Η φθινοπωρινή ομορφιά της πρώην κατοικίας των τσάρων

Η πρώην θερινή κατοικία των τσάρων που σήμερα ονομάζεται Πούσκιν (μερικές φορές την αποκαλούν και με το παλιό της όνομα, Τσάρσκογε Σελό), είναι το ιδανικό μέρος για μια μονοήμερη εκδρομή από την Αγία Πετρούπολη.

Tsarskoye selo

YURY MOLODKOVETS

Αυτό το προάστιο, γεμάτο πλατάνια, βρίσκεται 24 χιλιόμετρα από το κέντρο της Αγίας Πετρούπολης. Είναι ένα από τα καλύτερα πάρκα, όπου μπορείτε να απολαύσετε τα φθινοπωρινά χρώματα των φύλλων πολλά μίλια τριγύρω.

Tsarskoye selo

YURY MOLODKOVETS

Στην έκταση του πάρκου περιλαμβάνονται τα δύο κύρια παλάτια: Το παλάτι του Αλεξάνδρου σε νεοκλασικό ρυθμό και το παλάτι της Αικατερίνης σε ρυθμό ροκοκό.

Tsarskoye selo

LORI / LEGION MEDIA

Κατά τον 18ο και 19ο αιώνα το Τσάρσκογε Σελό ήταν η επίσημη θερινή κατοικία της αυτοκρατορικής οικογένειας. Το συγκρότημα των παλατιών και το πάρκο είναι μνημείο της παγκόσμιας αρχιτεκτονικής και της τέχνης του τοπίου από τον 18ο αιώνα έως τις αρχές του 20ου αιώνα.

Tsarskoye selo

YURY MOLODKOVETS

Η μεγάλη αίθουσα του παλατιού της Αικατερίνης -πάνω από 800 τετραγωνικά μέτρα- ήταν ο χώρος όπου γίνονταν δεξιώσεις και επίσημες τελετές, συμπόσια, χοροεσπερίδες, και χοροί μεταμφιεσμένων.

Tsarskoye selo

YURY MOLODKOVETS

Πάνω από εκατό μνημεία βρίσκονται διάσπαρτα σε όλη την έκταση των 300 εκταρίων: παλάτια και κιόσκια, γέφυρες και μαρμάρινα μνημεία, αλλά κι εξωτικά οικοδομήματα σε γοτθικό, τουρκικό και κινέζικο στιλ.

Tsarskoye selo

YURY MOLODKOVETS

Προετοιμαστείτε να ταΐσετε τα σκιουράκια, κι ακούστε το θρόισμα των φύλλων του σφενδάμου, κάντε μια βόλτα στα σοκάκια, στα όμορφα γεφύρια και παρατηρείστε τα πέτρινα αγάλματα.

Tsarskoye selo

YURY MOLODKOVETS

Η καλύτερη ώρα για να επισκεφθείτε το Τάρσκογε Σελό είναι νωρίς το πρωί, κατά προτίμηση πριν από την αυγή, περνώντας μέσα από τα κενά στις αφύλακτες πύλες. Κι αυτό όχι για να γλιτώσετε καμιά εκατοστή ρούβλια, αλλά γιατί όλη η ομορφιά του πάρκου ξετυλίγεται μέσα στην ησυχία και τη μοναξιά. Τα πρώτα λεωφορεία φθάνουν γύρω στις 9 με 10 το πρωί, και πολύ σύντομα όλος ο χώρος γεμίζει με θορυβώδεις τουρίστες.

Tsarskoye selo

YURY MOLODKOVETS

Παρεμπιπτόντως, οι κάτοικοι της Αγίας Πετρούπολης ενοχλούνται όταν το Τσάρσκογε Σελό αναφέρεται ως περιοχή της περιφέρειας Λένινγκραντ, δεδομένου ότι επισήμως είναι μέρος της πόλης. Οι ταξιδιώτες σχηματίζουν την εντύπωση ότι είναι μακριά από την πόλη, ειδικά όταν ταξιδεύουν με τον προαστιακό.

Tsarskoye selo

YURY MOLODKOVETS

Ο μεγάλος Ρώσος ποιητής Πούσκιν φοίτησε στο Λύκειο του Τσάρσκογε Σέλο την περίοδο 1811-1817 και πάντα εμπνεόταν από αυτή την «θλιμμένη» εποχή του χρόνου.

Tsarskoye selo

YURY MOLODKOVETS

“Τα δάση που αγάπησα, εκεί που άνθισαν τα αισθήματα, και το παιδί συνάντησε την έξαψη της νιότης. Εκεί όπου τράφηκα από φύση και όνειρα, ανακάλυψα την ποίηση, τη χαρά και την ηρεμία …”, έγραφε ο Αλέξανδρος Πούσκιν, για τα νεανικά χρόνια που πέρασε στο Αυτοκρατορικό Λύκειο του Τάρσκογε Σελό.
ΠΗΓΗ: gr.rbth.com