Έκθεση φωτογραφίας “Επιστροφή στα σχολεία μας”

Το Hellenic American College σε συνεργασία με το Hellenic American University(Manchester, NH, ΗΠΑ) και η Ένωση Αποφοίτων Λεοντείου Λυκείου εγκαινιάζουν τηνΤετάρτη 14 Σεπτεμβρίου 2016, στις 20:00, την έκθεση φωτογραφίας «Επιστροφή στα σχολεία μας». Στην έκθεση, που επιμελείται η Δρ. Νίνα Κασσιανού, συμμετέχουν οι φωτογράφοι και απόφοιτοι της Λεοντείου Χρήστος Θεοδώρου, Ανδρέας Θεολογίτης,Τίμος ΛύτραςΠαναγιώτης Μαμαλής, Ανθή Μάρα, Βαγγέλης Τζερτζίνης και οι μαθητές Σοφία Μαμαλή, Σοφία Μπεκιάρη και Κώστας Περικλάκης.

 

«Όταν αναφερόμαστε σε Σχολεία ή Εκπαιδευτικά Ιδρύματα», σημειώνει η επιμελήτρια της έκθεσης, «έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε εικόνες που φέρνουν στη μνήμη μας ανθρώπινες παρουσίες με φόντο κάποιους χαρακτηριστικούς χώρους που μπορεί να είναι ίδιοι όσες φωτογραφίες και εάν παραχθούν, όσα χρόνια και εάν περάσουν, γιατί οι αναμνηστικές αυτές φωτογραφίες συνδυάζονται αποκλειστικά με τους συγκεκριμένους χώρους. … Με όχημα τη δύναμη της αφηγηματικότητας που διαθέτει μοναδικά το φωτογραφικό μέσο, οι θεατές της έκθεσης ακολουθούν το βλέμμα των φωτογράφων καθώς αυτοί περιηγούνται τις αίθουσες διδασκαλίας, στέκονται σιωπηλοί μέσα στη βιβλιοθήκη, εξερευνούν τους χώρους του χημείου, αφουγκράζονται τις φωνές των παιδιών που παίζουν στην αυλή, απολαμβάνουν τις πρόβες της χορωδίας, ανασύρουν μνήμες από την  άδεια σκηνή των μαθητικών θεατρικών παραστάσεων».

 

Στην έκθεση «Επιστροφή στα σχολεία μας» επιχειρείται μια ιδιαίτερη απεικόνιση της Λεοντείου, μέσα από σύγχρονες ματιές έξι φωτογράφων που έχουν αποφοιτήσει εδώ και πολλά χρόνια από αυτή καθώς και τριών νέων μαθητών. Πρόκειται για μια καταγραφή με ιδιαίτερα προσωπικά χαρακτηριστικά του μικρόκοσμου της Λεοντείου, που παράλληλα προσφέρει μια ιδιαίτερα συναισθηματική εικαστική προσέγγιση της ατμόσφαιρας των σχολικών χώρων και αιθουσών διδασκαλίας. «Αρκεί το θρόισμα της κουρτίνας σε ένα παράθυρο, οι εικόνες της πίστης μας στους τοίχους, τα ρούχα και οι τσάντες στις κρεμάστρες, οι ζωγραφιές της παιδικής φαντασίας κολλημένες άναρχα, οι σκιές των δένδρων που προβάλλονται στις όψεις των κτιρίων, για να μεταφερθούμε και εμείς σε χώρους οικείους, γεμάτους με δικές μας εικόνες και αναμνήσεις από τα σχολικά χρόνια που έχουμε ζήσει», αναφέρει χαρακτηριστικά η επιμελήτρια.

 

Τις φωτογραφίες της έκθεσης συνοδεύουν βίντεο με μαρτυρίες αποφοίτων της Λεοντείου, τεκμήρια διαφορετικών εποχών με αφηγήσεις για τον τρόπο που λειτουργούσε το σχολείο τις προηγούμενες δεκαετίες, για το πώς οργανώθηκε και αναπτύχθηκε η κτιριακή υποδομή του ακολουθώντας τις επιταγές των καιρών.

 

For information about this exhibition in English, please visit the following link:http://haec.gr/en/aboutus/upcoming-events/exhibition-leontios-back-to-school

 

 

SONY DSC

Χρήστος Θεοδώρου

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

unnamed (4)

 

Ανδρέας Θεολογίτης

 

Εγκαίνια έκθεσης

 

 

Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου 2016, 20:00

Γκαλερί Κέννεντυ Ελληνοαμερικανικής Ένωσης, Μασσαλίας 22, Κολωνάκι

 

 
 

Διάρκεια έκθεσης

 

14–28 Σεπτεμβρίου 2016

 

 
 

Ώρες λειτουργίας

 

Δευτέρα–Παρασκευή: 12:00–21:00, Σάββατο: 10:30–14:30, Κυριακή κλειστά

 

 
 

Είσοδος

 

Είσοδος ελεύθερη

 

 
 

Πληροφορίες

 

Hellenic American College: 210 3680950, www.haec.gr, [email protected]