Πύραμος και Θίσβη: «ο Ρωμαίος και η Ιουλιέττα» της αρχαιότητας στο Αρχαιολογικό Πάρκο Κάτω Πάφου

0
Η ιστορία του Πύραμου και της Θίσβης από την ελληνική μυθολογία που απεικονίζεται στα ψηφιδωτά της Οικίας του Διονύσου στο Αρχαιολογικού Πάρκου Πάφου ενέπνευσε τον Σαίξπηρ να γράψει το πασίγνωστο έργο «Ρωμαίος και Ιουλιέττα»!

Ο Αρχαιολογικός χώρος της Κάτω Πάφου είναι εξαιρετικά πλούσιος σε ευρήματα. Εκτός από το ρωμαϊκό Ωδείο, το Ασκληπιείο, και την Αγορά που χρονολογούνται στο πρώτο μισό του 2ου αι. μ.Χ., υπάρχουν και οι διάφορες οικίες όπου βρίσκονται πανέμορφα ψηφιδωτά. Στην οικία του Διόνυσου, χώρος που ανακαλύφθηκε τυχαία και αποτελεί μια πλούσια κατοικία της Ρωμαϊκής περιόδου, φιλοξενείται  μια ιδιαίτερη ιστορία αγάπης, αυτή του Πυράμου και της Θίσβης.

Το κτίριο της οικίας του Διονύσου καλύπτει έκταση 2000τμ από τα οποία 556 καλύπτονται από ψηφιδωτά. Ο θεός Διόνυσος, ο θεός του κρασιού, παρουσιάζεται συχνά στις ψηφιδωτές παραστάσεις, έτσι ο χώρος πήρε την ονομασία ‘Οικία του Διόνυσου’. Κτίστηκε στα τέλη του 2ου αι. μ.Χ. και καταστράφηκε κατά τη διάρκεια των σεισμών του 4ου αι. To εντυπωσιακό μέγεθος αυτής της έπαυλης που ξεπερνά τα 40 δωμάτια, συμπεριλαμβανομένων 15 μωσαϊκών δαπέδων, μαρτυρά το υψηλό βιοτικό επίπεδο ζωής των κατοίκων κατά τη ρωμαϊκή περίοδο.

Προχωρώντας προς το αίθριο της έπαυλης, στα αριστερά θα δούμε μια σειρά από τέσσερις πίνακες. Ο πρώτος παρουσιάζει την ιστορία του Πύραμου και της Θίσβης, δυο νέων που ζούσαν στη Βαβυλώνα και ήταν γείτονες. Επειδή οι οικογένειες των δυο νέων ήταν αντίπαλες, κρατούσαν την αγάπη που τους ένωνε κρυφή. Ένα βράδυ είχαν συμφωνήσει να συναντηθούν κάτω από μια μουριά, κοντά σε μια πηγή. Η Θίσβη έφτασε εκεί πρώτη έχοντας κρυμμένο το πρόσωπο της με ένα πέπλο και ενώ περίμενε, εμφανίστηκε μια λέαινα, με το στόμα γεμάτο αίματα, αφού μόλις είχε κατασπαράξει κάποιο ζώο. Τρομαγμένη η Θίσβη έτρεξε να κρυφτεί σε μια σπηλιά εκεί κοντά, όμως στη βιασύνη της, της έπεσε το πέπλο που κρατούσε. Η λέαινα άρπαξε το πέπλο και το ξέσχισε γεμίζοντας το αίματα. Φθάνοντας ο Πύραμος, και βλέποντας το άγριο ζώο και το ματωμένο πέπλο της αγαπημένης του, πιστεύει ότι η Θίσβη είναι νεκρή και απελπισμένος καρφώνει ένα μαχαίρι στο πλευρό του. Όταν η Θίσβη επιστρέφει και βλέπει τον Πύραμο νεκρό, μη αντέχοντας τον πόνο παίρνει το μαχαίρι του και ακολουθεί τον αγαπημένο της στον θάνατο. Ο μύθος αυτός διασώθηκε από τον Οβίδιο στις «Μεταμορφώσεις» και αποτέλεσε έμπνευση για τον Σαίξπηρ στα έργα του «Όνειρο καλοκαιρινής νύχτας», και «Ρωμαίος και Ιουλιέττα». Στο ψηφιδωτό αυτό η Θίσβη παριστάνεται όρθια, ενώ ο Πύραμος παρουσιάζεται ξαπλωμένος. Στο κέντρο βρίσκεται η λέαινα, έχοντας στο στόμα, το πέπλο της Θίσβης. Πάνω από τους δυο νέους, υπάρχουν τα ονόματα τους στα ελληνικά.

No comments

The Jukebox Band

‘Το κέντρο όλων είναι το κέφι κ το πάρτυ!” Αναφέρουν μεταξύ άλλων στη συνέντευξη τους στη ΓΕΦΥΡΑ (www.gefira.gr ) τα μέλη του συγκροτήματος “The Jukebox ...