Ακόμα ένα βήμα μπροστά η Εθνική Λυρική Σκηνή

Πραγματοποιήθηκε, παρουσία του Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού Αριστείδη Μπαλτά, στο Φουαγέ του Θεάτρου Ολύμπια, η συνέντευξη τύπου για την ανακοίνωση του προγράμματος της μεταβατικής καλλιτεχνικής περιόδου 2016-17, της Εθνικής Λυρικής Σκηνής.

Σύντομο χαιρετισμό απηύθυναν, ο Πρόεδρος του Δ.Σ. Αθανάσιος Θεοδωρόπουλος και ο Αντιπρόεδρος Γιώργος Γραμματικάκης.

Ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, Μύρων Μιχαηλίδης, έκανε τον απολογισμό της περασμένης σεζόν και την παρουσίαση του καλλιτεχνικού προγράμματος της περιόδου 2016-17. 

Ένα βήμα ακόμα μπροστά κάνει η Εθνική Λυρική Σκηνή σε συνεργασία με το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος και  την μετεγκατάστασή της στο ΚΠΙΣΝ, το πλούσιο, γεμάτο εκπλήξεις καλλιτεχνικό πρόγραμμα, τα νέα εκπαιδευτικά προγράμματα και τις κοινωνικές δράσεις που φέρνουν τη Λυρική τέχνη κοντά στα παιδιά, τους νέους, σε ευπαθείς ομάδες και ευρύτερα στο κοινωνικό σύνολο.

Ειδικότερα τη νέα καλλιτεχνική περίοδο 2016 -2017, θα δούμε την  Όπερα «Ρέα» του Σπύρου Σαμάρα , την Όπερα Λόενγκριν του Βάγκνερ που αποτελεί και το καλλιτεχνικό στοίχημα της χρονιάς, τη συνεργασία με ξένους κορυφαίους καλλιτέχνες του Λυρικού Θεάτρου και του Χορού  όπως τους Μπενζαμέν Μιλπιέ, Γιολάντα Φογκάσοβα κ.α. και τη συμπαραγωγή της ΕΛΣ με το Εθνικό Θέατρο στη νέα δημιουργία του Αντώνη Φωνιαδάκη “Γαλαξίας”.

Εξαιρετικό ενδιαφέρον,επίσης, παρουσιάζουν οι εκπαιδευτικές  και κοινωνικές δράσεις  που θα παρουσιαστούν σε όλους τους χώρους  της ΕΛΣ, στο ΚΠΙΣΝ καθώς επίσης στους όμορους δήμους και σε όλη την Ελλάδα.

unnamed (3)

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ 2016-17

 

 

Οπερέτα

Ο βαφτιστικός

Θεόφραστος Σακελλαρίδης

Θέατρο Ολύμπια

21, 22, 23, 26, 30 Οκτωβρίου 2016

2, 6 Νοεμβρίου 2016

Ώρα έναρξης 20.00

Μουσική διεύθυνση Γιώργος Αραβίδης – Ανδρέας Πυλαρινός

Σκηνοθεσία Σίμος Κακάλας

Σκηνικά Αντώνης Δαγκλίδης / Κοστούμια Κλαιρ Μπρέισουελ

Φωτισμοί Περικλής Μαθιέλης / Προβολές Στάθης Μήτσιος

Χορογραφία – Κινησιολογία Ιρίνα Ακριώτη – Κολιουμπάκινα

Διεύθυνση χορωδίας Αγαθάγγελος Γεωργακάτος

 

Στους βασικούς ρόλους οι Γεωργία Ηλιοπούλου, Τζίνα Πούλου, Διαμάντη Κριτσωτάκη, Δέσποινα Σκαρλάτου, Δημήτρης Πακσόγλου, Νίκος Στεφάνου, Σταμάτης Μπερής, Γιάννης Γιαννίσης, Κωστής Ρασιδάκις.

 

Μια από τις μεγαλύτερες επιτυχίες της περασμένης σεζόν, –Ο βαφτιστικός του Θεόφραστου Σακελλαρίδη- αναβιώνει φέτος στην Εθνική Λυρική Σκηνή. Την σπαρταριστή σκηνοθεσία υπογράφει ο θεατρικός σκηνοθέτης Σίμος Κακάλας, ο οποίος έμεινε πιστός στην εποχή του έργου, ακολουθώντας μια κλασική ανάγνωση, μέσα όμως από την προσωπική του σκηνοθετική γραφή.

Ο εντυπωσιακός μελωδικός πλούτος, το χιούμορ του κειμένου και ο τρόπος που το έργο απέδωσε μια ολόκληρη εποχή, είναι τα βασικά στοιχεία που συνετέλεσαν στη διαχρονική δημοφιλία του Βαφτιστικού. Ο  Σακελλαρίδης, κατάφερε να συνδυάσει ένα κείμενο με ενδιαφέρουσα πλοκή και συνεχείς ανατροπές κωμικού χαρακτήρα, με μια μουσική κεφάτη και μελωδική. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο, το γεγονός ότι πολλά από τα τραγούδια του έργου, όπως τα “Στο στόμα, στο στόμα”, “Τον καιρό εκείνο τον παλιό”, Ψηλά στο μέτωπο”, “Η καρδιά μου πονεί για σας” κ.α. εκδόθηκαν αυτοτελώς και αποτέλεσαν μεγάλες επιτυχίες της εποχής.

Η υπόθεση αφηγείται μια σειρά παρεξηγήσεων που προκύπτουν όταν ο Πέτρος Χαρμίδης, στρατιώτης στο μέτωπο και σύζυγος της Κικής, αποφασίζει να υποδυθεί τον βαφτιστικό της Βιβίκας, -τον οποίο εκείνη έχει να δει χρόνια και δεν θυμάται. Με αυτή την ιδιότητα την επισκέπτεται στο σπίτι της, όπου μένει με τον σύζυγο της Ζαχαρούλη και στο οποίο φιλοξενείται, από σύμπτωση, η Κική.

 

Με την Ορχήστρα, τη Χορωδία, το Μπαλέτο και Μονωδούς της ΕΛΣ

 

 

 

 

Τιμές εισιτηρίων €15, €25, €30, €35 – Φοιτητικό, παιδικό €10 – Περιορισμένης ορατότητας €7, €10, €12, €20. > Στην δεύτερη παράσταση της παραγωγής, το Σάββατο 22 Οκτωβρίου 2016, θα διατεθούν 150 εισιτήρια για ανέργους, στην τιμή των €5.

 

 

 

 

 

Χοροθέατρο

Γαλαξίας

Θέατρο Ρέξ, Μαρίκα Κοτοπούλη

Συμπαραγωγή με το Εθνικό Θέατρο

3, 4, 5, 6, 10, 11, 12, 13, 17, 18, 19, 20, 24, 25, 26, 27 Νοεμβρίου 2016

Ώρα έναρξης 20.00 (Κυριακές 19.00)

Μουσική Γκυαίργκυ Λίγκετι, Ιάννης Ξενάκης, Ζυλιέν Ταρρίντ

Σύλληψη – Χορογραφία – Σκηνοθεσία Αντώνης Φωνιαδάκης

Σκηνογραφία – Φωτισμοί: Σάκης Μπιρμπίλης

Κοστούμια: Αντώνης Φωνιαδάκης

Συνεργάτις δραματουργός: Έρι Κύργια

 

Η Εθνική Λυρική Σκηνή παρουσιάζει την πρώτη της συμπαραγωγή με το Εθνικό Θέατρο, την νέα δημιουργία του Αντώνη Φωνιαδάκη, Γαλαξίας. Πρόκειται για έναν πειραματισμό πάνω στην έννοια της απαρχής, της δημιουργίας «εκ του μηδενός» αλλά και της ώσμωσης που δημιουργείται όταν στοιχεία πρωτόγνωρα μεταξύ τους έρθουν σε επαφή.

 

Την παράσταση απασχολεί το πέρασμα από την αποδόμηση και την αποκωδικοποίηση στην ανασύνθεση ενός καινούργιου χώρου, που αποτελεί τόσο ένα βασικό ζητούμενο της τέχνης του χορού, όσο και της δουλειάς του ίδιου του Αντώνη Φωνιαδάκη.

 

Πρόκειται για μια ουσιαστική «πειραματική» διαπραγμάτευση για την οποία ο χορογράφος  επιλέγει να μη βασιστεί σε καμία προϋπάρχουσα ιδέα ή θεώρηση, ούτε σε κάποια λογοτεχνική ή άλλη αναφορά, αλλά να αφήσει έκθετους τους καλλιτέχνες και τους συντελεστές του σε ένα παιχνίδι αλληλεπιδράσεων, χτίζοντας ένα πολυμορφικό σύνολο που εμπλέκει όχι μόνο τις δικές τους σκέψεις, ιδέες και καλλιτεχνικές «αναγνώσεις» αλλά και την ίδια τη χορογραφία, τα σκηνικά, τη μουσική.

 

Κείμενα επιστημονικά, διάλογοι αστροναυτών, στίχοι, ορισμοί διαστημικών αντικειμένων, κ. ά., μαζί με τη μουσική των Γκυαίργκυ Λίγκετι, Ιάννη Ξενάκη, Ζυλιέν Ταρρίντ, συνοδεύουν τους χορευτές και τους δύο ηθοποιούς στο «αστρικό τους» ταξίδι.

 

 

 

Συμμετέχουν οι χορευτές του Μπαλέτου της ΕΛΣ Μάγδα Κούκου – Φέρρα, Στέλιος Κατωπόδης, Μάικλ Ντούλαν, Θανάσης Σολωμός, οι ηθοποιοί του Εθνικού Θεάτρου Κωνσταντίνος Γεωργαλής, Λεωνή Καραβάσιλα και οι χορευτές σύγχρονου χορού Γιάννης Λάβνερ, Πιερ Μαζεντί, Ιωάννα Παρασκευοπούλου, Μάρω Σταυρινού.

 

 

 

 

 

 

 

 

Εισιτήρια από 13

 

 

 

Όπερα

Τραβιάτα

Τζουζέππε Βέρντι

Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Αίθουσα Τριάντη

19, 20, 23, 25, 26, 27, 30 Νοεμβρίου 2016

Ώρα έναρξης 20.00

Μουσική διεύθυνση Λουκάς Καρυτινός

Σκηνοθεσία, σκηνικά, κοστούμια Νίκος Σ. Πετρόπουλος

 

Στους βασικούς ρόλους οι Μυρτώ Παπαθανασίου, Έλενα Μόζουκ, Μαρία Μητσοπούλου, Δημήτρης Τηλιακός, Δημήτρης Πλατανιάς, Διονύσης Σούρμπης, Γιάννης Χριστόπουλος, Αντώνης Κορωναίος.

