Εκδήλωση-αφιέρωμα στη μνήμη του Στέφανου Βασιλειάδη

0

Με αφορμή τα 10 χρόνια  από το θάνατο του εμπνευσμένου  μουσικού δημιουργού, δασκάλου και οραματιστή Στέφανου Βασιλειάδη, η οικογένειά του, η Στέγη Ελληνικών Χορωδιών, της οποίας υπήρξε ο πρώτος πρόεδρος του Δ.Σ., και το Κέντρο Σύγχρονης Μουσικής Έρευνας διοργανώνουν εκδήλωση-αφιέρωμα στη μνήμη του, το Σάββατο 17 Ιανουαρίου 2015 και ώρα 7:00μ.μ. στο Θέατρο του Κολλεγίου Αθηνών- Ψυχικού (Στεφάνου Δέλτα 15, 15452 Ψυχικό) υπό την Αιγίδα της Ένωσης Ελλήνων Μουσουργών.

Ένα αφιέρωμα μνήμης και μια ευκαιρία προσέγγισης στο δημιουργικό έργο και στην προσωπικότητα ενός χαρισματικού μουσικού, ανθρώπου και δασκάλου, που συνδύασε τις μουσικές καταβολές του στην Ανατολή και τη Δύση με την πρωτοποριακή έρευνα στη μουσική δημιουργία και διαπαιδαγώγησε με τον τρόπο, το ήθος και τις γνώσεις του μια ολόκληρη γενιά καλλιτεχνών.

Το πρόγραμμα της εκδήλωσης, την οποία επιμελείται σκηνοθετικά ο Κοραής Δαμάτης, θα περιλαμβάνει θεατρική και ηλεκτροακουστική μουσική του, παιδικά τραγούδια του, μαρτυρίες, ήχους και εικόνες από τη ζωή και το έργο του.

Συμμετέχουν εθελοντικά οι μουσικοί Βασίλης Παπαβασιλείου (κοντρα- μπάσο) και Μαργαρίτα Συγγενιώτου (μεσόφωνος), οι μαθητές της Σχολής Χορού Artistico σε χορογραφία Δήμητρας Σβήγκου, η Παιδική Χορωδία του Ωδείου Kodaly, το Αθηναϊκό Χορωδιακό Σύνολο, η Παιδική Χορωδία του ΚΕ.ΠΑ.Π. Δήμου Κορινθίων και η Παιδική Χορωδία του Κολλεγίου Αθηνών. Επίσης θα προβληθεί απόσπασμα της ταινίας Corpus του Θαν. Ρεντζή και θα μιλήσουν ο πρόεδρος της  Ένωσης Ελλήνων Μουσουργών και ακαδημαϊκός κ. Θεόδωρος Αντωνίου, ο στενός συνεργάτης του Στέφανου Βασιλειάδη, Χαράλαμπος Δαραδήμος, εικαστικός, και  ο μουσικολόγος Λάμπρος Λιάβας. 

Η είσοδος θα είναι ελεύθερη.

 ΞΕΝΑΚΗΣ - ΚΑΜΑΡΩΤΟΣ - ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗΣ Κ Α

Στέφανος Βασιλειάδης

(Θόλος Δράμας, 18 /2/1933- Αθήνα, 23/5/2004)

Βιογραφικό σημείωμα

 

Από τα παιδικά του χρόνια, στη Δράμα, μαθήτευσε στην βυζαντινή μουσική με τον Αθανάσιο Κωνσταντινίδη και στην ευρωπαϊκή με τον Γιάννη Ναλπαντίδη. Αργότερα ήλθε στην Αθήνα, όπου σπούδασε ανώτερα θεωρητικά και νεότερα συστήματα σύνθεσης στο Ελληνικό Ωδείο με την Ουρανία Ιωαννίδου (1951-1955, δύο πρώτα βραβεία με ειδική διάκριση και χρηματικό έπαθλο) και στη συνέχεια με τον Γ. Α. Παπαϊωάννου (1955-1962).

Η γνωριμία του με τον Γ. Χρήστου, του οποίου έγινε στενός συνεργάτης κατά τον τελευταίο χρόνο της ζωής του (1969-70), στάθηκε καταλυτική για τη μετέπειτα πορεία του. Καθοριστικές για το έργο του υπήρξαν και η συνεργασία και η φιλία του με τον Γ. Γ. Παπαϊωάννου, τη Ζουζού Νικολούδη και τον Iάννη Ξενάκη.

Από το 1956 αρχίζει η μακρόχρονη θητεία του στο θέατρο. Υπήρξε υπεύθυνος για τη μουσική διδασκαλία και διεύθυνση της σκηνικής μουσικής  (αρχαίο δράμα και νεότερο δραματολόγιο) στο Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος (ΚΘΒΕ, 1961-67) και αργότερα στο Εθνικό Θέατρο (1968-78). Αυτή την περίοδο ξεκινάει η δουλειά του ως συνθέτη για το θέατρο (18 αρχαίες τραγωδίες και 35 έργα του κλασικού και νεότερου δραματολογίου).

