλογικό φορέα των αρχιτεκτόνων (ΣΑΔΑΣ-ΠΕΑ).

Με γενικό θέμα «Aνταπόκριση από το μέτωπο» και καλλιτεχνικό διευθυντή τον Χιλιανό αρχιτέκτονα Αλεχάνδρο Αραβένα, η Μπιενάλε εστιάζει σε μια αρχιτεκτονική με κοινωνικοπολιτικό πρόσημο. Ποιά είναι λοιπόν η ελληνική πρόταση ανάμεσα στις 64 εθνικές συμμετοχές της φετινής διοργάνωσης; Συμπυκνώνεται στον τίτλο της έκθεσης και των δράσεων που θα στεγαστούν στο ελληνικό περίπτερο στα Τζαρντίνι: «#This IsACo-op this is a co-operative» (Αυτό είναι μια κολλεκτίβα ), απαντούν οι Έλληνες αρχιτέκτονες σπάζοντας την απομόνωση ενός κλάδου με χιλιάδες ανέργους, παραλλάσσοντας το διάσημο hashtag «Τhis is a coup» (Αυτό είναι πραξικόπημα), που σάρωσε πέρσι το καλοκαίρι το διαδίκτυο στην περίοδο της διαπραγμάτευσης του Έλληνα πρωθυπουργού στις Βρυξέλλες.

Δράττοντας την ευκαιρία που τους πρόσφερε η πρόσκληση του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, να αναλάβουν την διοργάνωση της ελληνικής συμμετοχής στην Μπιενάλε Βενετίας, τα μέλη του ΣΑΔΑΣ καθιστούν τον συλλογικό τους φορέα εθνικό επίτροπο. Η έκθεση ερευνά και επεξεργάζεται τέσσερις θεματικές, μέσα από πλούσιο αρχειακό υλικό, μακέτες, σχέδια και προβολές: την κρίση της πόλης με τα κενά κτίρια, την φτωχοποίηση, τους άστεγους. Την κρίση του επαγγέλματος των αρχιτεκτόνων – από μόνος του ο κλάδος αποτελεί υποκείμενο και αντικείμενο της έκθεσης λένε οι διοργανωτές – το προσφυγικό και την ενδεχόμενη συμβολή των αρχιτεκτόνων στο μείζον θέμα της εποχής. Και τέλος, τον δημόσιο χώρο ως κοινό αγαθό που διαρκώς συρρικνώνεται και τα όρια της ιδιωτικής πρωτοβουλίας σε αυτόν.

Το πρότζεκτ «#ThisIsACo-op» θα φιλοξενεί σε όλη την εξάμηνη διάρκεια της Μπιενάλε συζητήσεις, συναντήσεις και δρώμενα σε μια αμφιθεατρική κατασκευή κατεξοχήν σύμβολο της συμμετοχής και της συλλογικότητας. Γιατί «τα συλλογικά προβλήματα έχουν συλλογικές απαντήσεις» τονίζουν οι διοργανωτές. Το πείραμα τους εξελίχτηκε με ανοιχτές διαδικασίες «από τα κάτω», με ενεργή εθελοντική συμμετοχή 136 μελών του ΣΑΔΑΣ, τοπικών φορέων και πολιτών που κινητοποιούνται εδώ και καιρό στα μεγάλα ζητήματα περιοχών όπως το Ελληνικό ή το Κερατσίνι. «Βρήκαμε τρόπους συνεργασίας οι αρχιτέκτονες μεταξύ μας, σε συνθήκες μεγάλης δυσκολίας και ελπίζουμε να συνεχιστεί το εγχείρημα» τονίζουν οι ίδιοι. Γιατί τελικά το σημαντικότερο είναι «να δείξουμε ότι ο τρόπος οργάνωσης μας δεν γίνεται με όρους «buisness as usual».

ΠΗΓΗ:ΑΠΕ