 

Η Τραβιάτα αναγνωρίζεται σήμερα ως ένα από τα αριστουργήματα του παγκόσμιου ρεπερτορίου της όπερας και την ίδια στιγμή ως ένας από τους δημοφιλέστερους τίτλους. Οι πασίγνωστες άριες και ντουέτα ντύνουν μία από τις πιο τραγικές ιστορίες μεγάλου έρωτα, ματαιωμένου από τις κοινωνικές συμβάσεις. Η όπερα περιγράφει τον έρωτα μιας εταίρας με γόνο καλής οικογένειας του Παρισιού. Η σχέση προκαλεί την αντίδραση της οικογένειας του νέου, το ζευγάρι χωρίζει και ξανασυναντιέται λίγο πριν το θάνατο της κοπέλας.

 

Από την παταγώδη αποτυχία της πρεμιέρας στο Φενίτσε της Βενετίας το 1853 -σύμφωνα με τον ίδιο τον συνθέτη-, έως την απόφαση της Βασιλικής Όπερας του Λονδίνου, το 1856, να μην μεταφράσει το έργο από σεβασμό στην ηθική υγεία του κοινού, και έως το γεγονός ότι ενάμιση αιώνα μετά, ακόμα και σήμερα στις περισσότερες γλώσσες του κόσμου ο τίτλος του έργου παραμένει αμετάφραστος, η Τραβιάτα -δηλαδή “Η παραστρατημένη”- επιβεβαιώνει διαχρονικά την έννοια του έργου υψηλής τέχνης, ως μια δημιουργία που προκαλεί έντονες συζητήσεις, αφήνει ισχυρό στίγμα, θέτει ερωτήματα και ασκεί κριτική στις κοινωνίες και τον άνθρωπο.

 

Η υψηλής αισθητικής παραγωγή του Νίκου Σ. Πετρόπουλου αναβιώνει από την Εθνική Λυρική Σκηνή, για πρώτη φορά στην Αίθουσα Α. Τριάντη του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, για επτά παραστάσεις τον Νοέμβριο του 2016.

 

 

Με την Ορχήστρα, τη Χορωδία, Μέλη του Μπαλέτου και Μονωδούς της ΕΛΣ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Τιμές εισιτηρίων € 20, €35, €50, €70 – Φοιτητικό, Παιδικό €12 / Προπώληση από 19/10

 

 

 

 

Μπαλέτο

Ζιζέλ

Ιρέκ Μουχαμέντοφ-Μαριύς Πετιπά / Αντόλφ Αντάμ

Θέατρο Ολύμπια

16, 17, 18, 21, 23, 24, 28, 29, 30, 31 Δεκεμβρίου 2016

Ώρα έναρξης 20.00 (στις 31/12 ώρα έναρξης 19.00)

Μουσική διεύθυνση Ηλίας Βουδούρης – Ζωή Ζενιώδη

Χορογραφία Ιρέκ Μουχαμέντοφ / Μαριύς Πετιπά

Σκηνικά – κοστούμια Τσαρλς Κιούζικ Σμιθ, Φίλιπ Ρ. Ντάνιελς

 

Η Ζιζέλ, ένα από τα διασημότερα μπαλέτα του ρομαντισμού σε γοητευτική μουσική του Αντόλφ Αντάμ επιστρέφει στην Εθνική Λυρική Σκηνή σε χορογραφία του Ιρέκ Μουχαμέντοφ, βασισμένη στην κλασική εκδοχή του Μαριύς Πετιπά.

 

Η Ζιζέλ αποτελεί φαινόμενο στην ιστορία του μπαλέτου. Αν και είχε ξεχαστεί στην Ευρώπη για πολλά χρόνια, στις αρχές του 20ου αιώνα άρχισε να συμπεριλαμβάνεται ξανά στο ρεπερτόριο μεγάλων σχημάτων. Ο ομώνυμος ρόλος, που έχει χαρακτηριστεί ως “ο Άμλετ του μπαλέτου” αποτελεί έως σήμερα την ύψιστη πρόκληση για την καθιέρωση μιας χορεύτριας κλασικού μπαλέτου. Για το πολυπληθές κοινό του χορού, η Ζιζέλ δεν γερνάει ποτέ, γιατί είναι ένα έργο που φωτίζει πολύ βαθιά συναισθήματα, όπως ο έρωτας, η ζήλεια, η προδοσία, η τρέλα και που πάνω από όλα περιγράφει την τεράστια αγάπη που καταφέρνει να ξεπεράσει τον θάνατο για να προστατεύσει την ίδια τη ζωή.

 

Φεγγαρόφωτο στο δάσος. Οι ψυχές των κοριτσιών που προδόθηκαν από τους εραστές τους την παραμονή του γάμου τους, έρχονται να πάρουν εκδίκηση μεταμορφωμένες σε ξωτικά. Παρασύρουν κάθε περαστικό άντρα, υποχρεώνοντάς τον να χορέψει μαζί τους ασταμάτητα ώσπου να πέσει νεκρός. Παρασύρουν και τον μετανοημένο Άλμπρεχτ, όμως παρεμβαίνει η Ζιζέλ στηρίζοντάς τον έως την αυγή, οπότε παύει η εξουσία των ξωτικών. Τότε, αφού τον συγχωρήσει, επιστρέφει στον τάφο της, αφήνοντάς τον απαρηγόρητο.

 

 

 

 

Με την Ορχήστρα, τους Α’ Χορευτές, τους Σολίστ, τους Κορυφαίους και το Corps de ballet της ΕΛΣ

 

 

 

 

 

 

 

Τιμές εισιτηρίων €15, €20, €25, €30, €35, €45 – Φοιτητικό, παιδικό €10 – Περιορισμένης ορατότητας €7, €10, €12, €20  > Στη δεύτερη παράσταση της παραγωγής, το Σάββατο 17 Δεκεμβρίου 2016, θα διατεθούν 150 εισιτήρια για ανέργους, στην τιμή των €5.

 

 

 

 

 

Όπερα

Λόενγκριν

Ρίχαρντ Βάγκνερ

Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

27, 29 Ιανουαρίου & 1, 3, 5 Φεβρουαρίου 2017

Ώρα έναρξης 18.30

Μουσική διεύθυνση Μύρων Μιχαηλίδης

Σκηνοθεσία Άντονυ Μακ Ντόναλντ

Νέα παραγωγή, προερχόμενη από την Εθνική Όπερα της Ουαλίας και το Θέατρο Βιέλκι –  Εθνική Όπερα Πολωνίας

 

Στους βασικούς ρόλους οι Πήτερ Ουέντ, Γιολάνα Φογκάσοβα, Δημήτρης Πλατανιάς, Τσέλια Κοστέα, Τζούλια Σουγλάκου, Τάσος Αποστόλου, Πέτρος Μαγουλάς κ.α.

 

Από τον Ιανουάριο του 1965, δηλαδή περισσότερο από μισόν αιώνα, έχει να παρουσιαστεί στην Εθνική Λυρική Σκηνή ο Λόενγκριν του Βάγκνερ. Η εμβληματική αυτή γερμανική ρομαντική όπερα επιστρέφει στην ΕΛΣ για πρώτη φορά με όλες τις προβλεπόμενες μουσικές δυνάμεις, που εκ των πραγμάτων ήταν αδύνατο να χωρέσουν στο θέατρο Ολύμπια κατά το πρώτο ανέβασμα.

Μετά το κερδισμένο στοίχημα της παρουσίασης της όπερας Τριστάνος και Ιζόλδη, η Εθνική Λυρική Σκηνή παρουσιάζει ένα ακόμα αριστούργημα του Βάγκνερ, τον Λόενγκριν, λίγο πριν αναμετρηθεί με την Βαγκνερική “Τετραλογία”, στις νέες της εγκαταστάσεις στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Ο Λόενγκριν θα παρουσιαστεί στην επιτυχημένη σκηνοθεσία του, πολυβραβευμένου Βρετανού σκηνοθέτη των κορυφαίων λυρικών θεάτρων, Άντονυ Μακ Ντόναλντ. Η παραγωγή, προερχόμενη από την Εθνική Όπερα της Ουαλίας, έλαβε θετικότατες κριτικές από το σύνολο του βρετανικού Τύπου, όταν πρωτοπαρουσιάστηκε, το 2013, στο Κάρντιφ και στο Μπέρμινχαμ της Μεγάλης Βρετανίας.

Την Έλζα της Βραβάντης έρχεται να σώσει ένας θεόσταλτος, άγνωστος ιππότης. Μοναδικός όρος για τη σωτηρία είναι εκείνη να μη ρωτήσει ποτέ σχετικά με την καταγωγή και το όνομά του. Ενώ η Έλζα φαίνεται να έχει βρει την ευτυχία, οι σκοτεινές δυνάμεις συνωμοτούν εναντίον της. Η υπόθεση ενέπνευσε στον Βάγκνερ ορισμένες από τις ωραιότερες μουσικές σελίδες, αλλά και κάποιες από τις πιο γνωστές, όπως το περίφημο «γαμήλιο εμβατήριο» στην αρχή της Γ’ Πράξης.

Στον ομώνυμο ρόλο που απαιτεί υπεράνθρωπες αντοχές ο τενόρος Πήτερ Ουέντ.  Στην παραγωγή αυτή ντεμπουτάρουν στους βαγκνερικούς ρόλους δύο σπουδαίοι μονωδοί της ΕΛΣ, ο Δημήτρης Πλατανιάς και η Τσέλια Κοστέα.

Διευθύνει ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής της ΕΛΣ, Μύρων Μιχαηλίδης.

 

Με την Ορχήστρα και την Χορωδία της ΕΛΣ 

 

Τιμές εισιτηρίων €22, €40, €60, €80 – Φοιτητικό, Παιδικό €15 – Προπώληση από 27/12

 

 

Όπερα

Ο κουρέας της Σεβίλλης

Τζοακίνο Ροσσίνι

Θέατρο Ολύμπια

Συμπαραγωγή με το Δημοτικό Θέατρο Μπολόνιας

18, 19, 22, 24, 25, 26 Φεβρουαρίου & 3, 5 Μαρτίου 2017

Ώρα έναρξης 20.00

Μουσική διεύθυνση Αναστάσιος Συμεωνίδης – θ.α.

