Αρχαιολογικός περίπατος στη Βεργίνα

Βεργίνα – ο ήλιος της ανθρωπότητας

Στον νότιο μακεδονικό κάμπο, 80 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά από τη Θεσσαλονίκη, στις υπώρειες των Πιερίων Ορέων, έγινε το 1977 μια από τις σημαντικότερες αρχαιολογικές ανακαλύψεις όλων των εποχών. Ήρθε στο φως η πόλη των αρχαίων Αιγών, η πρώτη πρωτεύουσα του μακεδονικού βασιλείου. Ο πλούτος των ευρημάτων είναι ανυπολόγιστος και σπάνιας αρχαιολογικής και ιστορικής σημασίας, με αποτέλεσμα η επικράτεια των μακεδόνων βασιλέων, ο τόπος του Φιλίππου και του Αλεξάνδρου, της Ευρυδίκης και της Ολυμπιάδας, να ανακηρυχθεί το 1996 από την UNESCO ως Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς.

Η αρχαιολογική διαίσθηση

Η μεγάλη τιμή της ανασκαφής της Βεργίνας ανήκει, βέβαια, στον αείμνηστο Μανόλη Ανδρόνικο. Ο γλυκύς αυτός σκαπανέας, που η μορφή του έχει γίνει το αρχέτυπο του αρχαιολόγου, ήταν μαθητής του καθηγητή Κωνσταντίνου Ρωμαίου. Ο ακάματος και πολυπράγμων Κ. Ρωμαίος εγκαινίασε τη νέα ανασκαφική περίοδο στη Βεργίνα το 1938, δεν μπόρεσε όμως να ολοκληρώσει το έργο του, λόγω του πολέμου. Παρέδωσε τη σκυτάλη στις αρχές της δεκαετίας του 1960 στους καθηγητές Γεώργιο Μπακαλάκη και Μανόλη Ανδρόνικο. Ο Κ. Ρωμαίος είχε την ακλόνητη βεβαιότητα πως η σπουδαιότερη ανακάλυψη θα ερχόταν στο φως με την ανασκαφή της Μεγάλης Τούμπας. Πράγματι, στη θέση αυτή, οι τάφοι των μακεδόνων βασιλέων, κάτω από τον προστατευτικό μανδύα που σώρευαν πάνω τους οι αιώνες, ανέγγιχτοι, θαυμαστοί και μεγαλοπρεπείς, περίμεναν το πλήρωμα του χρόνου. Το 1977 η σκαπάνη του Μ. Ανδρόνικου λύτρωσε από το σκοτάδι τους μεγάλους βασιλιάδες της μακεδονικής γης και παρέδωσε στην ανθρωπότητα ολόλαμπρο το βαθύ παρελθόν της Μακεδονίας.

Οι αρχαιολόγοι είχαν πάντα στραμμένο το ενδιαφέρον τους στη Βεργίνα. Οι αρχαίες μαρτυρίες περιέγραφαν τις Αιγές ως μία από τις πλουσιότερες πόλεις του αρχαίου κόσμου και σπουδαίο πνευματικό κέντρο. Στα ανάκτορα των Αιγών συνέρρεαν καλλιτέχνες όπως ο ζωγράφος Ζεύξις, ποιητές όπως ο Χοιρίλος, ακόμα κι αυτός ο ίδιος ο Ευριπίδης, φιλοξενούμενος του βασιλιά Αρχέλαου.

Η αρχαιολογική διαίσθηση είχε συλλάβει από νωρίς τη μεγάλη σημασία ενός μεσαιωνικού τοπωνυμίου, δίπλα στη Μεγάλη Τούμπα. Πρόκειται για ένα μικρό χωριό με το μυστηριακό όνομα «Παλατίτζια», δηλαδή παλάτια. Η ηχώ του μεγάλου μακεδονικού βασιλείου δονούσε πάντα τον χώρο… Ήδη από τα μισά του 19ου αιώνα ο Γάλλος αρχαιολόγος Leon Heuzey είχε στρέψει το ενδιαφέρον του στην περιοχή της Βεργίνας, ευελπιστώντας να δει με τα μάτια του τους μακεδονικούς θησαυρούς. Τελικά αυτήν την ύψιστη συγκίνηση η ιστορία την προόριζε για τον Μ. Ανδρόνικο και τους συνεργάτες του. Έτσι, πολύ ταιριαστά, οι επισκέπτες έχουν σήμερα την ευκαιρία να ξεναγηθούν στα μνημεία της Βεργίνας από τη φωνή του ίδιου του Ανδρόνικου.