Από τη δεκαετία του ’70 επικεντρώνει το ενδιαφέρον του στην ηλεκτροακουστική μουσική, διαμορφώνοντας μια δική του οπτική για τη σύνθεση. Ονομάζει τη μουσική του «ιδεογραφική», υπονοώντας ότι οι «ιδέες» (οι καταστάσεις, τα συναισθήματα) που αποτελούν τον πρωταρχικό κόσμο, τη βαθύτερη σκέψη του συνθέτη, πραγματώνονται σε ηχητικά-μουσικά μορφώματα (δίκην «ιδεογραμμάτων»-συμβόλων). Αυτά τα στοιχεία ωθούνται από μια δραματική κινητήρια δύναμη στην «περιπέτεια» των άπειρων συνδυασμών τους. Σε αυτό το πνεύμα γράφει μια σειρά από  ηλεκτροακουστικά πολύτεχνα έργα: Τα Μυστικά Τραγούδια της Σιωπής (1970), Θρήνοι (1972), Εν Πυρί (α΄ γραφή 1972-73 για μαγνητοταινία∙ β΄γραφή, για τσέλο ή κόντρα μπάσο και μαγνητοταινία, 1973), Κουκλόκοσμος (1973), Αίμα (1975), Τα Μυστικά Τραγούδια της Μηχανής (1980), Τα Μυστικά Τραγούδια της Λέξης (1983), Τρωάδες, σουίτα από τη σκηνική μουσική για την παράσταση της χοροθεατρικής ομάδας «Χορικά» της Ζουζούς Νικολούδη (από την ομώνυμη τραγωδία του Ευριπίδη-1998),   Προς το Φως (1999) και (μαζί με άλλους συνθέτες) το πολύτεχνο έργο Αργώ Πασιμέλουσα Νήσος Καλλίστη (Ρόδος 2002), βασισμένο στα Αργοναυτικά του Απολλώνιου του Ρόδιου, μια πολύτεχνη παράσταση σε σκηνοθεσία Σπύρου Βραχωρίτη.ΟΜΙΛΙΑ ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗ - ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΣΤΕΓΗΣ

Επίσης έχει γράψει πάνω από 100 (με ελληνότροπα στοιχεία) παιδικά τραγούδια (το Γλυκό Τσαμπί Σταφύλι, σε στίχους Μ. Γουμενοπούλου, πήρε το πρώτο βραβείο στον διεθνή διαγωνισμό της UNICEF, 1979).

Η ενασχόλησή του από πολύ νωρίς με τη μουσική εκπαίδευση τον οδήγησε στη συνειδητοποίηση των σοβαρών προβλημάτων της μουσικής παιδείας στον τόπο μας, την οποία υπηρέτησε με πάθος από πλήθος θέσεων: 1953-68 σε δημόσια και ιδιωτικά σχολεία, 1968-96 στο Κολέγιο Αθηνών, 1969-96 στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου, 1991-94 στο τμήμα Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών, από το 1991 έως 1995 στο Ωδείο «Ευμουσία» κ. ά. Υπήρξε εισηγητής του αναλυτικού προγράμματος του υπουργείου Παιδείας για τη μουσική εκπαίδευση στα γυμνάσια και την Α΄ τάξη του λυκείου και επικεφαλής της ομάδας συγγραφής των τεσσάρων αντίστοιχων βιβλίων μουσικής του ΟΕΔΒ. Επίσης, υπήρξε βασικός εισηγητής του θεσμού των Μουσικών Σχολείων και  πρόεδρος της Καλλιτεχνικής Επιτροπής του πρώτου Μουσικού Γυμνασίου της χώρας στην Παλλήνη Αττικής.

Με εισηγήσεις σε συνέδρια και διδασκαλία σε σεμινάρια προσπαθούσε να συμβάλλει στα θέματα μουσικής εκπαίδευσης και πολύτεχνης αισθητικής παιδείας.

Από τα νεανικά του χρόνια μετείχε στην κίνηση των ελληνικών χορωδιών ως μέλος ή διευθυντής παιδικών και νεανικών χορωδιών και ορχηστρών και ως μέλος της Ομάδας Εργασίας του ΥΠΠΟ για τη Χορωδιακή Ανάπτυξη στην Ελλάδα.

Έχει ασχοληθεί με την ηχητική «χαρτογράφηση» της Ελλάδας (καταγραφή ηχητικού και μουσικού υλικού ανά περιοχές) ενώ από το 1956 ως το 1998 έκανε πολλές εκπομπές στην Ελληνική Ραδιοφωνία παρουσιάζοντας την έντεχνη (κυρίως ελληνική) μουσική καθώς και θέματα μουσικής παιδείας.

Διετέλεσε μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής και της Επιτροπής Μηνυμάτων του Προγράμματος «Μελίνα» από το 1995, καθώς και προεδρεύων ή μέλος σε πολλές ομάδες εργασίας του ΥΠΠΟ και του υπουργείου Παιδείας.

Υπήρξε διευθυντής του Κέντρου Σύγχρονης Μουσικής Έρευνας (1986-2004), πρόεδρος του Ιδρύματος «Χουρμουζίου – Παπαϊωάννου» (2000-04) καθώς και ο πρώτος πρόεδρος της Στέγης Ελληνικών Χορωδιών (2003).ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗΣ-ΔΗΜΙΟΥΡΓΩΝΤΑΣ

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΣΥΝΔΙΟΡΓΑΝΩΤΩΝ

 

Site :www.stegi-chorus.gr

E-mail: [email protected][email protected],[email protected]

FB: www.facebook.com/stegichorus

No comments

Ο SUPER ΜΑΓΟΣ ΤΟΥ ΚΑΡΝΑΒΑΛΙΟΥ! στο ΕΡΓΟΤΑΞΙΟΝ

Κείμενο : Costa Funtastico (Παντελιάς Κωνσταντίνος) Σκηνοθεσία: Ξενοφών Ξενάκης Επιμέλεια Μαγικών: Costas Funtastico Μουσική Επιμέλεια: Μαρίνα Παντελιά Είδος παράστασης: Διαδραστική μαγική παράσταση / Show Περίληψη: ...