Σκηνοθεσία Φραντσέσκο Μικέλι

Σκηνικά, φωτισμοί Νίκολας Μπόουβυ 

Κοστούμια Τζανλούκα Φαλάσκι
Σχεδιασμός οπτικών μέσων Παναγιώτης Τομαράς

 

Στους βασικούς ρόλους οι Διονύσης Σούρμπης,  Χάρης Ανδριανός, Βασιλική Καραγιάννη, Μίνα Πολυχρόνου, Αντώνης Κορωναίος, Δημήτρης Κασιούμης,  Άκης Λαλούσης,  Τάσος Αποστόλου, Πέτρος Μαγουλάς

 

Η διασημότερη ιταλική κωμική όπερα, ο Κουρέας της Σεβίλλης του Ροσσίνι, επιστρέφει στην Εθνική Λυρική Σκηνή στην ανατρεπτική παραγωγή του Φραντσέσκο Μικέλι που πρωτοπαρουσιάστηκε με μεγάλη επιτυχία στην προηγούμενη καλλιτεχνική περίοδο. Η παραγωγή της ΕΛΣ, η οποία ανέβηκε με ιδιαίτερη επιτυχία και στο Τεάτρο Κομουνάλε της Μπολόνιας, τον περασμένο χειμώνα, φέρνει την ιστορία του Φίγκαρο στην ψηφιακή εποχή, φωτίζοντας τον -μεταξύ ονείρου και πραγματικότητας- κόσμο της Ροζίνας.

 

Το έργο δεν χρειάζεται συστάσεις. Η πνευματώδης, σβέλτη και ιδιαίτερα μελωδική μουσική ντύνει μια σειρά από κωμικές καταστάσεις, καθώς ο κουρέας Φίγκαρο βοηθά τον κόμη Αλμαβίβα να παντρευτεί την όμορφη Ροζίνα, η οποία κατοικεί με τον ηλικιωμένο προστάτη της Δόκτορα Μπάρτολο, που την προορίζει για τον εαυτό του.

 

Μια παραγωγή, με εξ ολοκλήρου ελληνική διανομή, που απευθύνεται σε μικρούς και μεγάλους και η οποία ενδείκνυται για την γνωριμία ενός νέου θεατή με την τέχνη της όπερας.

 

Με την Ορχήστρα, τη Χορωδία και Μονωδούς της ΕΛΣ 

 

 

Τιμές εισιτηρίων €15, €25, €35, €45, €55, €60 – Φοιτητικό, παιδικό €12 – Περιορισμένης ορατότητας €10, €15, €17, €25 >Στην δεύτερη παράσταση της παραγωγής, την Κυριακή 19 Φεβρουαρίου 2017, θα διατεθούν 150 εισιτήρια για ανέργους στην τιμή των €5.

 

 

 

Μπαλέτο

Τοπία

Αντώνης Φωνιαδάκης / Μπενζαμέν Μιλπιέ / Ντάγκλας Λη

Θέατρο Ολύμπια

31 Μαρτίου & 1, 2, 4, 5, 6, 7, 9, 11, 12 Απριλίου 2017

Ώρα έναρξης 20.00

Χορογραφία Αντώνης Φωνιαδάκης / Μπενζαμέν Μιλπιέ / Ντάγκλας Λη

 

Ο νέος διευθυντής του Μπαλέτου της ΕΛΣ, Αντώνης Φωνιαδάκης προσκαλεί τους διακεκριμένους χορογράφους Μπενζαμέν Μιλπιέ και Ντάγκλας Λη στο πλαίσιο ενός σπονδυλωτού τρίπτυχου με τίτλο Τοπία, το οποίο επιχειρεί να ανοίξει ένα νέο δρόμο στην καλλιτεχνική ταυτότητα του Μπαλέτου της ΕΛΣ και να φέρει σε δημιουργικό διάλογο διαφορετικά στυλ του νεοκλασικού μπαλέτου.

 

Ο έως πρότινος διευθυντής του Μπαλέτου της Όπερας των Παρισίων, διεθνώς αναγνωρισμένος Α’ χορευτής και χορογράφος Μπενζαμέν Μιλπιέ παρουσιάζει για πρώτη φορά χορογραφία του με το Μπαλέτο της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, με τίτλο Sarabande. Ο Βρετανός διακεκριμένος χορογράφος Ντάγκλας Λη παρουσιάζει μια νέα δημιουργία, ενώ ο Αντώνης Φωνιαδάκης θα παρουσιάσει τη χορογραφία The Shaker Loops.

 

Αναλυτικά:

 

Sarabande

Χορογραφία Μπενζαμέν Μιλπιέ / Μουσική Γιόχαν Σεμπάστιαν Μπαχ

Ο Μιλπιέ, πρώην Διευθυντής του Μπαλέτου της Όπερας του Παρισιού, υπήρξε Α’ χορευτής του Μπαλέτου της Νέας Υόρκης. Εκεί, την δεκαετία του ’90 ερμήνευσε το έργο A Suite of Dances, σε χορογραφία Τζερόμ Ρόμπινς. Σε ανάμνηση αυτού του υπέροχου σόλο πάνω στις Σουίτες για βιολοντσέλο του Μπαχ, συνέθεσε με τη σειρά του το 2009 την Σαραμπάντ, χορογραφία βασισμένη στις Σονάτες και Παρτίτες για σόλο βιολί, και την Παρτίτα για σόλο φλάουτο  του Μπαχ. Και μπορεί να μοιράζεται με τον αμερικανό μαιτρ μια μουσικότητα απαλλαγμένη από κάθε κινησιολογικό πλεονασμό, επιτυγχάνει όμως ταυτόχρονα να εγκαταστήσει την δική του χορογραφική γλώσσα, ρευστή και γεμάτη πλαστικότητα. Το έργο ξεκινά με μια παραλλαγή σόλο, ενώ ακολουθούν αλληλουχίες ντουέτων, τρίο ή κουαρτέτων σε μια χορογραφία ανάλαφρη, που μοιάζει να επινοεί τον εαυτό της καθώς δημιουργείται. Ακριβώς πάνω στη νότα, αλλά χωρίς καμία βαρύτητα.

 

The Shaker Loops

Χορογραφία Αντώνης Φωνιαδάκης / Μουσική Τζον Άνταμς

Πρωτοπαρουσιάστηκε στο Μπαλέτο της Λωρραίνης το 2014

Πρόκειται για την πρώτη δουλειά του Φωνιαδάκη με το Μπαλέτο της Λωρραίνης, για την οποία ο χορογράφος επέλεξε ένα από τα πιο δημοφιλή κομμάτια του Τζον Άνταμς, το Shaker Loops, που γράφτηκε το 1978 για σεπτέτο εγχόρδων και το οποίο αναγνωρίζεται ως  ένα από τα πιο εμβληματικά έργα του μινιμαλισμού. Η χορογραφία ακολουθεί την ξέφρενη παραδοξότητα της μουσικής, η οποία βασίζεται κυρίως στην έννοια των αέναων κύκλων  και των κυματισμών. Η δόνηση της μουσικής ώθησε τον Φωνιαδάκη στην σύλληψη μιας ευαίσθητης χορογραφικής παρτιτούρας, παράλληλης με το έργο του Άνταμς. Η χορογραφία αποκαλύπτει πολλές πλευρές της μουσικής “που ταιριάζει απόλυτα με τον αναβρασμό της εποχής μας”, όπως σημειώνει ο χορογράφος.

 

(συνέχεια από την προηγούμενη σελίδα)

 

– Χωρίς τίτλο

Χορογραφία Ντάγκλας Λη / Μουσική Έτσιο Μπόσσο, Το 12ο δωμάτιο σε σολ ελάσσονα

διεθνώς αναγνωρισμένος χορογράφος Ντάγκλας Λη, ο οποίος έχει υπογράψει πολύ σημαντικές δουλειές για το Μπαλέτο της Στουτγάρδης, το Μπαλέτο της Ζυρίχης και το Netherlands Dance Theatre, παρουσιάζει μια νέα δημιουργία για το Μπαλέτο της ΕΛΣ, πάνω στο σόλο πιάνο του Ετσιο Μπόσσο. Ο χορογράφος καθοδηγείται από τον συναισθηματικό κόσμο της μουσικής και ολοκληρώνει την δημιουργία του με βάση την προσωπικότητα των χορευτών του. Μεταχειριζόμενος μια μικρή ομάδα χορευτών επιθυμεί να αναδείξει τις ποιότητες των μονάδων, μέσα από μια αληθινή αίσθηση της οικειότητας, που η μουσική ορίζει.

 

 

Με τους Α’ Χορευτές, τους Σολίστ, τους Κορυφαίους και το Corps de Ballet της ΕΛΣ

 

Τιμές εισιτηρίων €20, €25, €30, €40, €45, €50 – Παιδικό & φοιτητικό 15 € – Θέσεις περιορισμένης ορατότητας €7, €12 €15, €25 > Στη δεύτερη παράσταση της παραγωγής, το Σάββατο 1 Απριλίου 2017, θα διατεθούν 150 θέσεις για ανέργους στην τιμή των 5€.

 

 

Όπερα σε ημισκηνοθετημένη μορφή

Ρέα

Σπυρίδων Σαμάρας

19 Μαΐου 2017

Θέατρο Ολύμπια

Ώρα έναρξης 20.00

Μουσική διεύθυνση Βύρων Φιδετζής

Σκηνοθετική επιμέλεια Νίκος Διαμαντής

Με την Ορχήστρα, τη Χορωδία και Μονωδούς της ΕΛΣ

 

O 73χρονος κύκλος της Εθνικής Λυρικής Σκηνής στο Θέατρο Ολύμπια, ολοκληρώνεται με το έργο που τον άνοιξε το 1944. Με μια κίνηση υψηλού συμβολισμού, η ΕΛΣ τιμά την ιστορία της παρουσιάζοντας την σπουδαία όπερα του Σπυρίδωνος Σαμάρα, Ρέα, η οποία εγκαινίασε το Θέατρο Ολύμπια ως έδρα της ΕΛΣ, την 1η Απριλίου του 1944 σε μουσική διεύθυνση Αντίοχου Ευαγγελάτου με την Μιρέϊγ Φλερύ στον κεντρικό ρόλο, το Νίκο Γλυνό ως Λυσία και τον Τίτο Ξηρέλλη ως Γουάρχη.

 

Η Ρέα παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το 1908 στο θέατρο «Βέρντι» της Φλωρεντίας. Κριτικές από τον τύπο της εποχής δεν έχουν διασωθεί. Ωστόσο τα συγχαρητήρια τηλεγραφήματα του Πουτσίνι και του Μασκάνι προς τον Σαμάρα υπαινίσσονται σημαντική επιτυχία. Το έργο περιλαμβάνει μεταξύ άλλων σχεδόν αυτούσιο τον ύμνο των Ολυμπιακών Αγώνων, που ο Σαμάρας είχε συνθέσει το 1896 με αφορμή του πρώτους Ολυμπιακούς αγώνες της σύγχρονης εποχής στην Αθήνα.

 

Η όπερα εξιστορεί τον παράνομο έρωτα της Ρέας, συζύγου του Γενουάτη κυβερνήτη Σπίνολα, για τον Έλληνα αθλητή Λυσία, στη Χίο το 1400 μ.Χ. Λίγο πριν η Ρέα εγκαταλείψει τη Χίο με τον Λυσία, ο Γουάρχης, επίσης ερωτευμένος με τη Ρέα, τον σκοτώνει και η Ρέα αυτοκτονεί.

