Έκθεση ζωγραφικής της Έφης Βερικίου στο Κέντρο Τέχνης Καστέλας

  • Η ιστορικός τέχνης, Νικολένα Καλαϊτζάκη , αναφέρει χαρακτηριστικά για το έργο της ζωγράφου Έφης Βερικίου :

 

« Αλλού συνωστίζονται

Κι άλλοτε μένουν μόνοι

Όλοι οδοιπόροι

Κι ο καθένας χωριστά //

Μικρές φωνές

σε σπειροειδή ταξίδια

Μεγάλες φωνές

σε λυτρωτικές εξόδους.

Κι η πινελιά δραπετεύει γυμνή

Βυθισμένη στον ηχηρό παλμό της ,

Βρίσκει ανάσες

και ορθώνει πολιτείες

σε έναν καμβά //

 

Στην ζωγραφική της Έφης Βερικίου, κυριαρχεί ο ‘’στροβιλισμός’’ της εξπρεσιονιστικής απελευθέρωσης. Το κυβιστικό ‘’σπάσιμο’’, ο κατακερματισμός των μορφών, σε μάτια, χείλη ,πρόσωπα – αποκόμματα περιοδικών κι εφημερίδων – ενταγμένα στον χώρο μιας αλλιώτικης ‘’υπαρξιακής ποιητικής’’. Γίνονται ο χώρος , γίνονται οι πρωταγωνιστές, Γίνονται οι ιδέες , το δράμα, το πάθος και το συναίσθημα. Γίνονται οι ‘’φωνές’’.

Στην τέχνη αυτή, το χέρι του ζωγράφου, αγκαλιάζει την ελευθερία της χειρονομιακής γραφής που εξισορροπεί την τεχνική της απόδοσης, τις μεγάλες και βίαιες χειρονομίες με τις χρωματικές και μορφικές παραμορφώσεις, με το ασυνείδητο βάθος της διάφανης και πηγαίας ψυχολογικής έκφρασης των συναισθημάτων και των νοηματικών λειτουργιών που υποδηλώνει η παράθεση των ‘’σημείων’’.

Όλα, ακρυλικά, αποκόμματα περιοδικών και εφημερίδων , γάζες, μελωδικές παρτιτούρες, όλα μιλούν μέσα από την σιωπή μιας δυνητικής κατάστασης, ανεξάντλητων χρωματικών και σχηματοποιημένων δυναμικών. Όλα μετέωρα, καρφιτσωμένα στον καμβά ενός αόριστου χωροχρόνου, αποζητούν, διεκδικούν και ψιθυρίζουν ‘’ελευθερία’’. »

 

 

 

Βιογραφικό καλλιτέχνη

H Έφη Βερικίου, αποφοίτησε από την Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών Αθήνας (Ε’ εργαστήρι ζωγραφικής) με καθηγητή τον Δ.Σακελλίωνα (2003). Έχει πραγματοποιήσει πλήθος ατομικών και ομαδικών εκθέσεων, οι κυριότερες από τις οποίες είναι : ατομικές εκθέσεις : Ερμούπολη Σύρου (2013), Εκθεσιακός Χώρος ‘’Μελίνα’’, Αθήνα (2003), Μέγαρο Λόγου & Τέχνης, Πάτρα (1994), Σχολή Ευελπίδων, Δήμος Αθηναίων (1991) κ.α & ομαδικές εκθέσεις : Εν. Εικ. Πάτρας (2012), Proact Gallery (2012),  Πολυχώρος Απόλλων (2011), ‘’Ανθρώπινη Μορφή στην Τέχνη’’, Τεχνόπολις, Γκάζι (2009), ΄΄Πανόραμα Χαρακτικής’’, ΜΜΤ Θεσσαλονίκης (2009), 2η Τριενάλε Χαρακτικής, Λευκάδα (2008) κ.ά και στο εξωτερικό_: Μπιενάλε Ζωγραφικής & Ποίησης, Αλεσάντρια, Ιταλία (2006), Ίδρυμα Μεσογειακής Συνεργασίας & Υπουργείο Πολιτισμού Συρίας, Δαμασκός (2006), Αλέπο, Συρία, Πολιτιστική πρωτεύουσα του Ισλαμικού Κόσμου (2006).

Για το έργο της έχουν γράψει Ιστορικοί και Κριτικοί Τέχνης όπως: Γιάννης Κολοκοτρώνης, Γιάννης Κ. Παπαφίγκος, Αθηνά Σχινά, Τζωρτζίνα Θέου κ.ά

 

 

Ωράριο Λειτουργίας :

 Τρίτη , Τετάρτη , Πέμπτη : 12 – 6 μ.μ

 Σάββατο & Κυριακή : 3 – 8 μ.μ

 

Οι επισκέπτες εκτός από τα έργα της έκθεσης έχουν την δυνατότητα να περιηγηθούν στους υπόλοιπους χώρους  της Πινακοθήκης-Γλυπτοθήκης όπου εκτίθενται έργα τέχνης, ζωγραφική, γλυπτική – κατασκευές, δημιουργίες διεθνώς αναγνωρισμένων αλλά και νεώτερων καλλιτεχνών που ζουν και εργάζονται στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

 

 

Πινακοθήκη – Γλυπτοθήκη της artidea στο Κέντρο Τέχνης Καστέλας

 

Πινακοθήκη-Γλυπτοθήκη: 

Κέντρο Τέχνης Καστέλας, Καραγιώργη Σερβίας 3, Καστέλα, Πειραιάς , τηλ 210 4221925, e-mail: [email protected]

Ωράριο λειτουργίας για τον μήνα Μάϊο:  Tρίτη-Τετάρτη-Πέμπτη: 12.00 – 18.00, Σάββατο & Κυριακή : 15.00 – 20.00

 

Η Ελένη Πέτα στο «Loft nice n easy» με “Το δώρο” της

Η Ελένη Πέτα, με αφορμή το νέο της κομμάτι «Το Δώρο», σε μουσική Θέμη Καραμουρατίδη και στίχους Γεράσιμου Ευαγγελάτου, ξεκινάει μια νέα σειρά παραστάσεων, με πρώτο  σταθμό τον ολοκαίνουριο ...