Συναυλίες- εργαστήρια από 1 έως 8 Απριλίου ΑΙΘΟΥΣΑ ΣΥΝΑΥΛΙΩΝ ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΝΑΚΑΣ

NEOI---SOUKAS

Σάββατο 1/4

ώρα 16:00

ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ

ΑΙΘΟΥΣΑ ΣΥΝΑΥΛΙΩΝ ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΝΑΚΑΣ ΙΠΠΟΚΡΑΤΟΥΣ 41, ΑΘΗΝΑ

ΤΗΛ.: 210 3634000 

 

Η μουσική ανάλυση πρακτικά, θεωρητικά και εφαρμοσμένα

Παρουσίαση, συζήτηση και σχεδιασμός των συναντήσεων του εργαστηρίου

με τον Κώστα Χάρδα

 

Με συναντήσεις σε τρεις διαδοχικές μέρες, το εργαστήριο στοχεύει στο να φέρει την αναλυτική διαδικασία πιο κοντά σε ερμηνευτές, συνθέτες, θεωρητικούς και μουσικολόγους.

l Από την θεωρία στην πράξη: Αναλυτική προσέγγιση στην ερμηνεία

l Πρακτική αναλυτική προσέγγιση μουσικών έργων

l Θεωρητική εισαγωγή και πρακτική εφαρμογή συγκεκριμένων μεθόδων ανάλυσης

l Κριτική αναλυτική προσέγγιση σε ηχογραφήσεις

 

Το εργαστήριο θα πραγματοποιηθεί στις 10, 11, 12 Απριλίου (Μεγάλη Εβδομάδα)

 

Ο Κώστας Χάρδας είναι επίκουρος καθηγητής συστηματικής μουσικολογίας στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Α.Π.Θ. Σπούδασε πιάνο και ανώτερα θεωρητικά στο Αθηναϊκό Ωδείο και μουσικολογία στο Α.Π.Θ. Υποτροφία της Ακαδημίας Αθηνών του έδωσε τη δυνατότητα να αποκτήσει Master από το Πανεπιστήμιο του Λονδίνου και διδακτορική διατριβή από Πανεπιστήμιο του Surrey. Έχει παρουσιάσει ανακοινώσεις σε συνέδρια και έχει δημοσιεύσει άρθρα, λήμματα και κεφάλαια βιβλίων στα παρακάτω πεδία: ανάλυση και θεωρία της μουσικής, νεοελληνική μουσική, μουσική του δέκατου ένατου και του εικοστού αιώνα, ερευνητική προσέγγιση στη μουσική εκτέλεση. Πρόσφατες δραστηριότητες: διάλεξη στο Τμήμα Ελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Κολούμπια, κεντρικός ομιλητής συνεδρίου της College Music Society στις Η.Π.Α., συγγραφή επτά λημμάτων για την έγκριτη μουσική εγκυκλοπαίδεια Grove Music Online, τρία κεφάλαια για συλλογικούς τόμους από εκδοτικούς οίκους του εξωτερικού. Είναι ο ιδρυτής της ερευνητικής ομάδας για τη μουσική εκτέλεση της Ελληνικής Μουσικολογικής Εταιρείας.

Ως πιανίστας έχει μαθητεύσει δίπλα στους Γιολάντα Σεβέρη, Δόμνα Ευνουχίδου, John Bingham, Μαρτίνο Τιρίμο, Roberto Szidon και Philip Fowke. Εμφανίστηκε σε ρεσιτάλ και συναυλίες μουσικής δωματίου στην Ελλάδα και στο εξωτερικό (Αγγλία, Τσεχία, Βέλγιο, Η.Π.Α.). Είναι ιδρυτικό μέλος του συνόλου Piandemonium. Η ηχογράφησή του (CD) με έργα για σόλο πιάνο και μουσικής δωματίου του Γ. Α. Παπαϊωάννου για την εταιρία Naxos βραβεύτηκε το 2014 από την Ένωση Ελλήνων Κριτικών Μουσικής και Θεάτρου. Το 2016 συμμετείχε στο επετειακό CD για τον Γιώργο Σισιλιάνο (από την Ίριδα Classical). Τον Οκτώβριο του 2016 κυκλοφόρησε από την Centaur Records το CD «The American Album», που ηχογράφησε στις Η.Π.Α. με την φλαουτίστα Patricia Surman.