 

Η όπερα θα παρουσιαστεί σε ημισκηνοθετημένη μορφή σε σκηνοθετική επιμέλεια του Καλλιτεχνικού Διευθυντή του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά, Νίκου Διαμαντή και μουσική διεύθυνση του Βύρωνα Φιδετζή.

 

Με την Ορχήστρα, τη Χορωδία και Μονωδούς της ΕΛΣ

 

Προβολές παραστάσεων ΕΛΣ σε κινηματογράφους

Η Λυρική στη μεγάλη Οθόνη

Τραβιάτα

Τζουζέππε Βέρντι

 

Σάββατο 26 Νοεμβρίου 2016

 

 • ΑΙΓΙΟ – Δημοτικός Κινηματογράφος “Απόλλων”
 • ΒΕΡΟΙΑ – Κινηματοθέατρο “Σταρ”
 • ΗΡΑΚΛΕΙΟ – Πολιτιστικό Συνεδριακό Κέντρο (“Μικρό Θέατρο”)
 • ΚΑΛΑΜΑΤΑ – Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας
 • ΚΩΣ – Κινηματοθέατρο “Ορφέας”
 • ΜΕΣΟΛΟΓΓΙ – Τρικούπειο Πολιτιστικό Κέντρο
 • ΠΡΕΒΕΖΑ – Πολιτιστικό Κέντρο
 • ΣΕΡΡΕΣ – Δημοτικό Θέατρο “Αστέρια”
 • ΣΥΡΟΣ – Θέατρο “Απόλλων”
 • ΤΡΙΚΑΛΑ – Πολυχώρος Τέχνης & Πολιτισμού “Μύλος Ματσόπουλου”
 • ΤΡΙΠΟΛΗ – Μαλλιαροπούλειο Θέατρο
 • ΦΛΩΡΙΝΑ – Πολιτιστικό Κέντρο (αίθουσα “Θεόδωρος Αγγελόπουλος”)
 • ΧΙΟΣ – Ομήρειο Πνευματικό Κέντρο

Μουσική διεύθυνση Ηλίας Βουδούρης

Σκηνοθεσία – σκηνικά -κοστούμια Νίκος Σ. Πετρόπουλος

Χορογραφία: Πέτρος Γάλλιας / Διεύθυνση χορωδίας: Αγαθάγγελος Γεωργακάτος

 

Βιολέτα Βαλερύ Mυρτώ Παπαθανασίου

Φλόρα Μπερβουά Αγγελική Καθαρίου

Αννίνα Αλεξάνδρα Ματθαιουδάκη

Αλφρέντο Ζερμόν Αντώνης Κορωναίος

Τζόρτζιο Ζερμόν Δημήτρης Πλατανιάς

Γκαστόνε Άλεξ Τσιλογιάννης / Βαρόνος Ντουφόλ Κώστας Ντότσικας

Μαρκήσιος του Ομπινύ Νικόλαος Καραγκιαούρης  / Δόκτωρ Γκρανβίλ Διονύσης Τσαντίνης

Τζουζέππε Θανάσης Ευαγγέλου / Μαντατοφόρος & Οικονόμος Θεόδωρος Μωραΐτης

Με την Ορχήστρα, τη Χορωδία και Μέλη του Μπαλέτου της ΕΛΣ

 

Με την δημοφιλέστατη Τραβιάτα του Τζουζέππε Βέρντι ξεκινά το νέο πρόγραμμα προβολής παραστάσεων της ΕΛΣ σε κινηματογραφικές αίθουσες, με τίτλο “Η Λυρική στη Μεγάλη Οθόνη”. Τα προηγούμενα χρόνια με την ολοκλήρωση του προγράμματος ΕΣΠΑ με τίτλο: “Εικονικές Πρεμιέρες Όπερας στην Ελληνική Περιφέρεια και στο Διαδίκτυο” η ΕΛΣ δημιούργησε ένα ολοκληρωμένο σύστημα ψηφιακής καταγραφής των παραστάσεων της με σκοπό την μετάδοση τους σε κινηματογραφικές αίθουσες και πολιτιστικούς χώρους σε όλη την Ελλάδα.  Στις 26 Νοεμβρίου 2016, θα γίνουν οι πρώτες προβολές στις ακόλουθες 13 πόλεις: Αίγιο, Βέροια, Ηράκλειο, Καλαμάτα, Κω, Μεσολόγγι, Πρέβεζα, Σέρρες, Σύρο, Τρίκαλα, Τρίπολη, Φλώρινα, Χίο. Στόχος μας είναι το πρόγραμμα αυτό να αναπτυχθεί σταδιακά και να ταξιδέψει σε όσο το δυνατόν περισσότερες πόλεις της Ελλάδας.

Παράλληλα, στις 13 αυτές πόλεις αυτές θα γίνουν ειδικές προβολές στους ίδιους χώρους, για τους μαθητές των σχολείων ξεκινώντας με τις Καρμενσίτας της Μαρίας Κουσουνή.

Η παράσταση της Τραβιάτας μαγνητοσκοπήθηκε στις 17 Μαΐου 2015, στο θέατρο Ολύμπια.

Είσοδος ελεύθερη.

 

 

Κυριακάτικα απογεύματα στο φουαγέ

Φουαγέ του Θεάτρου Ολύμπια

Είσοδος 5 ευρώ – Ώρα έναρξης 18.00

 

Κυριακή 23 Οκτωβρίου 2016

Με τα φτερά του τραγουδιού

“Με τα φτερά του τραγουδιού”, είναι ο τίτλος ενός τραγουδιού του μεγάλου Γερμανού ρομαντικού συνθέτη Φέλιξ Μέντελσον. Στη συναυλία αυτή για φωνή και κιθάρα, με δύο εξέχουσες ερμηνεύτριες, την υψίφωνο Μυρσίνη Μαργαρίτη και την κιθαρίστρια Μαρία Ευσταθίου, θα παρουσιαστούν δυο ακόμη τραγούδια του άλλου μεγάλου ρομαντικού, του Φραντς Σούμπερτ. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει επίσης πανέμορφα γαλλικά τραγούδια του Ζαν-Μπατίστ Τεοντόρ Βεκερλέν αλλά και τρία μικρά κομψοτεχνήματα του Ιταλού Μάριο Καστελνουόβο-Τεντέσκο. Η ισπανική μουσική θα είναι ιδιαίτερα παρούσα με τις σεγιδίγιες του σημαντικότατου “κλασικού” της κιθάρας Φερνάντο Σορ, τρία απο τα υπέροχα Ισπανικά λαϊκά τραγούδια του Μανουέλ ντε Φάγια, αλλά και με προσαρμογές παραδοσιακών τραγουδιών του πολυτάλαντου Ισπανού ποιητή Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα. Σε ποίηση του Λόρκα και μεταφραση Οδυσσέα Ελύτη θα ακουστεί και ο κύκλος Romancero Gitano του Μίκη Θεοδωράκη. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει επίσης την αριστοτεχνική Καντιλένα από την Μπαχιάνα Μπραζιλέιρα αρ.5 του Εϊτόρ Βίλλα-Λόμπος, αρχικά γραμμένη για ορχήστρα από τσέλα σε διασκευή του ίδιου του συνθέτη.

 

Κυριακή 13 Νοεμβρίου 2016

Άριες και ντουέτι γυναικών για το πάθος και τη ζηλοτυπία

Μία συναυλία αφιερωμένη σε δύο θεματικούς άξονες που διατρέχουν αδιάλειπτα το ρεπερτόριο της λυρικής τέχνης. Ερμηνεύουν η μεσόφωνος Λυδία Αγγελοπούλου και η υψίφωνος Έφη Δημητρέλου, έμπειρες μονωδοί που ανήκουν στο δυναμικό της Εθνικής Λυρικής Σκηνής.

 

Κυριακή 27 Νοεμβρίου 2016

Θαλασσογραφίες

Έργα για πιάνο και φωνή, με αρώματα, ήχους και εικόνες θάλασσας, από τις απέναντι πλευρές της Μάγχης. Θα ακουστούν τα έργα Θαλασσινές εικόνες (op.37) του Έντουαρντ Έλγκαρ, που θα ερμηνεύσει η μεσόφωνος Ελένη Βουδουράκη και το Ποίημα του έρωτα και της θάλασσας (op. 19) του Ερνέστ Σωσσόν, που θα ερμηνεύσει η υψίφωνος Μαρία Κατσούρα. Στο πιάνο τις συνοδεύει ο Νίκος Τσαλίκης.

 

Κυριακή 4 Δεκεμβρίου 2016

Τρίο εγχόρδων ArCo

Το Τρίο εγχόρδων ArCo ιδρύθηκε από τρεις καταξιωμένους μουσικούς της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης και καλύπτει ένα ευρύ φάσμα ρεπερτορίου της μουσικής δωματίου. Στη συναυλία στο φουαγέ της ΕΛΣ, το τρίο από τη Θεσσαλονίκη, που αποτελείται από τους Ευάγγελο Παπαδημήτρη (βιολί), Νεοκλή Νικολαΐδη (βιόλα) και Ντμίτρι Γκουντίμοβ (τσέλο), θα ερμηνεύσει έργα των Φραντς Σούμπερτ, Γκίντεον Κλάιν και Έρναι Ντόχνανυι.

 

Κυριακή 18 Δεκεμβρίου 2016         

Άγγελος Λιακάκης – Τίτος Γουβέλης: έργα για βιολοντσέλο και πιάνο

Ο τσελίστας Άγγελος Λιακάκης και ο πιανίστας Τίτος Γουβέλης, δύο εξαιρετικοί μουσικοί με μακροχρόνια συνεργασία και με ιδιαίτερο στίγμα στη μουσική δωματίου, συμπράττουν για μία ακόμη φορά στο φουαγέ της ΕΛΣ ερμηνεύοντας δύο εμβληματικά έργα του ρεπερτορίου για τσέλο και πιάνο: τη Σονάτα για βιολοντσέλο και πιάνο σε μι ελάσσονα, έργο 38 του Γιοχάννες Μπραμς και τη Σονάτα για βιολοντσέλο και πιάνο, έργο 19 του Σεργκέι Ραχμάνινοφ.

 

Κυριακή 8 Ιανουαρίου 2017           

Το γαλλικό τραγούδι από τον 19ο στον 20ό αιώνα

Η μεσόφωνος Αμαλία Αυλωνίτη και ο βαρύτονος Κωστής Μαυρογένης ερμηνεύουν έργα για πιάνο και φωνή από το γαλλικό ρεπερτόριο του όψιμου 19ου και των αρχών του 20ού αιώνα. Θα ακουστούν αποσπάσματα από κύκλους τραγουδιών των Σατί, Ραβέλ, Ιμπέρ, Σωσσόν, Ντυπάρκ. Στο πιάνο τους συνοδεύει ο Δημήτρης Βεζύρογλου.

