Διαμαρτυρία της ΕΝΕΛΒΙ για τους αποκλεισμούς από την 15η Δ.Ε.Β.Θ.

Η σχετική ανακοίνωση της ΕΝΕΛΒΙ:

Για μία ακόμα φορά, στη φετινή 15η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης, δηλαδή στη μεγαλύτερη διοργάνωση και προβολή στην Ελλάδα της εκδοτικής παραγωγής μας, δίδεται βήμα  μόνο σε πολιτικά πρόσωπα κατά την τελετή των εγκαινίων της, και μάλιστα τη στιγμή που οι εκπρόσωποι της πολιτείας δεν έχουν επιδείξει έμπρακτα το παραμικρό ενδιαφέρον για το βιβλίο.

Η παραγωγή του βιβλίου διατηρεί το υψηλό της επίπεδο εν πολλοίς χάρη στο πάθος των Ελλήνων εκδοτών και των πνευματικών δημιουργών, που τους εμπιστεύονται.

Επιθυμούμε να υψώσουμε τη φωνή μας: η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης και το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού δεν έχουν δικαίωμα να αποκλείουν τους φορείς που αποτελούν τον λόγο ύπαρξης της Έκθεσης και το επίκεντρο του ενδιαφέροντος των χιλιάδων επισκεπτών της. Δεν έχουν δικαίωμα, εν ονόματι οποιασδήποτε παρωχημένης και στρεβλής εθιμοτυπίας, να επιτρέπουν και να ευλογούν πολιτικολογίες και προεκλογικές υποσχέσεις, παραγκωνίζοντας και χειραγωγώντας τους δημιουργούς του βιβλίου.

Η Ένωση Ελληνικού Βιβλίου, σωματείο που εκπροσωπεί πλειάδα εκδοτικών και βιβλιοπωλικών οίκων και σημαντικό μέρος της βιβλιοπαραγωγής στη χώρα μας, για μία ακόμα φορά διαπιστώνει και καταγγέλλει τον προκλητικό παραγκωνισμό των Ελλήνων πνευματικών δημιουργών και εκδοτών.

Η απόλυτη, διαχρονική περιφρόνηση της πολιτείας για το βιβλίο και τον πολιτισμό διατυπώνεται πλέον επισήμως, χωρίς αναστολές και υπεκφυγές. Συγχαρητήρια για την ωμή ειλικρίνειά της, είναι και αυτή μια πρόοδος που ξεκαθαρίζει το τοπίο.

Με μεγάλη επιτυχία συνεχίζονται οι δωρεάν μεταδόσεις παραστάσεων της ΕΛΣ_Πρόγραμμα 22-30 Απριλίου

Από 22 έως 30 Απριλίου θα μεταδοθούν Η βασίλισσα των ξωτικών, Το αηδόνι του αυτοκράτορα, Ο μικάδος, η Σατανερί, Ο πρίγκιπας Ιβάν και το πουλί της φωτιάς στο www.nationalopera.gr καθώς και ο Ναμπούκκο στην ΕΡΤ2. ...