 

 

Σάββατο 1/4

ώρα 19:00

ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ

ΑΙΘΟΥΣΑ ΣΥΝΑΥΛΙΩΝ ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΝΑΚΑΣ 

 ΙΠΠΟΚΡΑΤΟΥΣ 41, ΑΘΗΝΑ

ΤΗΛ.: 210 3634000 

 

Σειρά συναυλιών «Οι νέοι για τους νέους»

 

Ρεσιτάλ βιολιού

Βασίλης Σούκας

Στο πιάνο ο Πάνος Λουμάκης

Διανύοντας τον 29ο κύκλο της, η σειρά συναυλιών «Οι Νέοι για τους Νέους» αποτελεί βήμα έκφρασης και σημαντικό θεσμό ανάδειξης των επίλεκτων νέων ερμηνευτών κλασικής μουσικής.

 

Ο Βασίλης Σούκας γεννήθηκε στην Αθήνα το 1993. Ξεκίνησε βιολί στην ηλικία των πέντε ετών. Το 2011 αποφοίτησε από το Μουσικό Γυμνάσιο-Λύκειο Ιλίου και εισήχθη στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Ε.Κ.Π.Α. Το 2012 πήρε το δίπλωμά του από το Δημοτικό Ωδείο Πετρούπολης με Άριστα παμψηφεί και Α’ βραβείο, με δάσκαλο το Νίκο Δεσποτόπουλο. Πραγματοποίησε πτυχιακές και μεταπτυχιακές σπουδές στην Ακαδημία στο Ελσίνκι της Φινλανδίας και το 2016 ολοκλήρωσε τις πτυχιακές του σπουδές (Bachelor) υπό τη διδασκαλία των Pekka Kauppinen και Minna Kangas στο μοντέρνο και μπαρόκ βιολί αντίστοιχα.

Έχει λάβει μέρος σε πολλές συναυλίες σε Ελλάδα, Γερμανία, Αγγλία, Τουρκία, Ρωσία και Φινλανδία. Έχει συμμετάσχει ως εξάρχων στην Ελληνοτουρκική Ορχήστρα Νέων και την Camerata Junior. Την περίοδο 2011 – 2013 διετέλεσε έκτακτο μέλος της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών. Από το 2014 έως σήμερα είναι μέλος των Kirkkonummi Chamber Music Orchestra (Φινλανδία) και Sinfonieta Lentua (Φινλανδία-Ρωσία), ενώ έχει συνεργαστεί με τις Helsinki Baroque Orchestra, Jean Sibelius Orchestra και Helsinki Symfonietta. Ο Βασίλης είναι μόνιμο μέλος της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών από το 2016.

Έχει λάβει μέρος σε σεμινάρια βιολιού και μουσικής δωματίου με τους: Λεωνίδα Καβάκο, llya Gringolts, Yuri Zhislin, Δημήτρη Σέμση, Σίμο Παπάνα, Χρήστο Κανέτη, Olivier Charlier, Yair Kless, Sirkka-Liisa Kaakinen, Martti Rautio και Herwig Zack.

Ασχολείται με τη σύγχρονη μουσική, ερμηνεύοντας έργα Ελλήνων και ξένων συνθετών, αλλά και συνθέτοντας ο ίδιος.

