Έκθεση της Γεύσως Παπαδάκη με τίτλο “Nostalgie” στη MELKART GALLERY στο Παρίσι

Την Παρασκευή 21 Απριλίου 2017 στις 19.00 εγκαινιάζεται στη MELKART GALLERY στο Παρίσι η νέα ατομική έκθεση της Γεύσως Παπαδάκη με τίτλο “Nostalgie” σε επιμέλεια της ιστορικού τέχνης Ίριδας Κρητικού.

Τα έργα της ενότητας «Nostalgie», τα περισσότερα από τα οποία παρουσιάζονται για πρώτη φορά στο Παρίσι, ανιχνεύοντας την αφετηρία τους σε στίχους μεγάλων Ελλήνων ποιητών και επιστρατεύοντας με αρμονική δεξιότητα απτές πάστες ακρυλικού χρώματος, θαρραλέα σβησίματα, οργανικές αφαιρετικές φόρμες και τρισδιάστατες επιθέσεις ύλης στον καμβά, εντάσσονται στη γνώριμη πρωτογενή γλώσσα και στο βασικό αλφαβητάριο των εικαστικών ευρημάτων και των συμβόλων που χρησιμοποιεί η ζωγράφος.

 

«Εμμένοντας στη διηνεκή περιπλάνησή της σε έναν τόπο κατάφυτο από τρυφερά κοιτάσματα ποίησης και ανασκάπτοντας τις χαμηλόφωνες  μνήμες μιας προσωπικής, εύθραυστης ανθρωπογεωγραφίας, η Γεύσω Παπαδάκη επινοεί έναν μακρυνό αλλά οικείο νέο πλανήτη επάνω από τον οποίο λικνίζεται απαλά μια ελάχιστη φράση του Antoine de Saint-Exupéry: «Η νοσταλγία, είναι η επιθυμία ενός μικρού άπιαστου κάτι…».

 

«Αποφεύγοντας την απεικονιστική περιγραφή και επιλέγοντας την αφαίρεση, διαβάζοντας ανάμεσα στις γραμμές και αποζητώντας το επίμονο άρωμα και το πυκνό απόσταγμα των στίχων, η ζωγράφος στρέφει ενδοσκοπικά το βλέμμα στα αρχαία κοιτάσματα του κάλλους, του νόστου και της ύστερης σοφίας στο έργο του Κ.Π.Καβάφη, αποζητά τη χαμένη νεότητα ακολουθώντας την εγγενή μελαγχολία του Καρυωτάκη, ξετυλίγει το αργυρό αόρατο νήμα μιας σχεδόν δυνατότητας επικοινωνίας (Γ. Ρίτσος), βαδίζει μόνη στον «Αθέριστο κάμπο» του Οδυσσέα Ελύτη και στην τρυφερή ενδοχώρα του Τίτου Πατρίκιου, βουτά στο παράδοξα ανακουφιστικό λυκόφως της «Απέραντης νοσταλγίας» του Τάσου Λειβαδίτη και αναδύεται στην σωστική λέμβο αυτού που κάποτε υπήρξε».

«Συντάσσοντας επιδέξια τα ελάσσονα ημιτόνια του χρόνου και του εσωστρεφούς συναισθήματος, επιστρατεύοντας ρωμαλέες διαγώνιες συνθέσεις όπου η σιωπή του λευκού συνομιλεί με οπάλινα ρόδινα, σφριγηλά πράσινα και αιμάσσοντα κόκκινα, επαναδομώντας οργανικά τα θραύσματα του αμείλικτου χρόνου και της κατάλοιπης ύλης, επικαλούμενη τις νοητές συντεταγμένες των ανέσπερων τόπων και της άσβεστης μνήμης που η ίδια αφουγκράστηκε και διέσωσε, η Γεύσω Παπαδάκη σχεδιάζει ένα ζωγραφικό βιωμένο πεδίο οργανικό και ταυτόχρονα λυρικό, δυναμικό και ταυτόχρονα φεύγον», σημειώνει η Ίρις Κρητικού στον κατάλογο της έκθεσης.

NOSTALGIE_A6_Invitation

 

Εγκαίνια έκθεσης: Παρασκευή 21 Απριλίου 2017, ώρα 19:00

 

MELKART GALLERY, 3, rue Blondel 750003 Paris

Διάρκεια έκθεσης: 19 Απριλίου – 3 Μαΐου 2017

Τηλ: +33 1 40 09 07 42

www.melkartgallery.com

 

 

ΣΥΝΤΟΜΟ BΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ

 

Η Γεύσω Παπαδάκη γεννήθηκε   στην Κωνσταντινούπολη.

Έχει παρουσιάσει τη δουλειά της σε 16  ατομικές εκθέσεις στην Ελλάδα αλλά και στο Λουξεμβούργο, Βέλγιο, Kωνσταντινούπολη.

Έχει συμμετάσχει σε δεκάδες ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα, Bέλγιο, Λιθουανία, Ρουμανία, Σλοβακία, Τουρκία, Γαλλία  καθώς και στην «23η  Art fair, Artist 2013» στην Κωνσταντινούπολη. Επίσης ήταν μια από τους καλλιτέχνες που εκπροσώπησε την Ελλάδα,  στην 3η Μπιενάλε του Πεκίνου το 2008.

Έργα της βρίσκονται σε ιδιωτικές και δημόσιες συλλογές ανά τον κόσμο.