 

Κυριακή 15 Ιανουαρίου 2017        

Ξεριζώσου δάσος βούιξε αέρα: Τραγούδια του Γιοχάννες Μπραμς και του Ρόμπερτ Σούμαν με την Λένια Ζαφειροπούλου και τον Απόστολο Παληό

Ένα πρόγραμμα για τις μέσα και έξω θύελλες των δυο μεγαλύτερων ρομαντικών συνθετών της φωνητικής μουσικής με την μεσόφωνο Λένια Ζαφειροπούλου και τον πιανίστα Απόστολο Παληό. Θα ακουστούν τα τραγούδια του  Γιοχάννες Μπραμς «Πιστή Αγάπη» (έργο. 7, 1), «Στο Φεγγάρι» (έργο. 71, 2), «Παραίτηση» (έργο. 72, 4), «Κυριακή» (έργο. 47, 3), «Μήνυμα» (έργο. 47, 1), το έργο για σόλο πιάνο «Intermezzo» (έργο. 118, 2), καθώς και ο κύκλος τραγουδιών του Ρόμπερτ Σούμαν 12 ποιήματα του Γιουστίνους Κέρνερ (έργο. 35).

 

Κυριακή 22 Ιανουαρίου 2017         

Λούντβιχ βαν Μπετόβεν, opus 1: Τρίο με πιάνο αρ. 1, 2 & 3

Το έργο αριθμός 1 του Λούντβιχ βαν Μπετόβεν, αποτελούμενο από τρεις συνθέσεις για βιολί, βιολοντσέλο και πιάνο, σηματοδοτεί την πρώτη εμφάνιση του συνθέτη στις μουσικές εκδόσεις της εποχής του. Τα τρία αυτά έργα πρωτοπαρουσιάστηκαν στη Βιέννη το 1793 με τον ίδιο τον Μπετόβεν στο πιάνο. Παρά την αρίθμησή του στον κατάλογο των δημοσιευμένων έργων, το έργο 1 δεν είναι η πρώτη συμβολή του Μπετόβεν στο είδος του τρίο με πιάνο. Κατά την περίοδο που ζούσε στη Βόννη είχε ήδη συνθέσει άλλα δύο έργα για τον ίδιο συνδυασμό οργάνων, αλλά η συνθετική τεχνική και το ιδιαίτερο στίγμα του έργου 1 επισκιάζουν οποιαδήποτε προηγούμενη απόπειρα, καθώς δείχνουν ότι ο Μπετόβεν, ήδη από την πρώτη του νεότητα, ξεκινούσε μια πορεία που θα τον απομάκρυνε από τα μέχρι τότε γνωστά. Τα ενδιαφέροντα αυτά έργα ερμηνεύονται από τρεις εξαιρετικούς μουσικούς της νεότερης γενιάς, τον Φαίδωνα Μηλιάδη (βιολί), τον Αλέξη Καραϊσκάκη (τσέλο) και τον Θοδωρή Ιωσηφίδη (πιάνο).

 

Κυριακή 12 Φεβρουαρίου 2017     

Ρεσιτάλ πιάνου της Ντόρας Μπακοπούλου

Η Ντόρα Μπακοπούλου είναι μία από τις πλέον αναγνωρισμένες σολίστες του πιάνου, με σημαντική σταδιοδρομία στην Ελλάδα και το εξωτερικό και πλούσια δισκογραφία. Στο ρεσιτάλ της στο φουαγέ της ΕΛΣ θα ερμηνεύσει έργα του πιο αγαπητού, ίσως, συνθέτη του πιανιστικού ρεπερτορίου, του Φρεντερίκ Σοπέν καθώς και έργα του Γιόχαν Σεμπάστιαν Μπαχ.

 

Κυριακή 19 Φεβρουαρίου 2017     

Γυναίκες στα όρια

Το πρόγραμμα της ιδιαίτερης αυτής συναυλίας περιλαμβάνει άριες από όπερες και οπερέτες, των οποίων οι ηρωίδες βρίσκονται στα όρια της λογικής, της τρέλας, της αντοχής, της λύπης, της χαράς, της αυτοθυσίας, της απόγνωσης, του πόνου, του μεθυσιού! Θα ακουστούν άριες από έργα των Γκλουκ, Τσαικόφσκι, Κουμεντάκη, Θεοδωράκη, Σακελλαρίδη, Όφενμπαχ, Μπόιτο, Τσιλέα, Γιάνατσεκ. Ερμηνεύει η διακεκριμένη υψίφωνος Τζούλια Σουγλάκου, με τη συνοδεία του Δημήτρη Γιάκα στο πιάνο. Συμμετέχει η τσελίστρια Αμαλία Γιαννοπούλου.

 

Κυριακή 26 Φεβρουαρίου 2017     

Ludwig van Beethoven: Συμφωνία αρ. 6 σε Φα μείζονα, έργο 68 (Ποιμενική). Μεταγραφή για σεξτέτο εγχόρδων.

Ένα από τα πιο αγαπητά έργα του συμφωνικού ρεπερτορίου παρουσιάζεται σε μεταγραφή για σεξτέτο εγχόρδων από τον Μίχαελ Γκότχαρντ Φίσερ (1773-1829). Η παρουσίαση συμφωνικών έργων από σύνολα μουσικής δωματίου ήταν μια συνήθης πρακτική που επέτρεπε την παρουσίαση των έργων αυτών στα αστικά σαλόνια, πολύ πριν από την ανακάλυψη του φωνόγραφου. Στην απόδοση του αριστουργήματος του Μπετόβεν στο φουαγέ της ΕΛΣ συμμετέχουν εξαιρετικοί μουσικοί, μέλη οι περισσότεροι ελληνικών ορχηστρών και σημαντικών σχημάτων μουσικής δωματίου: Ανδρέας Παπανικολάου (βιολί), Δημήτρης Χανδράκης (βιολί), Χαρά Σειρά (βιόλα), Θανάσης Σουργκούνης (βιόλα), Δημήτρης Τραυλός (τσέλο), Αλέξανδρος Μποτίνης (τσέλο).

 

 

Κυριακή 2 Απριλίου 2017

Κύκλοι τραγουδιών σε ποίηση Στέφαν Γκεόργκε

O Στέφαν Γκεόργκε (1868-1933) είναι ένας από τους σημαντικούς Γερμανούς ποιητές του τέλους του 19ου αιώνα και ένας από τους χαρακτηριστικότερους εκπροσώπους του γιούγκεντστιλ στην λογοτεχνία. Στη συναυλία στο φουαγέ της ΕΛΣ θα ακουστούν μελοποιημένοι δύο από τους κύκλους ποιημάτων του: το Το βιβλίο των κρεμαστών κήπων, όπως το μελοποίησε ο Άρνολντ Σαίνμπεργκ και ο κύκλος Προσκυνητές στο χιόνι που μελοποιήθηκε από τον λιγότερο διάσημο, σύγχρονο του ποιητή, συνθέτη Κόνραντ  Άνζοργκε. Τους κύκλους ερμηνεύει η μεσόφωνος Διαμάντη Κριτσωτάκη, η οποία θα απαγγείλει και ορισμένα από τα ποιήματα του Γκεόργκε σε δική της μετάφραση. Στο πιάνο την συνοδεύει ο Γιάννης Τσανακαλιώτης.

 

Κυριακή 23 Απριλίου 2017              

Συναυλία του TrioFor με έργα Αντονίν Ντβόρζακ και Ντμίτρι Σοστακόβιτς

Το “TrioFor” ιδρύθηκε το 2009. Αποτελείται από τους Γκρέτα Παπά (βιολί), Μαρία Ανισέγκου (βιολοντσέλο) και Νίκο Κυριόσογλου (πιάνο). Το σύνολο από τη Θεσσαλονίκη θα ερμηνεύσει δύο σημαντικά έργα του ρεπερτορίου για τρίο με πιάνο: το τρίο με πιάνο Νο. 1 σε Ντο ελάσσονα, έργο. 8 του Ντμίτρι Σοστακόβιτς και το τρίο με πιάνο Νο. 3 σε Φα ελάσσονα, έργο.65 του Αντονίν Ντβόρζακ.

 

Κυριακή 29 Απριλίου 2017              

Κρίστοφ Βίλιμπαλντ Γκλουκ, Ορφέας και Ευρυδίκη

Ένας από τους πυλώνες του ρεπερτορίου της όπερας, η πιο διάσημη όπερα του σπουδαίου Γερμανού συνθέτη, που παίχτηκε για πρώτη φορά στην Βιέννη το 1762, θα παρουσιαστεί στο φουαγέ της ΕΛΣ σε συναυλιακή μορφή και σε εκδοχή δωματίου. Τους κύριους ρόλους θα ερμηνεύσουν οι μονωδοί Λένια Ζαφειροπούλου, Μαρία Γουρνιά, Φύλλη Γεωργιάδου, κ.α.

 

Κυριακή 7 Μαΐου 2017     

One charming night“: Άριες, τραγούδια και έργα για τσέμπαλο του Χένρυ Πέρσελ (1659–1695)

O Χένρυ Πέρσελ κατόρθωσε, στη σύντομη ζωή του, να αφήσει ανεξίτηλο το στίγμα του στην εξέλιξη της αγγλικής μουσικής. Ιδιαίτερο και πολύ αγαπητό κομμάτι της εργογραφίας του αποτελεί η φωνητική του μουσική, το μεγαλύτερο μέρος της οποίας προέρχεται από τη σκηνική μουσική που συνέθεσε ο συνθέτης. Ο κόντρα τενόρος Νίκος Σπανάτης και ο τσεμπαλίτσας και αρχιμουσικός Ρονάν Χαλίλ θα ερμηνεύσουν μία επιλογή από τα κορυφαία δείγματα φωνητικής γραφής, αλλά και έργα για σόλο τσέμπαλο, του συνθέτη, σε μια βραδιά που υπόσχεται να αναδείξει τη γοητεία του έργου του.

 

Κυριακή 14 Μαΐου 2017  

Γιοχάνες Μπραμς, Liebeslieder Walzer και Neue Liebeslieder

Οι κύκλοι τραγουδιών Ερωτικά τραγούδια σε ρυθμό βαλς (έργο. 52) και Νέα ερωτικά τραγούδια (έργο. 65) του Γιοχάνες Μπραμς, που βασίζονται στη συλλογή με λαϊκά και ερωτικά ποιήματα του Γκέοργκ Φρήντριχ Ντάουμερ, είναι γραμμένοι για σόλο φωνητικό κουαρτέτο και πιάνο για τέσσερα χέρια. Οι κύκλοι αυτοί φημολογείται πως γεννήθηκαν από τον ανεκπλήρωτο έρωτα του Μπραμς για την Κλάρα Σούμαν. Το φωνητικό κουαρτέτο που θα ερμηνεύσει τα απαιτητικά αυτά έργα του ρομαντικού ρεπερτορίου αποτελείται από διακεκριμένους μονωδούς της νεότερης γενιάς, την υψίφωνο Μαρία Παλάσκα, τη μεσόφωνο Ζωγραφιά-Μαρία Μαδέση, τον τενόρο Χρήστο Κεχρή και τον βαθύφωνο Πέτρο Μαγουλά. Στο πιάνο τους συνοδεύουν οι Φρίξος Μόρτζος και Μάρκος Κώτσιας.

