Διακρίσεις ελληνικών ταινιών σε σημαντικά κινηματογραφικά φεστιβάλ

Δύο ελληνικές ταινίες, που υλοποιήθηκαν με την χρηματοδότηση του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου έλαβαν σημαντικά βραβεία σε κορυφαία φεστιβάλ του Εξωτερικού. Πρόκειται για την  ταινία «Γιος της Σοφίας» της Ελίνας Ψύκου η οποία  απέσπασε το μεγάλο βραβείο στο Φεστιβάλ της Tribeca της Νέας Υόρκης.  Και το φιλμ “Πλατεία Αμερικής” για το οποίο έλαβε ο σκηνοθέτης Γιάννης Σακαρίδης στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Πεκίνου το βραβείο κοινού στο τμήμα Future Forward (αφορά νέους σκηνοθέτες).

Με αφορμή τις παραπάνω σημαντικές διακρίσεις των  ελληνικών ταινιών η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λυδία Κονιόρδου σημειώνει:

“Ο κινηματογράφος των Ελλήνων δημιουργών έχει παγιωθεί πλέον στη συνείδησή του διεθνούς κοινού της 7ης τέχνης ως ξεχωριστός. Η επιλογή της θεματολογίας, η σκηνοθετική άποψη, η ερμηνεία των ηθοποιών και εν γένει όλοι οι συντελεστές συμβάλουν στο να ολοκληρωθούν ταινίες που διακρίνονται ανάμεσα σε άλλες με προϋπολογισμούς κατά πολύ μεγαλύτερους. Αυτό συμβαίνει επειδή οι Έλληνες κινηματογραφιστές πίστεψαν στο όραμα και τις δυνάμεις τους, παρόλο που διάγουμε μία εποχή που  ορίζεται από τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης. Αυτή η αφοσίωση στο σκοπό τους καταξιώθηκε: τα έργα τους τιμήθηκαν με διεθνείς περγαμηνές σε σημαντικά διεθνή φεστιβάλ κινηματογράφου.

Συγχαίρουμε τους σκηνοθέτες και τους συντελεστές που τους στήριξαν στο να υλοποιηθούν οι ταινίες που έφεραν την ελληνική κινηματογραφική παραγωγή στο προσκήνιο.”

* Για την ταινία «Γιος της Σοφίας» της Ελίνας Ψύκου η κριτική επιτροπή,  μέλη της ήταν  οι ηθοποιοί   William Dafoe και Peter Fonda, ψήφισε ομόφωνα την ταινία με το σκεπτικό “συμφωνήσαμε ότι η ταινία μας προκάλεσε να δούμε με ένα νέο τρόπο και γοητευτήκαμε από τον αναπάντεχο ουμανισμό των δύσκολων χαρακτήρων της. Η σκηνοθεσία ήταν γεμάτη σιγουριά, ο τόνος της μοναδικός και ανυπομονούμε να δούμε την επόμενη ταινία της Ελίνας Ψύκου.” Το βραβείο συνοδεύει επιχορήγηση 20.000 δολαρίων.

* Ο Γιάννης Σακαρίδης κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ που πραγματοποιήθηκε στη κινέζική πρωτεύουσα  παρέδωσε massterclass στη Κινηματογραφική Ακαδημία του Πεκίνου (Beijing Film Academy).