16/4 Ιάννης Ξενάκης: Μουσική-Αρχιτεκτονική

Το Τμήμα Μουσικών Σπουδών της Φιλοσοφικής Σχολής του ΕΚΠΑ και η Σχολή Αρχιτεκτόνων του ΕΜΠ συνδιοργανώνουν το Σάββατο 16 Απριλίου, σε συνεργασία με το Megaron Plus, την ημερίδα ΙΑΝNΗΣ ΞΕΝΑΚΗΣ: ΜΟΥΣΙΚΗ | ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ.

Το ολοήμερο αφιέρωμα στον σπουδαίο έλληνα δημιουργό θα πραγματοποιηθεί στην Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος και περιλαμβάνει συνέδριο με ομιλίες διακεκριμένων επιστημόνων (15:30 – 20:00) και συναυλία του διεθνούς φήμης πιανίστα Ερμή Θεοδωράκη, ειδικευμένου στην ερμηνεία των έργων του Ξενάκη (ώρα 21:00). Η ημερίδα διοργανώνεται με την ευκαιρία μιας σημαντικής διπλής επετείου, αφενός των 25 ετών από την ίδρυση του Τμήματος Μουσικών Σπουδών και αφετέρου των εκδηλώσεων για τα 50 χρόνια από τον θάνατο του Le Corbusier.
Οι επετειακές εκδηλώσεις με γενικό τίτλο «Αναφορά στον Ελ/Le Corbusier» εντάσσονται στο ευρύτερο πλέγμα των αφιερωμάτων που πραγματοποιούνται διεθνώς, με αφορμή τη συμπλήρωση 50 χρόνων από τον θάνατο του μεγάλου αρχιτέκτονα. Στην Ελλάδα, οι εκδηλώσεις αυτές οργανώνονται από τη Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου με την υποστήριξη του Ιδρύματος Le Corbusier, του Γαλλικού Ινστιτούτου Ελλάδος, της Ελβετικής Πρεσβείας, του Ελληνικού Ινστιτούτου Αρχιτεκτονικής, της Διεθνούς Εταιρείας Φίλων του Ιδρύματος Le Corbusier και άλλους πολιτιστικούς και επιστημονικούς φορείς.

Στο συνέδριο ΙΑΝΝΗΣ ΞΕΝΑΚΗΣ: ΜΟΥΣΙΚΗ | ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ συμμετέχουν διακεκριμένοι μουσικολόγοι και αρχιτέκτονες που έχουν ασχοληθεί με τον Ι. Ξενάκη  (1922-2001) και την πολύπλευρη σχέση της μουσικής και της αρχιτεκτονικής, με κύριο άξονα το έργο του. Οι θεματικές της ημερίδας κινούνται γύρω από τα μαθηματικά μοντέλα της αρχιτεκτονικής και της μουσικής, τη γλώσσα της αρχιτεκτονικής σε σχέση με τη μουσική, τη γλώσσα της μουσικής σε σχέση με την αρχιτεκτονική, θέματα χρονικότητας και χωρικότητας, τη μελέτη των μουσικών έργων του Ι. Ξενάκη μέσα από τα μονοπάτια της Αρχιτεκτονικής και τον σχεδιασμό κτηρίων από τον ίδιο μέσα από τη γλώσσα της μουσικής.

Οι ομιλίες της ημερίδας θα γίνουν στα αγγλικά και ελληνικά (με ταυτόχρονη μετάφραση). Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.

Το αφιέρωμα στον Ι. Ξενάκη θα ολοκληρωθεί με ρεσιτάλ του διεθνούς φήμης πιανίστα Ερμή Θεοδωράκη, ειδικευμένου στην ερμηνεία των έργων του σπουδαίου δημιουργού (τιμές εισιτηρίων: 15 € και 10 €· ειδικές τιμές 5 € και 7 €).

ΙΑΝΝΗΣ ΞΕΝΑΚΗΣ: ΜΟΥΣΙΚΗ | ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ
Ημερίδα
Στο συνέδριο χαιρετισμό θα απευθύνουν ο Αχιλλεύς Γ. Χαλδαιάκης, πρόεδρος Τμήματος Μουσικών Σπουδών ΕΚΠΑ και η Ελένη Μαΐστρου, κοσμήτορας Σχολής Αρχιτεκτόνων ΕΜΠ.

Η πρώτη Συνεδρία (16:30 – 18:00) έχει τίτλο «Ιάννης Ξενάκης: Η Μουσική της Αρχιτεκτονικής του». Προεδρεύει η καθηγήτρια Σχολής Αρχιτεκτόνων ΕΜΠ Κωνσταντίνα Δεμίρη. Θα μιλήσουν ο καθηγητής Θεωρίας της Αρχιτεκτονικής της Σχολής Αρχιτεκτόνων ΕΜΠ Παναγιώτης Τουρνικιώτης, η αρχιτέκτων μηχανικός Π.Θ., υποψήφια διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Paris 8 Ελισάβετ Κιουρτσόγλου καθώς και η μουσικός και αντιπρόεδρος του Κέντρου «Ιάννης Ξενάκης» του Πανεπιστημίου της Ρουέν Sharon Kanach. Θα ακολουθήσει συζήτηση με το κοινό.