 

 

 

 

Το πρόγραμμα των εκπαιδευτικών και κοινωνικών προγραμμάτων 2016-17, έχει ως εξής:

 

Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα για Δημοτικά Σχολεία

3ο κουδούνι, Όπερα

Το πρόγραμμα θα πραγματοποιηθεί από τον Οκτώβριο του 2016 έως και τον Μάιο του 2017 σε 50 Δημοτικά Σχολεία της Αττικής

 

Το πρόγραμμα “3ο κουδούνι, Όπερα”, στοχεύει στην άμεση επαφή, γνωριμία και διαδραστική ενημέρωση των μαθητών των Δημοτικών Σχολείων με το λυρικό θέατρο, καθώς και με το έργο της Εθνικής Λυρικής Σκηνής.

 

O εκπαιδευτής – εμψυχωτής παρουσιάζει μέσα στην τάξη μια “μουσειοσκευή” με τη μορφή μιας μικρής βαλίτσας, η οποία λειτουργεί ως βάση και αφετηρία ενός διαδραστικού εργαστηρίου, στη διάρκεια του οποίοι οι μαθητές έρχονται σε επαφή με τον κόσμο του λυρικού θεάτρου με ευφάνταστο και ψυχαγωγικό τρόπο.

Στόχος του προγράμματος είναι η γνωριμία των μαθητών με την λυρική τέχνη, τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της, την ιστορία της, τα είδη των καλλιτεχνών που την υπηρετούν. Παράλληλα, γίνεται γνωριμία με το έργο και την ιστορία της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, ενώ μέσω ασκήσεων και οπτικοακουστικού υλικού, οι μαθητές μαθαίνουν για την μουσική, τις φωνές, τα ηχοχρώματα κτλ.

 

Εμψύχωση:

Ομάδα Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων / Εκπαιδευτικών και Κοινωνικών Δράσεων της ΕΛΣ

 

Όπερα σκιών

Η επιστροφή του Καραγκιόζη στην πατρίδα

Πρώτη παράσταση: Κυριακή 23 Οκτωβρίου 2016 / 11.00 στο Εντευκτήριο Ασύλου ανιάτων, Κυψέλη Αθήνα

Παραστάσεις 2016-17: Δημοτικά Σχολεία και Δημόσιοι χώροι σε Καλλιθέα, Ταύρο, Ασπρόπυργο και στην Εναλλακτική Σκηνή της ΕΛΣ στο ΚΠΙΣΝ.

 

Καραγκιοζοπαίχτης Αλέξανδρος Μελισσηνός

Τραγούδι  Έλενα Κρασάκη (υψίφωνος)

Μουσικοί Θεόδωρος Κίτσος (θεόρβη-μπουζούκι), Ιάσονας Ιωάννου (μπαρόκ βιολοντσέλο – λαϊκή κιθάρα), Δημήτρης Τίγκας (βιολόνε – μπαγλαμάς)

 

Ο Καραγκιόζης συναντά τον Αρλεκίνο και ο μπερντές τις απαρχές της όπερας: μια παράσταση όπερας σκιών βασισμένη στην όπερα του Κλάουντιο Μοντεβέρντι, Η επιστροφή του Οδυσσέα στην πατρίδα.

 

Για πρώτη φορά η Εθνική Λυρική Σκηνή παρουσιάζει μια όπερα σκιών, η οποία έχει σκοπό να αναδείξει τα κοινά στοιχεία του ελληνικού θεάτρου σκιών και του ιταλικού θεάτρου μαριονέτας και, κυρίως, να φέρει σε επαφή το κοινό, μέσω του λαοφιλούς Καραγκιόζη, με την ιταλική όπερα του 17ου αιώνα.

Οι πρωταγωνιστές (φιγούρες και μαριονέτες) πλαισιώνονται από μια ομάδα ερμηνευτών, διακεκριμένων στον χώρο της μπαρόκ μουσικής, οι οποίοι δραστηριοποιούνται και στον χώρο της ελληνικής παραδοσιακής μουσικής και οι οποίοι θα ντύσουν μουσικά την παράσταση τόσο με την μουσική του Μοντεβέρντι, όσο και με παραδοσιακούς ήχους.

 

Αρνούμενος να υπηρετήσει τον Σουλτάνο στον Κρητικό πόλεμο που ξεκίνησε το 1645, ο Έλληνας Τσάνι (φιγούρα υπηρέτη της κομέντια ντελ άρτε), ο γνωστός σε όλους μας Καραγκιόζης, το σκάει αμέσως μετά την αποβίβαση των οθωμανικών στρατευμάτων στην Κρήτη.  Στην προσπάθειά του να επιστρέψει στο σπίτι του και την οικογένειά του και μετά από περιπλάνηση και περιπέτειες σε θάλασσες και σε χώρες μακρινές, η μοίρα τον φέρνει στη Βενετία. Εκεί θα συναντήσει τον ιταλό ομόλογό του, τον Αρλεκίνο, ο οποίος στο πρόσωπο του Καραγκιόζη θα δει έναν αρχαίο Έλληνα ήρωα (τον Οδυσσέα) που γνώρισε μέσα από μια παράσταση όπερας κάποιου κόντε Βέρντι, την οποία είχε παρακολουθήσει πριν από χρόνια, στις εκδηλώσεις του καρναβαλιού της Βενετίας του 1640. Προκειμένου να δώσει κουράγιο στον ταλαιπωρημένο Καραγκιόζη και να τον πείσει ότι είναι κοντά το “νόστιμον ήμαρ”, του παρουσιάζει, με τον δικό του μοναδικό τρόπο, την ιστορία της Επιστροφής του Οδυσσέα στην πατρίδα, εισάγοντάς τον στον κόσμο της ιταλικής όπερας του 17ου αιώνα.

 

 

Κοινωνικό Πρόγραμμα

Διαπολιτισμική Χορωδία

Τόποι υλοποίησης προγράμματος: Εγκαταστάσεις ΕΛΣ, Κέντρα υποδοχής προσφύγων, δομές ανοιχτής φιλοξενίας.

 

Τον Οκτώβρη του 2016, η Εναλλακτική Σκηνή της ΕΛΣ εγκαινιάζει τη λειτουργία ενός εργαστηρίου διαπολιτισμικής χορωδιακής αγωγής, το οποίο απευθύνεται σε μόνιμους ή προσωρινούς κατοίκους της Αθήνας: πρόσφυγες, μετανάστες, αλλά και ημεδαπούς.  

 

Ο διαπολιτισμικός της χαρακτήρας επιτρέπει την ισότιμη ανταλλαγή μουσικού ρεπερτορίου μεταξύ των μελών του, ενώ παράλληλα αποτελεί ένα περιβάλλον δημιουργικής εκμάθησης της ελληνικής γλώσσας.

 

Με προτεραιότητα την πολυφωνία, τη συνύπαρξη και τη συνδημιουργία, η Εναλλακτική Σκηνή της ΕΛΣ, απευθύνεται, μέσω ανοιχτής πρόσκλησης, σε συμμετέχοντες ανεξαρτήτως μουσικής εκπαίδευσης και εμπειρίας στο χορωδιακό τραγούδι. Η διαδικασία επιλογής των συμμετεχόντων δεν συμπεριλαμβάνει μουσική ακρόαση, αλλά δίνει έμφαση στην έκφραση ενδιαφέροντος και στην μέγιστη δυνατή συστηματική συμμετοχή στο εργαστήριο.

 

Συνδυάζοντας παραδοσιακά τραγούδια από τις χώρες προέλευσης των συμμετεχόντων με κλασικό χορωδιακό ρεπερτόριο, το εργαστήρι φιλοδοξεί να αποτελέσει ένα χώρο δημιουργίας, έκφρασης και κοινωνικής δικτύωσης των συμμετεχόντων.

 

Η Εναλλακτική Σκηνή, το Πάρκο του ΚΠΙΣΝ και χώροι συναθροίσεων σε γειτονιές των όμορων δήμων και της Αθήνας (πλατείες, πάρκα, φεστιβάλ, χώροι φιλοξενίας κ.ο.κ.) θα φιλοξενήσουν τις πρώτες συναυλίες της διαπολιτισμικής χορωδίας.

 

Ερευνητικά κοινωνικά προγράμματα

Εργαστήριο ηχοθεραπείας και μουσικοθεραπείας

Φθινόπωρο 2016 – Εβδομαδιαίες Συνεδρίες για την ακουστοαπτική μουσική αντίληψη στο Άσυλο ανιάτων.

 

Η Εθνική Λυρική Σκηνή εγκαινιάζει ένα ερευνητικό πρόγραμμα ακουστο-απτικής μουσικής αντίληψης που περιλαμβάνει δύο μορφές θεραπευτικών προσεγγίσεων, ανάλογα με τις ανάγκες της κλινικής κατάστασης κάθε ασθενή που συμμετέχει στο πρόγραμμα. Οι εβδομαδιαίες συνεδρίες έχουν σχεδιαστεί για την υποστήριξη ατόμων με κιναισθητικές διαταραχές και αναπηρίες, εντός του χώρου του Ασύλου ανιάτων στην Κυψέλη.

 

Στόχος του προγράμματος είναι η υποστήριξη και η βελτίωση ψυχοσωματικών καταστάσεων ασθενών με χρόνια νοσήματα, με βάση την κινησιολογική, ψυχολογική και νοητική διαφορετικότητα των θεραπευόμενων, καθώς και το περιβάλλον υποστήριξης.

 

Με δεδομένο ότι οι ήχοι και οι μουσικές δονήσεις ενεργοποιούν το ακουστικό και σωματοαισθητικό σύστημα, οι εμψυχωτές θα εργαστούν για την βελτίωση της μουσικής εμπειρίας των ασθενών.