 

Πρόγραμμα

  1. A. Mozart: Violin sonata No 27 in G major (K. 379/373a) / S. Rachmaninov: Romance op. 6, for violin & piano / A. Schnittke: Violin sonata No 1 / N. Σκαλκώτας: Sonata for violin solo (1925) / C. Debussy: Violin sonata in G minor, L 140

 

 

 

Δευτέρα 3/4

ώρα 20:30

τιμή εισιτηρίου 10 € – φοιτητικό 5 €

ΑΙΘΟΥΣΑ ΣΥΝΑΥΛΙΩΝ ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΝΑΚΑΣ ΙΠΠΟΚΡΑΤΟΥΣ 41, ΑΘΗΝΑ

ΤΗΛ.: 210 3634000 

 

Συναυλία του Κουιντέτου  πνευστών «Αίολος»Βαγγέλης Σταθουλόπουλος φλάουτο
Γιάννης Τσελίκας όμποε
Άγγελος Πολίτης κλαρινέτο
Γιώργος Φαρούγγιας φαγκότο
Σπύρος Κάκος κόρνο στο πιάνο η Ελένη Νταφέκα  Το κουιντέτο πνευστών Αίολος ιδρύθηκε στην Αθήνα την άνοιξη του 2008 από κορυφαίους μουσικούς Συμφωνικών Ορχηστρών της Αθήνας με σκοπό την προβολή έργων μουσικής δωματίου για το συγκεκριμένο σχήμα. Έχει εμφανιστεί στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, στην Αίθουσα Συναυλιών Φίλιππος Νάκας, στην αίθουσα συναυλιών του φιλολογικού συλλόγου «Παρνασσός», στη Γερμανική Εκκλησία, στην αίθουσα συναυλιών του Ωδείου Αθηνών, στην Ελληνοαμερικάνικη Ένωση, στην Εθνική Λυρική Σκηνή, στο Athenaeum, σε συναυλιακούς χώρους εκτός Αθηνών και σε διάφορα εκπαιδευτικά προγράμματα. Στο ευρύ ρεπερτόριο του κουιντέτου περιλαμβάνονται πολλές πρώτες πανελλήνιες εκτελέσεις έργων ξένων συνθετών (Schuller, Dubois κ.α.), ενώ πολλοί νέοι Έλληνες συνθέτες έχουν εμπιστευθεί τον «Αίολο»για τις πρώτες εκτελέσεις των έργων τους. Σύντομα θα κυκλοφορήσει η πρώτη του δισκογραφική παραγωγή. Πρόγραμμα Darius Milhaud:La Cheminée du roi René οp. 205 / Heitor Villa Lobos: Quinteto em forma de chôros W231 / Samuel Barber: Summer Music op.31  / Francis Poulenc: Sextuor 

 

 

 

Τετάρτη 5/4

ώρα 20:30

τιμή εισιτηρίου 10 € – φοιτητικό 5 €

ΑΙΘΟΥΣΑ ΣΥΝΑΥΛΙΩΝ ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΝΑΚΑΣ ΙΠΠΟΚΡΑΤΟΥΣ 41, ΑΘΗΝΑ

ΤΗΛ.: 210 3634000 

 

Marimba Crossroads

Μαρίνος Τρανουδάκης μαρίμπα

 

Διαφορετικές εποχές, διαφορετικοί πολιτισμοί, διαφορετικά όργανα.

Από την Αγγλία τής Ελισαβετιανής εποχής και τα τραγούδια του John Dowland, στο Παρίσι του Ντανταϊσμού και του Ιμπρεσιονισμού των Erik Satie και Maurice Ravel αντίστοιχα.

Οι μεταλλάξεις του Τάνγκο όπως αυτές αποτυπώνονται από τον Astor Piazzolla και οι παραλλαγές Paganini μέσα από την Avant- Garde ματιά του Toshi Ichiyanagi.

Σταυροδρόμια ενός ταξιδιού σε έναν σύγχρονο μουσικό πορτολάνο με πυξίδα την Μαρίμπα.