Στη δεύτερη ενότητα της ημερίδας (Συνεδρία 2, «Ξενάκης: η Αρχιτεκτονική της Μουσικής του», 18:30 – 20:00), στην οποία προεδρεύει ο καθηγητής Τμήματος Μουσικών Σπουδών ΕΚΠΑ Μάρκος Τσέτσος, συμμετέχουν ο καθηγητής Μουσικολογίας του Πανεπιστημίου Paris 8 Μάκης Σολωμός, ο διδάκτωρ Αναλυτικής και Συστηματικής Μουσικολογίας και συνθέτης Αντώνιος Αντωνόπουλος και η αναπληρώτρια καθηγήτρια Μουσικής Τεχνολογίας ΤΜΣ ΕΚΠΑ Αναστασία Γεωργάκη. Οι ομιλητές θα δεχθούν, στη συνέχεια, ερωτήσεις από το κοινό.

Tην παρουσίαση και τον συντονισμό έχει αναλάβει η Έλενα Κωνστανινίδου, επίκουρη καθηγήτρια της Σχολής Αρχιτεκτόνων ΕΜΠ.

Επιστημονική & Οργανωτική Επιτροπή του συνεδρίου
Αναστασία Γεωργάκη, αναπληρώτρια καθηγήτρια ΤΜΣ ΕΚΠΑ
Έλενα Κωνσταντινίδου, επίκουρη καθηγήτρια Σχολής Αρχιτεκτόνων ΕΜΠ
Παναγιώτης Τουρνικιώτης, καθηγητής Σχολής Αρχιτεκτόνων ΕΜΠ
Αχιλλεύς Γ. Χαλδαιάκης, αναπληρωτής καθηγητής − πρόεδρος του ΤΜΣ ΕΚΠΑ

Η εκδήλωση θα μεταδοθεί απευθείας μέσω Διαδικτύου και θα είναι ανοικτή σε όλους. Η παρακολούθηση της μετάδοσης θα είναι εφικτή μέσω της ιστοσελίδας του Μεγάρου (www.megaron.gr).

Το πρόγραμμα:

16:00 
Προεδρείο: Κωνσταντίνα Δεμίρη,
Καθηγήτρια, Σχολή Αρχιτεκτόνων ΕΜΠ
Ομιλητές:
Παναγιώτης Τουρνικιώτης,
Καθηγητής Θεωρίας της Αρχιτεκτονικής, Σχολή Αρχιτεκτόνων ΕΜΠ
Ελισάβετ Κιουρτσόγλου,
Αρχιτέκτων μηχανικός Π.Θ., υπ. Διδάκτωρ Université Paris 8
Sharon Kanach,
Μουσικός, Αντιπρόεδρος του Centre Iannis Xenakis, Université de Rouen

18:30
Προεδρείο: Μάρκος Τσέτσος,
Καθηγητής, Τμήμα Μουσικών Σπουδών ΕΚΠΑ
Ομιλητές:
Μάκης Σολωμός,
Καθηγητής Μουσικολογίας, Université Paris 8
Αντώνιος Αντωνόπουλος,
Συνθέτης, Διδάκτωρ Αναλυτικής και Συστηματικής Μουσικολογίας
Αναστασία Γεωργάκη,
Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Μουσικής Τεχνολογίας, Τμήμα Μουσικών Σπουδών ΕΚΠΑ

Παρουσίαση, συντονισμός: Έλενα Κωνσταντινίδου, Επίκουρη Καθηγήτρια Σχολής Αρχιτεκτόνων ΕΜΠ

Σε συνεργασία
με το Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών
και τη Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου

Με τη στήριξη του Ιδρύματος Le Corbusier, του Γαλλικού Ινστιτούτου Ελλάδος
και του Ελληνικού Ινστιτούτου Αρχιτεκτονικής

Γλώσσες ημερίδας: ελληνικά και αγγλικά

Η ημερίδα ολοκληρώνεται με ρεσιτάλ του διεθνούς φήμης πιανίστα Ερμή Θεοδωράκη

Σάββατο 16 Απριλίου  
Ώρα έναρξης: 16:00

Ελεύθερη είσοδος.  

 

Χώρος:
Αίθουσα
Δημήτρης Μητρόπουλος

Ημερομηνία/ Ώρα έναρξης:
16 Απριλίου 2016/16:00

Ελεύθερη είσοδος