 

 

 

Εμψυχωτές δράσης:

Μάρθα Παπαδόγιαννη Κουραντή

Έλσα Κούντιγκ

 

Συναυλίες / παραστάσεις σε χώρους φιλοξενίας και παροχής υπηρεσιών υγείας

Κοινωνικές δράσεις ΕΛΣ

Νοσοκομείο Παίδων Αγλαΐας Κυριακού (Παράρτημα Καλλιθέας)

Γηροκομείο Πειραιώς,

Γενική Πολυκλινική Καλλιθέας (ΙΑΣΙΟ)

Νοσοκομείο Μεταξά Πειραιάς

Αγία Όλγα (Κωνσταντοπούλειο Νοσοκομείο) Νέας Ιωνίας

Άγιοι Ανάργυροι, Κηφισιά (Ογκολογικό)

Άγιος Σάββας (Αντικαρκινικό Ογκολογικό)

Νοσοκομείο Σωτηρία

Αιγινήτειο Νοσοκομείο

Γενικό Κρατικό Νίκαιας

Πρότυπο εθνικό νηπιοτροφείο Καλλιθέας

Νοσοκομείο Παίδων Αγλαϊας Κυριακού

 

Έναρξη συναυλιών/παραστάσεων – Φθινόπωρο 2016

 

 

Με τη συνεργασία μελών όλων των καλλιτεχνικών σωμάτων της Εθνικής Λυρικής Σκηνής (Ορχήστρα, Χορωδία, Μονωδοί, Παιδική Χορωδία, Σχολή Χορού, Μπαλέτο) θα πραγματοποιηθούν συναυλίες και παραστάσεις με μικρά και ευέλικτα μουσικά ή χορευτικά σχήματα σε χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας και φιλοξενίας.

 

Οι δράσεις απευθύνεται σε ανήλικους και ενήλικους ασθενείς και με εργαλεία τη μουσική και το χορό θα στοχεύσουν στη συμπληρωματική βελτίωση της ποιότητας φιλοξενίας και νοσηλείας -ψυχικής και σωματικής- του ασθενούς.

 

Οι δράσεις στοχεύουν στη δημιουργία ενός πιο ήρεμου και φιλόξενου νοσοκομειακού περιβάλλοντος, με κοινούς αποδέκτες ασθενείς, επισκέπτες και ιατρικό προσωπικό, την ενδυνάμωση της επικοινωνίας και της κοινωνικότητας μεταξύ ασθενών, επισκεπτών και ιατρικού προσωπικού και την εξέταση και αξιολόγηση των αποτελεσμάτων της μουσικής και του χορού -ως ενισχυτικής θεραπείας- με γνώμονα τη βελτίωση των κλινικών αποτελεσμάτων των ασθενών.

 

Εκπαιδευτικά εργαστήρια γνωριμίας με το κόσμο της όπερας και του μπαλέτου.

Γνωρίζοντας την όπερα και το μπαλέτο

Θέατρο Ολύμπια – Φθινόπωρο 2016

 

Η ΕΛΣ διοργανώνει διακαλλιτεχνικά εργαστήρια γνωριμίας με το ρεπερτόριο της όπερας και του μπαλέτου της ΕΛΣ, για παιδιά, νέους και μεγάλους. 

 

Τα εργαστήρια στοχεύουν στην εξοικείωση παιδιών και εφήβων με τις όπερες Τραβιάτα και Ο κουρέας της Σεββίλης καθώς και με το μπαλέτο Ζιζέλ. Μέσω των διαδραστικών εργαστηρίων μουσικής, χορού και εικαστικών, παιδιά και έφηβοι συμμετέχοντες γνωρίζουν το περιεχόμενο των παραγωγών της ΕΛΣ και εμπνέονται από τις ιστορίες, τους χαρακτήρες και τη μουσική αυτών. Η ΕΛΣ ενθαρρύνει την παρακολούθηση των παραγωγών της από παιδιά και νέους, προσκαλώντας τους να γεμίσουν με την παρουσία τους τις αίθουσες της ΕΛΣ.

 

Εμψύχωση: ομάδα εκπαιδευτικών προγραμμάτων/εκπαιδευτικών και κοινωνικών δράσεων ΕΛΣ και επιλεγμένοι εξωτερικοί συνεργάτες

 

Εκπαιδευτικά εργαστήρια μουσικής τεχνολογίας

Εξερευνώντας το κλασικό πιάνο με εργαλείο τη μουσική τεχνολογία

Σε μουσικά Λύκεια της Αττικής – Έναρξη Δεκέμβριος 2016

 

Λαμβάνοντας υπόψη τη συνεχώς εξελισσόμενη τεχνολογία ηλεκτρονικού και ηλεκτροκοακουστικού ήχου και τη δυνατότητα εφαρμογών τους στο σχολικό περιβάλλον της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, η ΕΛΣ εγκαινιάζει τη συνεργασία της με δύο Μουσικά Γυμνάσια και Λύκεια της Αττικής μέσω της υλοποίησης μιας σειράς εργαστηρίων ηλεκτρονικής μουσικής.

 

Εκπαιδευτικός στόχος των εργαστηρίων είναι η εξοικείωση των μαθητών με βασικές αρχές μουσικής τεχνολογίας και αλληλεπίδρασης της με φυσικά/ακουστικά όργανα.

 

Με αφετηρία το έργο Expanded piano του Σταύρου Γασπαράτου, οι μαθητές θα εξερευνήσουν τις ακουστικές δυνατότητες του κλασικού πιάνου. Με ιστορική και μουσική αναφορά το Prepared Piano του Αμερικάνου συνθέτη Τζον Κέιτζ, επιχειρείται η περαιτέρω διεύρυνση του οργάνου μέσα από τη χρήση ηλεκτροακουστικού εξοπλισμού.

 

Η διαδικασία του εργαστηρίου εισάγει τους μαθητές στη εμπειρία συνύπαρξης φυσικού και ηλεκτρονικού ήχου καθώς και στις βασικές αρχές ηχητικών εγκαταστάσεων. Η ακουστική των χώρων και η διαδραστικότητα των εργαλείων (εξοπλισμός και λογισμικό) προσφέρουν στους μαθητές τη δυνατότητα δημιουργίας της δικιάς τους εκδοχής του Expanded piano.

 

Στόχος του εργαστηρίου είναι η επαφή των μαθητών με την κλασική μουσική και το πιάνο, μέσω της γνώριμης, σε αυτούς, ψηφιακής γλώσσας της εποχής μας. Αποτελείται από τέσσερις κύκλους εργαστηρίων και απευθύνεται σε μαθητές μουσικών λυκείων. Το πρόγραμμα θα υλοποιηθεί σε δύο Μουσικά Λύκεια της Αττικής και απευθύνεται σε μαθητές β’ & γ’ Λυκείου. Το πρόγραμμα έχει διάρκεια 2 μηνών (ένας κύκλος ανά 15 ημέρες) και η διάρκεια του κάθε εργαστηρίου θα είναι 3-4 διδακτικές ώρες.

 

Εμψύχωση:

Σταύρος Γασπαράτος

 

Δημιουργικά εργαστήρια σε σωφρονιστικά καταστήματα

Εργαστήριο μουσικής στο σωφρονιστικό κατάστημα Κορυδαλλού

Ιανουάριος – Ιούνιος 2017 – Σωφρονιστικό κατάστημα Κορυδαλλού Ανδρική πτέρυγα / Κύκλος εννέα συναντήσεων

 

Στοχεύοντας στην ενδυνάμωση της επικοινωνίας και της κοινωνικότητας μεταξύ των έγκλειστων στο σωφρονιστικό κατάστημα, των επισκεπτών και του προσωπικού, η Εθνική Λυρική Σκηνή θα οργανώσει εργαστήρια μουσικής στην ανδρική πτέρυγα του σωφρονιστικού καταστήματος Κορυδαλλού.

 

Η καλλιέργεια της δημιουργικότητας, η δημιουργική διαδικασία σύνθεσης, ερμηνείας και παρουσίασης πρωτότυπων μουσικών συνθέσεων από τους κρατούμενους, η εκμάθηση των μουσικοθεραπευτικών αρχών για το προσωπικό της φυλακής, η χρήση της μουσικής ως μέσο επικοινωνίας για την εξωτερίκευση συναισθημάτων και σκέψεων είναι τα βασικά εργαλεία του εργαστηρίου.

 

Βασική προτεραιότητα του εργαστηρίου είναι να υπάρξει μέσω της μουσικής θετική επίδραση στην επικοινωνία και την δημιουργία σχέσεων με άλλα άτομα της ομάδας και μακροπρόθεσμα μία πιο ισορροπημένη και υγιή κοινωνική επανένταξη.

 

Το αποτέλεσμα του εργαστηρίου θα παρουσιαστεί σε μορφή παράστασης, στην Ανδρική πτέρυγα του σωφρονιστικού καταστήματος Κορυδαλλού και μελλοντικά στην Εναλλακτική Σκηνή της ΕΛΣ στο ΚΠΙΣΝ.

 

 

Εμψύχωση:

Μαρία Χριστίνα Harper, Θάλεια Μαρί Παπαδοπούλου

 

Δημιουργικά εργαστήρια σε σωφρονιστικά καταστήματα

Εργαστήριο χορού στον σωφρονιστικό κατάστημα Ελαιώνα Θηβών

Ιανουάριος – Ιούνιος 2017 – Σωφρονιστικό κατάστημα Γυναικείων Φυλακών Ελαιώνα Θηβών / Κύκλος είκοσι συναντήσεων

 

Στοχεύοντας στην ενδυνάμωση της επικοινωνίας και της κοινωνικότητας μεταξύ των έγκλειστων στο σωφρονιστικό κατάστημα, των επισκεπτών και του προσωπικού, η Εθνική Λυρική Σκηνή θα οργανώσει εργαστήρια χορού στο σωφρονιστικό κατάστημα Γυναικείων Φυλακών Ελαιώνα Θηβών.

 

Η καλλιέργεια της δημιουργικότητας, η δημιουργική διαδικασία σύνθεσης και παρουσίασης πρωτότυπων χορογραφιών από τις κρατούμενες, η χρήση του χορού ως μέσο επικοινωνίας για την εξωτερίκευση συναισθημάτων και σκέψεων είναι τα βασικά εργαλεία του εργαστηρίου.

Βασική προτεραιότητα του εργαστηρίου είναι να υπάρξει μέσω της τέχνης του χορού και της κίνησης γενικότερα, θετική επίδραση στην επικοινωνία και την δημιουργία σχέσεων με άλλα άτομα της ομάδας και μακροπρόθεσμα μία πιο ισορροπημένη και υγιή κοινωνική επανένταξη.

 

Το αποτέλεσμα του εργαστηρίου θα παρουσιαστεί σε μορφή παράστασης, στο  σωφρονιστικό κατάστημα Γυναικείων Φυλακών Ελαιώνα Θηβών και μελλοντικά στην Εναλλακτική Σκηνή της ΕΛΣ στο ΚΠΙΣΝ.

