Ο διπλός δορυφόρος Proba-3 ένα βήμα πιο κοντά στο διάστημα

0

Ένα ζευγάρι δορυφόρων που θα πετούν σε σχηματισμό ώστε να δημιουργήσουν μια τεχνητή έκλειψη μετατρέπεται τώρα σε πραγματικότητα έτοιμη να βρεθεί στο διάστημα από τους βιομηχανικούς συνεργάτες της ESA.

Το τελευταίο μέλος της οικογένειας μίνι-δορυφόρων Proba της ESA θα ξεκινήσει τη φιλόδοξη αποστολή του σε περίπου τέσσερα χρόνια. Δύο δορυφόροι που θα εκτοξευτούν μαζί, έπειτα θα χωριστούν και θα πετάξουν παράλληλα, συνεχίζοντας πειραματιζόμενοι με υψηλής ακρίβειας τεχνικές σχηματισμών πτήσης.

Όπως έχει γίνει πια παράδοση με τις αποστολές Proba, η επιτυχία της τεχνολογίαςProba-3 θα αποδειχθεί μέσω της απόκτησης υψηλής ποιότητας επιστημονικών δεδομένων. Στην περίπτωση αυτή, ο «σκοτεινός» δορυφόρος θα κρύβει το φλογερό δίσκο του Ήλιου όπως θα φαίνεται από το δορυφόρο «στεμματογράφο», αποκαλύπτοντας μυστηριώδης περιοχές του «στέμματος» – φάντασμα του μητρικού μας άστρου, ή της εξωτερικής ατμόσφαιρας.

Ο Ήλιος είναι ένα εκατομμύριο φορές πιο φωτεινός από το στέμμα γύρω του, έτσι η επισκίαση του είναι απαραίτητη για μελέτες του στέμματος.

Proba-3

Το ζεύγος δορυφόρων Proba-3

«Για τις μελέτες αυτές, οι δορυφόροι θα πετούν με 150 μέτρα απόσταση μεταξύ τους με ακρίβεια χιλιοστού και κλάσματος της μοίρας,» εξηγεί ο Agnes Mestreau-Garreau, διευθυντής του έργουProba-3 της ESA.

«Η τεχνική πρόκληση θα τους κρατά ελεγχόμενους με ασφάλεια και σωστά τοποθετημένους τον έναν σε σχέση με τον άλλο.

«Ωστόσο η επιτυχία θα μας δώσει έναν εντελώς νέο τρόπο σχεδιασμού και πτήσης των διαστημικών αποστολών, με πολλαπλούς αυστηρά ελεγχόμενους δορυφόρους που θα είναι σε θέση να σχηματίσουν γιγάντια εικονικά όργανα στο διάστημα, πολύ μεγαλύτερα από οτιδήποτε που θα μπορούσε να εκτοξευθεί ως ένα κομμάτι.»

Η υπογραφή για το επιστημονικό φορτίο

Τα στοιχεία πτήσης που θα συγκεντρωθούν από τον Proba-3 μπορούν στη συνέχεια να καθοδηγήσουν τον προγραμματισμό των προσομοιωτών, ανοίγοντας το δρόμο για το σχεδιασμό και την αξιολόγηση ενός ευρέως φάσματος αποστολών σχηματισμών-πτήσης για να πραγματοποιούν όλες τις εργασίες ενός εικονικού μεγάλου ενιαίου δορυφόρου.

Από την επιστημονική σκοπιά, η σκιά από τον έναν Proba-3 δορυφόρο στον άλλον θα δώσει μια άποψη διαρκείας των κοντινών περιοχών του ηλιακού στέμματος. Συνήθως, αυτά τα τμήματα είναι ορατά μόνο για σύντομες στιγμές κατά τη διάρκεια των επίγειων ηλιακών εκλείψεων.

Ουσιαστικά, οι δύο δορυφόροι θα συγκροτήσουν έναν ενιαίο «γίγαντιο στεμματογράφο» στο διάστημα. Η αποστολή Proba-3 προσφέρεται να απαντήσει σε διάφορα αινίγματα, όπως το γεγονός ότι το στέμμα, σε θερμοκρασία πάνω από ένα εκατομμύριο βαθμούς, κατά κάποιο τρόπο παραμένει πολύ θερμότερο από την 6000 °C επιφάνεια του Ήλιου.

Η υπογραφή της συμφωνίας για την αποστολή

Υπογραφές συμβάσεων

Στις 11 Ιουλίου η ESA στο Παρίσι φιλοξένησε την υπογραφή της σύμβασης για την αποστολήProba-3, μεταξύ του Franco Ongaro, Τεχνικού Διευθυντή και Διευθυντή Διαχείρισης Ποιότητας τηςESA, και του Diego Rodriguez, Διευθυντή του Τμήματος για το Διάστημα της Ισπανικής Sener.

Στις 27 Νοεμβρίου, η σύμβαση για το επιστημονικό φορτίο του Proba-3υπεγράφη από τον Franco Ongaro και τον Thierry Chantreine, Γενικό Διευθυντή του Βελγικού Διαστημικού Κέντρου της Λιέγης, στο τεχνικό κέντρο ESTEC της ESA στο Νόρντβαικ της Ολλανδίας.

No comments