Οι αιώνες δημιουργούν τη Βεργίνα

Τα αρχαιολογικά ευρήματα μαρτυρούν εγκατάσταση στην περιοχή της Βεργίνας ήδη από την 3η χιλιετία π.Χ. Ο εύφορος κάμπος, τα πολλά νερά και η φυσική οχύρωση αποτέλεσαν ιδανικές συνθήκες για τη δημιουργία μιας εύρωστης πόλης. Το όνομα «Αιγές» απηχεί τον πλούτο της περιοχής, μιας και σημαίνει «τόπος με πολλά κοπάδια». Κατά την εποχή του σιδήρου, από τον 11ο έως τον 7ο αιώνα π.Χ., ο ευρύτερος χώρος των Αιγών αποτέλεσε μεγάλο οικιστικό κέντρο. Οι ανασκαφές έχουν φέρει στο φως σπουδαίους οικισμούς αλλά και χώρους ταφής, που με το μέγεθός τους δηλώνουν την ευάριθμη παρουσία των ανθρώπων. Χειροτεχνήματα υψηλής καλλιτεχνικής αξίας και πλούσια κοσμήματα αποτυπώνουν ανάγλυφα την ευμάρεια και τη σημασία της περιοχής.

Ο Ηρόδοτος αναφέρει ως εξέχοντες οικιστές της πόλης το ευγενές γένος των Τημενιδών, με καταγωγή από το Άργος, οι οποίοι έλκουν τη γενεαλογία τους από τον ίδιο τον Ηρακλή. Με τον Περδίκα τον Α΄, απόγονο του Τήμενου, οι Αιγές γίνονται έδρα της μακεδονικής δυναστείας και ένα από τα ισχυρότερα κέντρα του αρχαίου κόσμου. Τα χρυσά κτερίσματα της νεκρόπολης, με την αφάνταστη ομορφιά τους, είναι αδιάψευστοι μάρτυρες της ακμής, της σπουδαιότητας και της ιστορικής διάρκειας των Αιγών. Για τρεις ολόκληρους αιώνες, μέχρι τον 4ο αιώνα π.Χ. θα αποτελέσουν το πνευματικό, καλλιτεχνικό και διοικητικό κέντρο της Μακεδονίας, πριν παραδώσουν τα πρωτεία στην Πέλλα.

Η ζωντανή ιστορία

Ο ταξιδιώτης που έχει την ευκαιρία να βρεθεί στον αρχαιολογικό χώρο της Βεργίνας θα μείνει εκστατικός μπροστά στο μεγαλείο της μακεδονικής δυναστείας. Οι βασιλικοί τάφοι, το νεκροταφείο των τύμβων με τα άφθονα κτερίσματα της εποχής του σιδήρου, το Ανάκτορο, το Θέατρο, το ιερό της Εύκλειας, η Ακρόπολη και το τείχος της πόλης, αποτελούν τη ζώσα ιστορία της μακεδονικής γης.

Χρυσελεφάντινες κλίνες, λεπταίσθητες τοιχογραφίες, χρυσές λάρνακες απερίγραπτης ωραιότητας, ηγεμονικά όπλα, ανάγλυφα από ελεφαντοστό σμιλεμένα με τέχνη, όλα τα ευρήματα που ήρθαν στο φως, μαρτυρούν το κλέος, τη δύναμη και τη σημασία της δυναστείας η οποία, με την καθοδήγηση του Αλέξανδρου, διαπεραιώθηκε στα πέρατα της οικουμένης.

Ένα ταξίδι στη Βεργίνα είναι ένα ταξίδι στο φως. Σε αυτό το φως, που με τόση δύναμη εξακτινώνεται από το χρυσό αστέρι της Βεργίνας, το έμβλημα του λαμπρού μακεδονικού πολιτισμού.

http://www.visitgreece.gr