 

 

Συμμετέχουν:

Άρτεμις Μπόγρη σοπράνο, Γιώργος Παππάς ούτι, Γιώργος Κρίμπερης τρομπόνι, Στέφανος Νάσος πιάνο, Ανδρέας Φαρμάκης μαρίμπα

 

Πρόγραμμα

Toshi Ichiyanagi: «Paganini Personal» for marimba and piano / Astor Piazzolla: «Café 1930, Night Club 1960» from «Historie du Tango» for marimba and trombone / John Dowland:  Selection of Songs, transcription for marimba and voice / Maurice Ravel: «Alborada del Gracioso» from «Miroirs», transcription for two marimbas / Erik Satie: «Gnossienne No1» transcription for marimba and oud

 

 

Πέμπτη 6 Απριλίου 2017

ΩΡΑ 20:00

ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ

ΑΙΘΟΥΣΑ ΣΥΝΑΥΛΙΩΝ ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΝΑΚΑΣ ΙΠΠΟΚΡΑΤΟΥΣ 41, ΑΘΗΝΑ

ΤΗΛ.: 210 3634000 

 

Γνωρίστε το shakuhachi

από τον δάσκαλο Seiun Saruta και τους μαθητές του Kokyo Fukumoto, Korin Miyata, Παντελή Αποστολόπουλο, Μιχαήλ Χαντζή

 

Συναυλία – παρουσίαση

 

Το shakuhachi (σακουχάτσι) είναι ένα αερόφωνο της οικογένειας των φλάουτων, φτιαγμένο συνήθως από μπαμπού με επιστόμιο – απλή οπή, το οποίο κρατιέται κάθετα. Το όνομά του σημαίνει «1.8 πόδια», που είναι και το μήκος του. Χρησιμοποιούνταν από τους Βουδιστές μοναχούς για διαλογισμό.

Διαθέτει ηχοχρώματα ατελείωτων αποχρώσεων και με την κατάλληλη τεχνική ο ερμηνευτής μπορεί να πετύχει στον ίδιο τόνο πολλά διαφορετικά ηχοχρώματα.

Ενώ μέχρι τα μέσα του 19ου αιώνα, δηλαδή στην περίοδο Έντο της ιαπωνικής ιστορίας, η χρήση του οργάνου ήταν περιορισμένη στα πλαίσια της θρησκευτικής άσκησης, σήμερα κατέχει κεντρική θέση στη μουσική τέχνη της Ιαπωνίας, τόσο μέσα από τις παραδοσιακές μελωδίες όσο και χάρη στο πλούσιο ρεπερτόριο σύγχρονων έργων που εκμεταλλεύονται το ιδιαίτερο ηχόχρωμα και τις τεχνικές απαιτήσεις του οργάνου. Ήταν μάλιστα ιδιαίτερα δημοφιλές στο ποπ – ροκ ρεπερτόριο της δεκαετίας του 1980, αφού χρησιμοποιήθηκε από διάσημα ποπ ή ροκ συγκροτήματα της εποχής.

 

O δάσκαλος Seiun Saruta με τους μαθητές του Kokyo Fukumoto, Korin Miyata, Παντελή Αποστολόπουλο, Μιχαήλ Χαντζή θα μας ξεναγήσουν στα υπέροχα ηχοχρώματα του shakuhachi!

 

Ο Seiun Saruta ξεκίνησε τη μουσική του εκπαίδευση στην ηλικία των 14 ετών και μαθήτευσε κοντά σε εκλεκτούς δασκάλους της τέχνης του σακουχάτσι. Σήμερα ζει και εργάζεται ως μάστερ διδάσκαλος και είναι πρόεδρος του συλλόγου «Σακουχάτσι Ισσούι-κάι» στον νομό Ιμπαράκι.

