Διεθνές φεστιβάλ σύγχρονου χορού στην Αγ. Πετρούπολη

 

Το 18ο Διεθνές Φεστιβάλ σύγχρονου χορού Open Look πραγματοποιείται στη Αγία Πετρούπολη από την 1η έως τις 9 Ιουλίου στη νέα σκηνή του Θεάτρου Αλαξαντρίσκι.

Το Φεστιβάλ Open Look, είναι ένας ετήσιος μαραθώνιος, με θεάματα, παραστάσεις περφόρμανς (performance), εκπαιδευτικά σεμινάρια και διαλέξεις με θέμα τον σύγχρονο χορό. Το Φεστιβάλ, ”παρακολουθεί” συνεχώς από χρόνο σε χρόνο τις παγκόσμιες τάσεις στον χορό και παρουσιάζει τις πιο ενδιαφέρουσες, αμφιλεγόμενες και αμφίσημες παραστάσεις. Τυπικά χωρίζεται σε δύο μέρη, στο κυρίως μέρος, το Open Look στο οποίο παρουσιάζονται παραστάσεις από το εξωτερικό και το Russian Look το οποίο δίνει την δυνατότητα στους ρώσους χορογράφους να παρουσιάσουν τα δικά τους έργα, στους επαγγελματίες του χώρου.

«Το Φεστιβάλ καθιερώθηκε για πρώτη φορά το 1999 και στα 18 χρόνια της ύπαρξης του, έχει μετατραπεί σ ένα συνονθύλευμα πολιτιστικών εκδηλώσεων. Κάθε χρόνο παρουσιάζουμε στον θεατή της Αγίας Πετρούπολης, τις παγκόσμιες τάσεις που κυριαρχούν στον σύγχρονο χορό και στις άλλες μορφές τέχνης, όπως στο εικονικό θέατρο, στην περφόρμανς, στον κινηματογραφικό χορό, στα πολυμέσα», δηλώνει ένας από τους ιδρυτές του φεστιβάλ, ο Βαντίμ Κασπάροφ.

Την αυλαία του φεστιβάλ  άνοιξε η ελβετική ομάδα του Ζιλ Ζομπάν, η οποία  παρουσίασε την ιδιόμορφη ωδή «Κβάντουμ» που έχει ως θέμα την φυσική των στοιχειωδών σωματιδίων. Είναι μια παράσταση για έξι χορευτές, την οποία ο χορογράφος εμπνεύστηκε, όταν επισκέφθηκε τα εργαστήρια φυσικής υψηλών ενεργειακών πεδίων στο CERN, στην Ελβετία. Συνέχεια της δουλειάς αυτής θα είναι η διάλεξη του Ζομπάν με θέμα «Επιστήμη και χορός».

640288

“Μαραθώνιος” παραστάσεων στη θερινή σεζόν του μπαλέτου
Στις 2 Ιουλίου στο πλαίσιο του υποπρογράμματος «Ντουέλ» («Μονομαχία»), ο ισπανός χορευτής Χαβιέ Μάρτιν,  παρουσίασε το έργο «Το σύμπτωμα», στο οποίο έπαιζε μαζί με τον μουσικό Όλεγκ Καραβαϊτσούκ. Στο πλαίσιο του φεστιβάλ,  παρουσιάσαν την εκδοχή εκείνη, την οποία ο Μάρτιν αφιέρωσε στην μνήμη του εκλιπόντος Ρώσου μουσικού. Στο δεύτερο μέρος του προγράμματος της καλλιτεχνικής ‘μονομαχίας’ εμφανίστηκαν η χορεύτρια Σέλια Αμάντ και ο πιανίστας Μάρκο Σάντος στο έργο με θέμα «Ο δρόμος του προσκυνητή». Μεταξύ των άλλων ξένων παραστάσεων, θα είναι η νορβηγική παράσταση με τίτλο «Στα όρια της στιγμής» της ομάδας Kari Hoaas Productions, στην οποία παίζουν μόνο άνδρες και η παράσταση BOB’ART της βελγικής ομάδας Cie Opinion Publiс.

Στο πλαίσιο του Russian Look, καλλιτέχνες από την Μόσχα, την Αγία Πετρούπολη, το Τσελιάμπινσκ, την Σταβρόπολη, την Βολογκντά και το Κρανογιάρσκ, θα παρουσιάσουν τα δικά τους έργα. Το μέρος αυτό του φεστιβάλ, θα αρχίσει με την πρεμιέρα της παράστασης «Άδειο δωμάτιο», που θα παρουσιάσει η ομάδα από τον Οίκο του Χορού «Κάννον Ντάνς». Στις 9 Ιουλίου, την ημέρα που τελειώνει το φεστιβάλ, θα παρουσιασθεί το βραβευμένο με την «Χρυσή Μάσκα 2016» έργο σύγχρονου χορού «Καφέ Ιντιότ» («Καφέ Ηλίθιος») του θεάτρου «Μπαλέτα της Μόσχας», ενώ το Μηχανικό Θέατρο ΑΧΕ θα παρουσιάσει την παράσταση του δρόμου «Ο αφρός των ημερών». Στο πλαίσιο του φεστιβάλ, από 1ης έως 5 Ιουλίου, θα διοργανώνονται εκπαιδευτικά σεμινάρια για ερασιτέχνες χορευτές και χορευτές με διαφορετικό επίπεδο προετοιμασίας, στα οποία θα διδάσκουν χορογράφοι από την Ολλανδία, τη Μεγάλη Βρετανία, το Ισραήλ και τη Ρωσία

ΠΗΓΗ:greece-russia2016.g

Η Νατάσσα Μποφίλιου στο Κιάτο

Ύστερα από τις sold out παραστάσεις του χειμώνα που συζητήθηκαν όσο λίγες στην Αθήνα, η Νατάσσα Μποφίλιου, ο Θέμης Καραμουρατίδης και ο Γεράσιμος Ευαγγελάτος παρουσιάζουν ...