«Άνθρωπος & Χρόνος» των Ρουκ και Βίκτωρ – Η πρώτη παρουσίαση της αποκλειστικής έκδοσης των Public

Τα Public παρουσιάζουν την Τρίτη 6 Ιουνίου, στις 20.00, στο Πλανητάριο του Ιδρύματος Ευγενίδου, την αποκλειστική έκδοση του βιβλίου «Άνθρωπος & Χρόνος – HumanTime» που συνυπογράφουν η Κατερίνα Αγγελάκη Ρουκ και ο Δημήτρης Βίκτωρ. Το έργο αποτελεί ένα σύγχρονο αριστούργημα που σπάει τα όρια της ποίησης και της λογοτεχνίας, τολμώντας να εκφράσει την επιστημονική γνώση με λυρική γραφή.

Στη εκδήλωση παρουσίασης του βιβλίου συμμετέχουν διακεκριμένοι Έλληνες των γραμμάτων, οι οποίοι θα μιλήσουν για το βιβλίο καθώς και θα μοιραστούν τις σκέψεις τους για τη φύση της σχέσης του Ανθρώπου και του Χρόνου. Συγκεκριμένα, στην εκδήλωση συμμετέχουν ο Ακαδημαϊκός-Διακεκριμένος Καθηγητής Δημήτρης Νανόπουλος και ο Επίτιμος Διευθυντής του Πλανηταρίου του Ιδρύματος Ευγενίδου Διονύσης Σιμόπουλος.

Το βιβλίο, το οποίο αποτελεί αποκλειστική έκδοση των Public, αναπτύσσεται με ένα διαδραστικό διάλογο μεταξύ των δύο αναγνωρισμένων ποιητών και εξελίσσεται σε πεζό λόγο, ο οποίος κρύβει θραύσματα λυρισμού και ποίησης. Η συζήτηση των δύο ποιητών, στην οποία η Ρουκ εκπροσωπεί τον Άνθρωπο και ο Βίκτωρ το Χρόνο, περιστρέφεται γύρω από τις επιστημονικές έννοιες του χώρου και του χρόνου, προσπαθώντας να εκφράσει την ανθρώπινη απόγνωση του θανάτου.

Ο εμπορικός διευθυντής προϊόντων ψυχαγωγίας, Σπήλιος Λαμπρόπουλος, αναφέρει σχετικά, «Η Κατερίνα Αγγελάκη Ρουκ, μία από τις μεγαλύτερες εν ζωή ποιήτριες της χώρας μας, με έργα της να κυκλοφορούν μεταφρασμένα σε δεκάδες ξένες χώρες και τιμητικές βραβεύσεις εντός & εκτός Ευρώπης να λειτουργούν ως υπενθύμιση του εκτοπίσματος του ποιητικού της λόγου, θα μπορούσε να αναπαυτεί στις δάφνες της – δεν το κάνει όμως και, πάει ενάντια στη φόρμα στο νέο της βιβλίο. Ο Δημήτρης Βίκτωρ είναι αυτός που τις έδωσε τα κατάλληλα ερεθίσματα, ώστε μαζί να μας εμπιστευτούν την έκδοση του ‘Άνθρωπος & Χρόνος”, που συνδυάζει ποίηση και πεζό λόγο, δίνοντας πλούσια τροφή για αντισυμβατική σκέψη σε όλους μας. Περιττό να προσθέσουμε πως, ως βιβλιοπωλείο, αισθανόμαστε ιδιαίτερη χαρά που μπορέσαμε να συμβάλλουμε με τον τρόπο μας στην έκδοση του υπέροχου αυτού βιβλίου και ελπίζουμε το αναγνωστικό κοινό να το πλησιάσει ανεπιφύλακτα, να το αγκαλιάσει και να το αγαπήσει όσο και εμείς.»

 

Η παρουσίαση του βιβλίου θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 6 Ιουνίου, στις 20.00, στο Πλανητάριο του Ιδρύματος Ευγενίδου, Λεωφόρος Συγγρού 387, Παλαιό Φάληρο.

 

Είπαν για το Βιβλίο :

 

«Στο βαθυστόχαστο βιβλίο “Άνθρωπος και Χρόνος – HumanTime”, ο Άνθρωπος – Ρουκ και ο Χρόνος – Βίκτωρ, πασχίζουν να ερμηνεύσουν ο ένας τον άλλο. Όπως ο Καβάφης ήταν ποιητής ιστορικός, η Κατερίνα Αγγελάκη Ρουκ και ο Δημήτρης Βίκτωρ είναι ποιητές φιλόσοφοι.»

 

Peter Mackridge

Emeritus Professor of Modern Greek University

 

 

«Χαίρομαι πολύ που βλέπω ότι η σύγχρονη επιστημονική γνώση περνάει στην ποίηση και εύχομαι να περάσει και στη φιλοσοφία. Τα πράγματα έχουν πια ξεκαθαρίσει , δεν μπορούμε να ζούμε με παρωχημένες ιδέες που δεν στηρίζονται πουθενά και να αναμασάμε τα ίδια και τα ίδια. Η Κατερίνα Αγγελάκη Ρουκ και ο Δημήτρης Βίκτωρ τολμούνε να σπάσουν τα δεσμά του καθωσπρεπισμού στην ποίηση με την έννοια ότι χρησιμοποιούν σωστά σύγχρονες επιστημονικές έννοιες, πράγμα ανήκουστο παλιά, για να εκφράσουν την ανθρώπινη απόγνωση για τον θάνατο, στο sine qua non της λογοτεχνίας- ποίησης- τέχνης.»

 

Δημήτρης Νανόπουλος

Τακτικό Μέλος της Ακαδημίας Αθηνών

Διακεκριμένος Καθηγητής Φυσικής Υψηλών Ενεργειών, Πανεπιστήμιο Texas A&M, ΗΠΑ.

 

 

«Το βιβλίο είναι ένας χείμαρρος συναισθηματικής φόρτισης που κατακλύζει τον αναγνώστη από την πρώτη του σελίδα. Η Κατερίνα Αγγελάκη-Ρουκ και o Δημήτρης Βίκτωρ κάνουν την υπέρβαση. Ξεφεύγουν από τους περιορισμούς του πειράματος και της απόδειξης και ταξιδεύουν στο χώρο και τον χρόνο της ανθρώπινης διανόησης, σε μια γλώσσα ποιητική με την οποία παρουσιάζονται με αδρές πινελιές μερικά από τα πιο εντυπωσιακά διοράματα της προσπάθειας του ανθρώπου να κατανοήσει μια από τις δυσκολότερες έννοιες της ανθρώπινης ύπαρξης, με λυρισμό και ευαισθησία.

Είναι μία γραφή λιτή αλλά γεμάτη ζωντάνια περιγράφοντας, χωρίς καλλωπισμούς, το δράμα της φύσης που εκτυλίσσεται στο σκηνικό του Σύμπαντος με ηθοποιούς τα φαινόμενα του ουρανού. Τα λόγια του κειμένου μετατρέπονται σε εικόνες απόκοσμες και φαντασμαγορικές.»

Διονύσης Π. Σιμόπουλος

Αστροφυσικός

Επίτιμος διευθυντής Ευγενιδείου Πλανηταρίου

 

Γιάννης Σκουλάς “Wicked Game”

Ο Γιάννης Σκουλάς, μας παρουσιάζει το νέο του single, το οποίο αποτελεί την ευρηματική διασκευή του γνωστού κομματιού του Chris Isaak “Wicked Game”.  O κορυφαίος ...