 

 

 

Σάββατο 8/4

ώρα 20:00

ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ

ΑΙΘΟΥΣΑ ΣΥΝΑΥΛΙΩΝ ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΝΑΚΑΣ ΙΠΠΟΚΡΑΤΟΥΣ 41, ΑΘΗΝΑ

ΤΗΛ.: 210 3634000 

 

 

Σειρά Συναυλιών «Οι Νέοι για τους Νέους»

Ρεσιτάλ πιάνου

Βρεζ Χατσατουριάν

 

Διανύοντας τον 29ο κύκλο της, η σειρά συναυλιών «Οι Νέοι για τους Νέους» αποτελεί βήμα έκφρασης και σημαντικό θεσμό ανάδειξης των επίλεκτων νέων ερμηνευτών κλασικής μουσικής.

 

 

O Βρεζ Χατσατουριάν γεννήθηκε στο Ερεβάν της Αρμενίας. Σε ηλικία πέντε ετών ξεκίνησε τα πρώτα μαθήματα πιάνου και μουσικής θεωρίας, έχοντας γίνει δεκτός στη μουσική σχολή Spendiaryan. Το 1999 εγκαταστάθηκε στην Αθήνα και συνέχισε τις μουσικές του σπουδές στο Δημοτικό Ωδείο Καλλιθέας «Οδυσσέας Δημητριάδης», απ’όπου έλαβε πτυχία Αρμονίας και Αντίστιξης (Άριστα παμψηφεί) και αποφοίτησε με το Πτυχίο Πιάνου από την τάξη της Αΐντας Πασινιάν (Άριστα παμψηφεί). Συνέχισε τις σπουδές στο πιάνο στο Ωδείο Αθηνών με τους  διακεκριμένους  καθηγητές  Διονύση Μαλλούχο και Μαρία Ευστρατιάδη και αποφοίτησε με το Δίπλωμα Πιάνου (Άριστα παμψηφεί, Β’ Βραβείο και ειδικό έπαθλο εξαιρετικής επίδοσης). Από μικρή ηλικία συμμετέχει σε διαγωνισμούς πιάνου, έχοντας αποσπάσει πολλές διακρίσεις και βραβεία (μετάλλιο UNESCO μεταξύ άλλων). Επίσης, είναι τακτικό μέλος της Α.Σ.Ο.Ν. (Αθηναϊκή Συμφωνική Ορχήστρα Νέων) με την οποία έχει συμμετάσχει σε συναυλίες στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, στο Ινστιτούτο Γκαίτε και άλλους σημαντικούς χώρους σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας.

Παράλληλα με τις κλασικές του σπουδές, εκδηλώνει μεγάλο ενδιαφέρον για τη σύνθεση, τη μουσική τεχνολογία και την ηλεκτρακουστική μουσική, ενώ έργα του έχουν ακουστεί σε διάφορα projects και θεατρικές παραστάσεις στο Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών, τη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών κ.ά. Είναι απόφοιτος  του Μουσικού Σχολείου Πειραιά και αριστούχος απόφοιτος του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (κατεύθυνση Μουσικής Τεχνολογίας). Το 2014 εργάστηκε ως βοηθός παραγωγού σε μεγάλο ραδιοφωνικό σταθμό της Αθήνας. Από το 2015 αποτελεί μέλος της ομάδας Take Over Greece, η οποία λειτουργεί υπό την αιγίδα του Βρετανικού Συμβουλίου σε συνεργασία με τον χώρο πολιτισμού BIOS και συμβάλλει στην παραγωγή και τη διαχείριση πολιτιστικών δράσεων στην Αθήνα.

 

Πρόγραμμα

  1. D. Scarlatti: Sonata K. 517 / L. v. Beethoven: Sonata No 4, Op. 7 / M. Ravel: Jeux d’Eau / F. Chopin: Fantaisie, Op.49 / A. Babajanian: Poem

 

 

 

About author

Afisa

Ο Ελευθέριος Βενιζέλος στη Βουλή

Ο Ελευθέριος Βενιζέλος στη Βουλή των Ελλήνων την άνοιξη του 1932 Οι υπαίτιοι των σημερινών οικονομικών μας δυσχερειών, οι υπαίτιοι της Μικρασιατικής καταστροφής, ο εθνικός ...