10 χρόνια Βραβείου Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου LUX του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Αθήνα και Θεσσαλονίκη, 10 Οκτωβρίου 2016

Με δύο παράλληλες εκδηλώσεις στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, τη Δευτέρα 10 Οκτωβρίου 2016, θα εορταστούν τα 10 χρόνια ύπαρξης του Βραβείου Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου LUX, το οποίο απονέμει από το 2008 το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Στην Αθήνα, το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα διοργανώνει εκδήλωση, σε συνεργασία με το Γαλλικό Ινστιτούτο (IFA), με την προβολή της νικήτριας ταινίας του Bραβείου LUX 2015 Mustang, (γαλλο-τουρκική παραγωγή με σκηνοθέτρια την Deniz Gamze Ergüven). Την ίδια ημέρα η ταινία θα προβληθεί και στη Θεσσαλονίκη στο κινηματοθέατρο Ολύμπιον, μέλος του Δικτύου Europa Cinemas. Οι εκδηλώσεις υποστηρίζονται επίσης από την Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα και το Κέντρο Ελληνικού Κινηματογράφου.

Το Βραβείο LUX καθιερώθηκε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ως μέσο προβολής του ευρωπαϊκού πολιτισμού και ιδιαίτερα της κινηματογραφικής δημιουργίας, εστιάζοντας στον πολυπολιτισμικό χαρακτήρα των ευρωπαϊκών κοινωνιών και ιδιαίτερα στις αξίες της ανεκτικότητας, της αλληλεγγύης και της αμοιβαίας κατανόησης. Στα δέκα χρόνια ύπαρξής του, το Βραβείο LUX του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, έχει αναδειχτεί ως ένας από τους κυριότερους θεσμούς στον χώρο του ευρωπαϊκού κινηματογράφου, επιβραβεύοντας αξιόλογες ταινίες οι οποίες πραγματεύονται σύγχρονα προβλήματα και προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι κοινωνίες στην Ευρώπη.

Τη Δευτέρα 10 Οκτωβρίου, στο πλαίσιο των επετειακών εκδηλώσεων για τα 10 χρόνια του Βραβείου LUX, θα γίνει ταυτόχρονη προβολή της ταινίας Mustang σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

 

Στην Ελλάδα, διοργανώνονται δυο προβολές της ταινίας, σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, με ανοικτή πρόσκληση προς το κοινό και ελεύθερη είσοδο.

 

Στην Αθήνα (Αμφιθέατρο του Γαλλικού Ινστιτούτου (IFA), οδός Σίνα 31, στο Κολωνάκι) το πρόγραμμα της εκδήλωσης έχει ως εξής:

 

20:00 – Δεξίωση στο προαύλιο του Γαλλικού Ινστιτούτου

21:00 – Χαιρετισμοί από τον Διευθυντή του Γαλλικού Ινστιτούτου, κ. Mikaël Hautchamp και τον Επικεφαλής του Γραφείου του ΕΚ στην Ελλάδα, κ. Λεωνίδα Αντωνακόπουλο.

21:15 – Προβολή της ταινίας με ελληνικούς και γαλλικούς υπότιτλους.

 

Στη Θεσσαλονίκη, (κινηματοθέατρο Ολύμπιον, αίθουσα «Παύλος Ζάννας», Πλατεία Αριστοτέλους 10), το πρόγραμμα της εκδήλωσης έχει ως εξής:

 

21:00 – Χαιρετισμός από τον Υπεύθυνο Δημοσίων Σχέσεων του Γραφείου του ΕΚ στην Ελλάδα Χάρη Κούντουρο..

21:15 – Προβολή της ταινίας με ελληνικούς υπότιτλους.

22:45 – Διαδικτυακή συζήτηση με συμμετοχή του κοινού και της σκηνοθέτριας της ταινίας που θα βρίσκεται στις Βρυξέλλες (προς επιβεβαίωση).