Απάντηση του ΥΠΠΟΑ για το ΤΑΠ

 

Η σημερινή ηγεσία του ΥΠΠΟΑ έθεσε από την αρχή ως μία από τις βασικές προτεραιότητές την αναβάθμιση της λειτουργίας του ΤΑΠ. Η εφαρμογή του ηλεκτρονικού εισιτηρίου, η ποιοτική αναβάθμιση των προσφερόμενων υπηρεσιών και προϊόντων των κυλικείων  κι  ο εμπλουτισμός των πωλητηρίων και των εκδόσεων ήταν και παραμένουν βασικά ζητούμενα, όπως επίσης και ο εκσυγχρονισμός των μεθόδων φύλαξης των αρχαιολογικών χώρων και Μουσείων.

Επίσης  κρίνεται ως αναγκαία η επιμέρους αποκέντρωση των δραστηριοτήτων του ΤΑΠ στις τοπικές εφορείες, η ανάδειξη των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών των μνημείων και των μουσείων μέσω των πωλητηρίων τους, η προώθηση των τοπικών προϊόντων των επαγγελμάτων και δεξιοτήτων καθώς και η ανάπτυξη της υγιούς τοπικής, ατομικής και κοινωνικής επιχειρηματικότητας.

Για τους παραπάνω λόγους, η αρχική προκήρυξη του διαγωνισμού του ΤΑΠ για τα κυλικεία που προέβλεπε την ανάληψη των δέκα κυριότερων της επικράτειας από έναν μόνο ανάδοχο, γεγονός που δημιούργησε έντονη κριτική,  ήταν γεωμετρικά αντίθετη στην πολιτική του ΥΠΠΟΑ. Κατόπιν σχετικών υποδείξεων και παρατηρήσεων από την ηγεσία του ΥΠΠΟΑ, η νέα προκήρυξη διαμορφώθηκε ανάλογα.

Σε ό,τι αφορά το ηλεκτρονικό εισιτήριο και ενώ είχε δρομολογηθεί η ανάδειξη του αναδόχου του σχετικού διαγωνισμού κι ολοκληρώθηκε πρόσφατα σύμφωνα με ανακοίνωση της ΕΤΕ, η απελθούσα πρόεδρος του ΤΑΠ δήλωσε δημόσια ότι καθυστερεί λόγω μη έγκρισης του νέου οργανισμού του ΤΑΠ. Εξ ΄άλλου, σύμφωνα με επανειλημμένες κι έγγραφες διαβεβαιώσεις της, ότι επίκειται κοινή συνέντευξη τύπου των χορηγών εδώ και μήνες, με βάση τις οποίες η Υπουργός απάντησε στη Βουλή σε σχετικές ερωτήσεις και δημόσια, το ηλεκτρονικό εισιτήριο καθυστερούσε.

Σε ό,τι αφορά τον νέο οργανισμό του ΤΑΠ το κείμενο εργασίας που δόθηκε στο ΥΠΠΟΑ από την κ. Λούβη  έχει σοβαρές αδυναμίες, εκφράζει ένα πνεύμα που αλλοιώνει τον χαρακτήρα του ΤΑΠ, όπως το οραματίζεται το εποπτεύον Υπουργείο Πολιτισμού.  Επιχειρεί να υποκαταστήσει την αρμοδιότητα άσκησης πολιτικής στον σύγχρονο πολιτισμό από το ΥΠΠΟΑ και τις διευθύνσεις του.

Προτείνει  την μεταφορά της πληρωμής των υπερωριών και εξαιρέσιμων του φυλακτικού προσωπικού από το ΤΑΠ στο ΥΠΠΟΑ. Σύμφωνα με την εισήγηση των υπηρεσιών του Υπουργείου η μεταφορά αυτή  δημιουργεί μόνο προβλήματα και καθυστερήσεις, ενώ δεν αλλάζει τη διαδικασία βεβαίωσης κι ελέγχου από τις τοπικές εφορείες και διευθύνσεις. Η πρόταση αυτή συνεπάγεται απαξίωση  των αρχαιολογικών υπηρεσιών.

Για όλους τους παραπάνω λόγους η σημερινή ηγεσία του Υπουργείου έκρινε αναγκαία την τοποθέτηση νέου Προέδρου και μελών του Δ.Σ. προκειμένου το ΤΑΠ, ανανεωμένο, να προχωρήσει δυναμικά και σε σύμπνοια με το ΥΠΠΟΑ στο δύσκολο, απαιτητικό αλλά και ιδιαιτέρως σημαντικό έργο του.

Οι String Demons “επιτίθενται” στο Βοτανικό!

πριν ξεκινήσουν την καλοκαιρινή  περιοδεία τους σε Ελλάδα και εξωτερικό  θα εμφανιστούν στην Αθήνα στις 28 Μαίου, ημέρα Πέμπτη, στον χώρο ” Πολυχώρος Πολιτισμού Αθηναϊς” ...