 

 

Εμψυχωση:

Κατερίνα Σπυροπούλου, Χαρά Κότσαλη

 

Εργαστήρια μουσικής και αφήγησης για άτομα ηλικίας 65 ετών και άνω

Μουσικές Συντεταγμένες

Φεβρουάριος – Ιούνιος 2017 – Εγκαταστάσεις ΕΛΣ

 

Η ΕΛΣ προσκαλεί ενήλικες άνω των 65 ετών από τους όμορους δήμους του ΚΠΙΣΝ (Καλλιθέα, Μοσχάτο, Νέα Σμύρνη, Π. Φάληρο) να συμμετάσχουν σε εργαστήρια μουσικής και αφήγησης, με στόχο να ενθαρρύνει την ενεργή παρουσία τους στην καθημερινότητα, στην κοινωνία, στην εργασία, στην οικογένεια, και επομένως και στη τέχνη εν γένει.

 

Πρόκειται για μια σειρά εργαστήριων συρραφής προσωπικών και κοινών ιστοριών. Με βασικά εργαλεία το λυρικό τραγούδι, τη μουσική και την αφήγηση, οι συμμετέχοντες συναντούνται σε εβδομαδιαία βάση στην Εναλλακτική Σκηνή της ΕΛΣ και συνθέτουν τις δικές τους πρωτότυπες ιστορίες.

 

Χρησιμοποιώντας το λυρικό τραγούδι, κύκλους τραγουδιών, ρεπερτόριο οπερέτας, ακούσματα και κείμενα που ιδίως αναφέρονται, αναδεικνύουν και τιμούν το ρόλο των μεγάλων ανθρώπων στις μορφές αυτές της τέχνης, συμμετέχοντες και εμψυχωτές συνδιαμορφώνουν το αντικείμενο του εργαστηρίου.

 

Η ομάδα εμψυχωτών χρησιμοποιεί ως εργαλείο επικοινωνίας με τους συμμετέχοντες αφηγήσεις/παραμυθίες που προσφέρουν οι στίχοι τραγουδιών οπερέτας καθώς και της ελληνικής παραδοσιακής και δημοτικής μουσικής. Συμπληρωματικό εργαλείο αποτελεί η αφήγηση των θεατρικών κειμένων και τα λιμπρέτα/άριες επιθεωρήσεων, οπερετών, οπερών.

 

Η εισαγωγή αυτή, ο πρόλογος, η σύσταση της ομάδας θα είναι το προστάδιο, ώστε να δημιουργηθεί και να παρακινηθεί η πρωτοβουλία των ενηλίκων άνω των 65 ετών να πάρουν εκείνοι το βήμα. Να θυμηθούν το ρόλο τους και να γίνουν Πρωταγωνιστές ξανά στη δική τους πρωτότυπη παράσταση αφήγησης και μουσικής.

 

 

Εμψύχωση:

Μυρσίνη Βασιλοπούλου, Φανή Γεβετζή,  Βασίλης Πελαντάκης, Φιλίππα Σκούρτη, Ελένη Τσαμπούρη

 

 

 

 

 

Βιωματικά εργαστήρια για τις τέχνες και την αειφόρο ανάπτυξη

Το πάρκο των οπεροφόρων 

Στο Πάρκο Σταύρος Νιάρχος στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος / Απευθύνεται σε όλες τις ηλικίες

 

Λαμβάνοντας υπόψη την μεταστέγαση της στο ΚΠΙΣΝ και την αξιοποίηση του Πάρκου του ΚΠΙΣΝ, η ΕΛΣ εγκαινιάζει έναν κύκλο διακαλλιτεχνικών εργαστηρίων για τη σύνδεση των τεχνών του λυρικού θεάτρου με το φυσικό περιβάλλον.

 

Τα εργαστήρια εστιάζουν στις εξής θεματικές:

 • Παρατήρηση και ακρόαση του φυσικού περιβάλλοντος (χρώματα, σχήματα, ήχοι, υφή, στοιχεία)
 • Σύνδεση στοιχείων του φυσικού περιβάλλοντος με το λυρικό θέατρο, το μπαλέτο και τις επιμέρους τέχνες της ΕΛΣ
 • Θεματική σύνδεση εργαστηρίων με τις τρέχουσες παραστάσεις της Κεντρικής Σκηνής και της Εναλλακτικής Σκηνής της ΕΛΣ
 • Κατασκευή σκηνικών και κουστουμιών από ανακυκλώσιμα υλικά
 • Ηχοτοπία και μουσική σύνθεση
 • Βασικές αρχές κηπουρικής και φυτευτικής
 • Γνωριμία με σύγχρονες μεθόδους φυσικής καλλιέργειας, παραδείγματα εφαρμογής φυσικής καλλιέργειας μέσα στην πόλη
 • Φροντίδα περιβάλλοντος (φροντίδα του κήπου, ανακύκλωση)
 • Εισαγωγή στην πρακτική εφαρμογή αειφορίας φυσικών πόρων
 • Γνωριμία με μικροκλίμα/ έδαφος του ΚΠΙΣΝ

 

Η δημιουργική διαδικασία των εργαστηρίων ενθαρρύνει την παρατήρηση των στοιχείων του φυσικού περιβάλλοντος και χρήση αυτών για την υλοποίηση καλλιτεχνικών δραστηριοτήτων με βασικό στόχο τη γνωριμία με το φυσικό περιβάλλον, τη φροντίδα του και τη δημιουργία καλλιτεχνικού έργου άρρηκτα συνδεδεμένου με αυτό.

 

Εμψύχωση:

Ομάδα Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων/Εκπαιδευτικών και Κοινωνικών Δράσεων της ΕΛΣ και επιλεγμένοι εξωτερικοί συνεργάτες

 

Εργαστήρια για νέους και παιδιά με τους Drum Works από το Barbican Centre του Λονδίνου

Οι Drum Works στην ΕΛΣ

 

Μάιος 2017 – Εγκαταστάσεις ΕΛΣ

 

Συναυλία συμμετεχόντων εργαστηρίων και Drum Works – Εναλλακτική Σκηνή της ΕΛΣ στο ΚΠΙΣΝ και Πάρκο ΚΠΙΣΝ, Μάιος 2017

 

Εργαστήριο ανοιχτό με τη συμμετοχή του κοινού της συναυλίας – Εναλλακτική Σκηνή της ΕΛΣ στο ΚΠΙΣΝ και Πάρκο ΚΠΙΣΝ, Μάιος 2017 (πριν τη διεξαγωγή της συναυλίας)

 

Το πρόγραμμα Drum Works δημιουργήθηκε το 2007 με την υποστήριξη του Guildhall Barbican Creative Learning. Με αφετηρία τη συνεργασία με σχολεία του Ανατολικού Λονδίνου και έπειτα από επτά χρόνια συνεχούς προσφοράς και εμπειρίας στον εκπαιδευτικό τομέα, με πληθώρα συνεργασιών εντός και εκτός του Λονδίνου, οι Drum Works, εγκαινιάζουν τη συνεργασία τους με την Εθνική Λυρική Σκηνή, παρουσιάζοντας τη δουλειά τους για πρώτη φορά στην Ελλάδα. Η παρούσα συνεργασία αποτελεί μέρος των διεθνών συνεργασιών του προγράμματος Drum Works με σχολεία της Νοτίου Αφρικής, των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής και της Ολλανδίας, μεταξύ άλλων.

Μέσα από τη μουσική διδασκαλία και την καλλιτεχνική εμπειρία συνολικά, το πιλοτικό πρόγραμμα Drum Works στοχεύει στην ενθάρρυνση των νέων και των μαθητών της Αττικής για την ανάληψη θετικών πρωτοβουλιών, με στόχο τη διαμόρφωση της προσωπικότητας, των ενδιαφερόντων, των ικανοτήτων και κατά συνέπεια της ζωής τους.

Κατά τη διάρκεια του εργαστηρίου οι συμμετέχοντες και οι εμψυχωτές σχηματίζουν μια ορχήστρα κρουστών και συνθέτουν τη δική τους μουσική με χρήση κρουστών οργάνων, την οποία και παρουσιάζουν στο κοινό.

 

 

Εμψύχωση:

Drum Works και ομάδα Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων/Εκπαιδευτικών και Κοινωνικών Δράσεων της ΕΛΣ

 

Εργαστήρια τεχνολογίας και μουσικού θεάτρου

Lab μουσικού θεάτρου

Άνοιξη 2017 – Εναλλακτική Σκηνή της ΕΛΣ στο ΚΠΙΣΝ

 

Η Εναλλακτική Σκηνή της ΕΛΣ διοργανώνει εργαστήριο πρακτικής έρευνας με αντικείμενο τη σχέση μεταξύ μουσικού θεάτρου και τεχνολογίας ήχου και εικόνας. Το δημιουργικό εργαστήρι Lab μουσικού θεάτρου θα εξερευνήσει ακουστικές και χωρικές δυνατότητες της Εναλλακτικής Σκηνής της ΕΛΣ μέσω των Ψηφιακών Τεχνών, των Διαδραστικών Μέσων και του Προγραμματισμού.

 

Μέσω διαδικασίας ανοιχτής πρόσκλησης ενδιαφέροντος θα συσταθεί ομάδα 30 συμμετεχόντων ηλικίας 18 ετών και άνω, με εξειδίκευση και ενδιαφέρον στα μέσα ήχου και εικόνας (μουσική, ηλεκτροακουστική μουσική, ακουστική χώρων, ηλεκτρονική μουσική), την αρχιτεκτονική, τον κινηματογράφο και το μουσικό θέατρο. Η ομάδα των συμμετεχόντων θα εργαστεί εντατικά εντός του χώρου της Εναλλακτικής Σκηνής της ΕΛΣ στο ΚΠΙΣΝ και θα εστιάσει στην πρακτική έρευνα, στοχεύοντας στη δημιουργία μιας διαδραστικής, οπτικοαστικής εγκατάστασης, ειδικά σχεδιασμένης για την Εναλλακτική Σκηνή. Η παρουσίαση στο κοινό θα πραγματοποιηθεί ακριβώς μετά τη λήξη του εργαστηρίου, στην Εναλλακτικής Σκηνή της ΕΛΣ στο ΚΠΙΣΝ.

 

 

Εμψύχωση:

Σταύρος Γασπαράτος, Τάσος Κανέλλος, Άννα Λάσκαρη

 

Τελευταίες Παραστάσεις στο Θέατρο του Νέου Κόσμου

Ολοκληρώνουν τον κύκλο τους ΟΡΦΕΑΣ & ΕΥΡΥΔΙΚΗ Σκηνοθεσία: Δημήτρης Μπογδάνος Τελευταία παράσταση: Κυριακή 13 Μαΐου Η ΚΥΡΑ ΤΗΣ ΘΑΛΑΣΣΑΣ Σκηνοθεσία: Δημήτρης Αγαρτζίδης, Δέσποινα Αναστάσογλου Ομάδα ELEPHAS TILIENSIS ...