Το Σπίτι της Μπερνάρντα Άλμπα: τελευταίες παραστάσεις

Με 9 sold-out και 1 παράσταση μέσα στη βροχή, η Μπερνάρντα Άλμπα, η Πόνθια, Η Ανγκούστιας, η Αδέλα, η Μαρτίριο, η Μαγκνταλέν, η Μαρία Χοσέφα, η Αμέλια και η υπηρέτρια του σπιτιού σας περιμένουν για τις 4 τελευταίες παραστάσεις τους: Δευτέρα, 28 | Τρίτη, 29 | Τετάρτη, 30 Σεπτεμβρίου και Πέμπτη, 1η Οκτωβρίου.

Στις 21.30, στην πιο όμορφη αυλή της Αθήνας, στο Βρυσάκι, Χώρος Τέχνης και Δράσης, κάτω από την Ακρόπολη.

Εμφάνιση bernarda alba.jpg

Η Υπόθεση

Ανδαλουσία. Μετά την κηδεία του άνδρα της, η 60χρονη Μπερνάρντα Άλμπα, επιβάλλει στις πέντε κόρες της της πολύχρονο κατ’οίκον εγκλεισμό λόγω πένθους. Σε ένα σπίτι, χωρίς αντρική παρουσία, εισβάλλει ο Έρωτας και τα ανατρέπει όλα… Μία βαλκανική τραγωδία εννέα γυναικών, με αέρα αλμοδοβαρικό.

Εμφάνιση bernarda alba2.jpg

Σκηνοθετικό Σημείωμα

Σε μια ισχνή δημοκρατία, όπου περισσεύουν τα μνημόνια και οι δογματικές, δίχως καμιά πίστη στο συνάνθρωπο, διατυπώσεις, Το σπίτι της Μπερνάρντα Άλμπα δεν είναι ένα έργο, που απλά μπορεί να μας αφορά, είναι ο κόσμος μέσα στον οποίο ζούμε.

 

Η Μπερνάρντα, η Αδέλα, η Πόνσια, η Μαρτύριο, η Ανγκούστιας, η Αμέλια, η Μαγδαλένα, η Προυντένσια κι ο πανταχού παρών, και γι’ αυτό απών, Πέπε, είναι σάρκα από τη σάρκα μας. Μιλούν τη λογοκριμένη γλώσσα μας, ενώ η στεγνή, από τη στέρηση και τον εγκλεισμό, όψη τους καταμαρτυρά όσα οι λέξεις κρύβουν. Από τη μια κοινωνία σε κρίση, ας πούμε, την ισπανική, τις μέρες του ’36 λίγο πριν το πραξικόπημα, στην ελληνική κοινωνία του 2015. Από το δυτικό άκρο της Μεσογείου, έως τις απότομες ακτές της Αδριατικής και της Μαύρης Θάλασσας, από τις ορκισμένες παρθένες της Αλβανίας έως τις ηρωίδες του Αλμοδόβαρ, οι ίδιες ακούραστες νότες, οι ίδιες υγρές και μεστές φωνές, οι ίδιες υποσχέσεις και το ίδιο σκληρό παιχνίδι με το θάνατο.

 

Το σπίτι της Μπερνάρντα Άλμπα είναι μια ανδαλουσιανή τραγωδία, με άλλα λόγια μια βαλκανική τραγωδία, που λαμβάνει χώρα στις εσχατιές του πολιτισμένου κόσμου. Η άνυδρη και διψασμένη γη, καθρεφτίζεται στα στερημένα από έρωτα γυναικεία πρόσωπα του έργου. Αφόρητη ζέστη δοκιμάζει τα όρια της ύπαρξης τους σε εγκλεισμό, ενώ μια πιθαμή έξω από το σπίτι – φυλακή, μοιάζει να απλώνεται ένα σύμπαν διαποτισμένο από αισθησιακές μουσικές και οσμές, κάθιδρων από το χορό, σωμάτων, που δεν παύουν ποτέ να ερωτεύονται. Αλήθεια ή ψέματα; Μια φαντασίωση που στήνει μοιραίες παγίδες στα θύματά της, ή μια αλήθεια, που όμως η κατάκτησή της χρειάζεται τόλμη και πόθο ή, ακόμα καλύτερα, duente;

Εμφάνιση bernarda.jpg

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ

 

Κείμενο: Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα

Μετάφραση: Μαρία Σκαφτούρα

Σκηνοθεσία, μουσική επιμέλεια: Ένκε Φεζολλάρι

Φωτισμοί: Ελίζα Αλεξανδροπούλου

Δραματολογική Επεξεργασία: Ναταλί Μηνιώτη

Κοστούμια και Επιμέλεια Σκηνικού Χώρου: Χριστίνα Κωστέα

Βοηθός Σκηνοθέτη: Στεφανία Βλάχου

 

Φωτογραφίες: Κική Παπαδοπούλου

Κομμώσεις:Τάσος Καστανιάς

Επιμέλεια μακιγιάζ: Make up lab by Yannis Marketakis

 

Ερμηνεύουν:

Δώρα Στυλιανέση / Μπερνάρντα Άλμπα

Μαρία Σκαφτούρα/ Πόνθια

Αντιγόνη Κουλουκάκου –Ανγκούστιας

Ελεονώρα Αντωνιάδου – Αδέλα

Δανάη Παπουτσή / Μαρτίριο

Αγάπη Παπαθανασιάδου / Μαγκνταλένα

Βέφη Ρέδη / Μαρία Χοσεφα

Φρύνη Θετάκη / υπηρέτρια

Ξανθή Κρανίδη /Αμέλια

 

Παραγωγή: People Entertainment Group

Εμφάνιση bernarda3.jpg

** Το κείμενο της παράστασης κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Βακχινόν (Ασκληπιού 17)

 

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ:

Τελευταίες Παραστάσεις :             Δευτέρα, 28 | Τρίτη,29 | Τετάρτη, 30 Σεπτ. | Πέμπτη, 1η Οκτ.

Ώρα Έναρξης:                                     21.30

Διαρκεια Παράστασης:                   90 λεπτά (χωρίς διάλειμμα)

 

Τιμές Εισιτηρίων:              10 € (γενική είσοδος), 5 € (μειωμένο για φοιτητές, σπουδαστές)

 

 

Χώρος:  Βρυσάκι, Χώρος Τέχνης & Δράσης  (Bρυσακίου 17, Πλάκα -Πληροφορίες/Κρατήσεις: 210 3210179 // www.vryssaki.gr // www.facebook.com/vryssaki) // e-mail: vryssaki@sinthesis.gr