Αύριο, 3 Νοεμβρίου, η τελευταία παράσταση για Μένγκελε

10.000 θεατές, 100 παραστάσεις, 3 σαιζόν

 

Με τη συμπλήρωση 100 παραστάσεων και τη συνολική προσέλευση 10.000 θεατών μέσα σε τρεις θεατρικές χρονιές ολοκληρώνει τις παραστάσεις του στην Αθήνα, ο ΜΕΝΓΚΕΛΕ του Θανάση Τριαρίδη.

Η παράσταση που σκηνοθετεί ο Κώστας Φιλίππογλου και πρωταγωνιστούν οι Λάζαρος Γεωργακόπουλος και Μυρτώ Αλικάκη, ολοκληρώνει τις παραστάσεις του στην Αθήνα, την Τρίτη, 3 Νοεμβρίου.

Μετά την παράσταση της Κυριακή 01 Νοεμβρίου, ο συγγραφέας και οι συντελεστές συζήτησαν για το έργο με τον ψυχίατρο Νίκο Σιδέρη και με το κοινό, αναδεικνύοντας τις πολλαπλές πτυχές του έργου. Το ταξίδι του Μένγκελε, ύστερα από Αθήνα, Θεσσαλονίκη αλλά και άλλες πόλιες της Ελλάδας, ολοκληρώνει τις παραστάσεις του το Δεκέμβριο στην Πάτρα: 11, 12 και 13 Δεκεμβρίου στο Θέατρο Λιθογραφείο. 

Υπόθεση:

Δύο άγνωστοι αναμεταξύ τους άνθρωποι της σημερινής εποχής: ένας άντρας (διοικητικός υπάλληλος κάποιας δημοσίας υπηρεσίας) και μία γυναίκα (υποψήφια διδάκτορας Ιστορίας) στο κουπέ ενός ηλεκτροκίνητου τρένου, σε ένα νυχτερινό δρομολόγιο· μία τυπική συζήτηση γνωριμίας. Όλα ξεκινούν με μία ξαφνική διακοπή ρεύματος, οπότε οι δύο πρωταγωνιστές για να ξεπεράσουν την αμηχανία τους θα παίξουν το παιδικό παιχνίδι των ρόλων (όπου ο καθένας από τους δύο αναλαμβάνει να υποδυθεί μία πολύ συγκεκριμένη ιστορική ή φανταστική προσωπικότητα): ο άντρας θα παραστήσει τον “Γιόζεφ Μένγκελε”, τον διαβόητο «Άγγελο του Θανάτου» του Άουσβιτς, και η γυναίκα την “Εσθήρ”, την εγγονή μίας Εβραίας επιζήσασας, θύματος των φρικτών πειραμάτων του μυστηριώδους γιατρού. Γρήγορα όμως το παιχνίδι θα αλλάξει τροπή για τους δυο εγκλωβισμένους στο κουπέ του τρένου: μήπως στα αλήθεια είναι αυτό που δήθεν υποδύονται; Και πού μπορούν να φτάσουν “παίζοντας” ένα τέτοιο παιχνίδι με την ηθική, με την ανθρώπινη κατάσταση, με όλη την προηγούμενη Ιστορία;

 

Λίγα Λόγια για το έργο:

Ο «Μένγκελε» είναι ένα έργο που επιχειρεί να αναμετρηθεί με την πιο ακατανόητη κτηνωδία στην ιστορία της Δύσης: το Εργαστήρι Πειραμάτων του Γιόζεφ Μένγκελε στο Άουσβιτς-Μπιρκενάου. Μια ακραία ηθική παραβολή (ή και μια μετα-πολιτική δυστοπία), ένα θρίλερ επιστημονικής φαντασίας και μια ερωτική τραγωδία συμπλέκονται πέρα από τα όρια της ηθικής, στο αόρατο μεταίχμιο όπου η πιο έξαλλη αγάπη συναντιέται με το απόλυτο κακό.

 

Είναι το τρίτο θεατρικό έργο του Θανάση Τριαρίδη που ανέβηκε στις σκηνές της Αθήνας, κερδίζοντας τις εντυπώσεις κοινού και κριτικών. Κυκλοφορεί ελεύθερα στο Διαδίκτυο, στη διεύθυνση http://www.triaridis.gr/mengele/, όπως επίσης και σε βιβλίο από την σειρά δήγμα/θέατρο των Εκδόσεων Ευρασία. Έχει μεταφραστεί στα αγγλικά από τη Χαρά Σύρου και στα γερμανικά από τον Γιάννη Ευαγγέλου και τη Μαριάνε Ουτς.

Ταυτότητα Παράστασης: 

Κείμενο: Θανάσης Τριαρίδης

Σκηνοθεσία: Κώστας Φιλίππογλου

Σκηνικήεικαστική ευθύνη και video: Όλγα Μπρούμα.

Μουσική: Δημήτρης Γιακουμάκης.

Φωτισμοί: Μελίνα Μάσχα.

Βοηθός σκηνοθέτη Ροζαλί Σινοπούλου

Ερμηνεύουν: Λάζαρος Γεωργακόπουλος, Μυρτώ Αλικάκη.

Στοιχεία παράστασης: 

Τελευταίες Παραστάσεις: Δευτέρα, 2 και Τρίτη, 3 Νοεμβρίου στις 21.00

 

Χώρος:  Θησείον, Ένα Θέατρο Για Τις Τέχνες, Τουρναβίτου 7,Ψυρρή // Τ.: 210 32 55 444

 

Τιμές Εισιτηρίων:  Κανονικό: 14€,  Φοιτητικό, σπουδαστικό: 10€

 

Διάρκεια: 90 λεπτά (χωρίς διάλειμμα)

 

 

Προπώληση Εισιτηρίων:

Ticket Services: Πανεπιστημίου 39 (εντός Στοάς Πεσμαζόγλου) // Τηλεφωνική αγορά: 210 7234567

http://www.ticketservices.gr/el/events/?eventid=1725

Προπώληση εισιτηρίων και στα Καταστήματα Forthnet