Πολύνα Γκιωνάκη: «Δεν είναι εύκολο να μιλάς για τη βία που έχεις υποστεί»

DSC_2005_1D

“Δεν είναι εύκολο να μιλάς για τη βία που έχεις υποστεί. Διότι τα άτομα που την ασκούν, με το συσσωρευμένο θυμό που έχουν, τον εξουσιαστικό τρόπο και τη διαστρέβλωση των γεγονότων, καταφέρνουν στο τέλος να θυματοποιούν τον εαυτό τους και να γεμίζουν ενοχές το άτομο που υφίσταται τη βία”.

Τονίζει  μεταξύ άλλων στη συνέντευξή της στη ΓΕΦΥΡΑ η Πολύνα Γκιωνάκη και την οποία μπορείτε να διαβάσετε παρακάτω.

Έχουμε λάβει το Δελτίο Τύπου της παράστασης, θα θέλατε να μας μιλήσετε με δυο λόγια για την παράσταση RED X;

Η παράσταση RED X που θα παρουσιάζεται από την Πέμπτη 5 Γενάρη και κάθε Πέμπτη στο θέατρο ΛΥΧΝΟΣ, είναι ένας αυτοβιογραφικός μονόλογος. Το θέμα του είναι η κακοποιημένη γυναίκα. Πώς αντιδρά αυτή η γυναίκα όταν κάποια στιγμή συνειδητοποιεί ότι επί χρόνια δεχόταν από το σύντροφό της, τη λεκτική, ψυχολογική – συναισθηματική και σωματική βία. Η ηρωίδα προσπαθεί να ισορροπήσει την ανισορροπία που της έχει προκαλέσει η βία.

Η παράσταση είναι ένας αυτοβιογραφικός μονόλογος, καθώς δυστυχώς και η ίδια έχετε υπάρξει θύμα ψυχολογικής και σωματικής βίας. Πόσο εύκολο ή δύσκολο σας ήταν να μιλήσετε ανοιχτά για αυτό το θέμα, το οποίο οδήγησε και στη δημιουργία της παράστασης;

Δεν είναι εύκολο να μιλάς για τη βία που έχεις υποστεί. Διότι τα άτομα που την ασκούν, με το συσσωρευμένο θυμό που έχουν, τον εξουσιαστικό τρόπο και τη διαστρέβλωση των γεγονότων, καταφέρνουν στο τέλος να θυματοποιούν τον εαυτό τους και να γεμίζουν ενοχές το άτομο που υφίσταται τη βία. Πρέπει να ομολογήσω ότι με βοήθησε πάρα πολύ η ψυχολογική στήριξη που είχα από το κέντρο κακοποιημένων γυναικών και να αντιληφθώ ότι δεν πρέπει να αισθάνομαι καμία ενοχή για αυτό που έχω υποστεί. Δεν επικαλέστηκα το έγκλημα του άλλου (διότι η βία είναι έγκλημα) για να διαμαρτυρηθώ, αλλά για να αντισταθώ. Θεωρώ ότι δεν νοείται δίκαιο δίχως δικαίωμα. Το δικό μου δικαίωμα ήταν η έκφραση μέσω της τέχνης μου.

Στη σκηνή ενσαρκώνετε το ρόλο της Αλεξάνδρας, μιας γυναίκας που έχει βιώσει τη βία από το σύντροφό της. Η κατάθεση ψυχής που κάνετε πάνω στη σκηνή του θεάτρου, μέσω της Αλεξάνδρας, λειτουργεί λυτρωτικά για την Πολύνα; 

Και βέβαια λειτουργεί λυτρωτικά, είναι όπως στους αλκοολικούς που φωνάζουν, ήμουν αλκοολικός δεν είμαι πια. Και μόνο η σκέψη ότι καταθέτοντας τη δική μου προσωπική εμπειρία μπορώ να βοηθήσω έστω και μια γυναίκα, με ικανοποιεί και με γεμίζει ως άνθρωπο.15037077_1006905319435950_6226003480935357642_n

Το RED X είναι μια παράσταση που αφορά μόνο τις γυναίκες ή θα πρέπει, κατά κύριο λόγο, να τη δουν οι άντρες;

Το RED X  είναι μια παράσταση που αφορά όλους. Καταρχάς θα ήθελα σας πω ότι οι γυναίκες πρέπει να τη δουν για να συνειδητοποιήσουν ότι αυτή η omerta, ο νόμος της σιωπής που έχουν μάθει να ζουν, πρέπει να σπάσει. Διότι η σιωπή μπορεί να είναι μια αρετή, όπως μας έχουν μάθει, αλλά πολλές φορές μπορεί να αποβεί εγκληματική. Θα έλεγα ακόμα ότι οι γυναίκες πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι την αξιοπρέπειά μας δεν μπορεί κανείς να μας την πάρει, αν δεν τη δώσουμε εμείς οι ίδιοι. Σχέση, θα πει ελευθερία, αυτό θα πρέπει να το συνειδητοποιήσουν άντρες και γυναίκες. Ας θυμηθούμε τα λόγια του Καζαντζάκη που έγραφε «…Θέλει να είναι ελεύθερος, σκοτώστε τον.»

Θεωρώ ότι οι άντρες είναι αυτοί κυρίως που πρέπει να δούνε την παράσταση, διότι η βία δεν είναι δύναμη, είναι αδυναμία ή αν είναι δύναμη είναι κτηνώδης δύναμη. Μέσα σε όλους τους ανθρώπους υπάρχει η εχθρότητα και η φιλότητα, αυτά τα δύο συνεχώς μάχονται, ας κυριαρχήσει η φιλότητα. Για τους άντρες που την ασκούν θα έλεγα η κόλαση είναι άδεια, οι διάβολοι είναι εδώ.

15178235_1022177074575441_7334073863971288673_n

Ποια είναι τα βασικά μηνύματα που θέλετε να περάσετε μέσα από την παράσταση RED X;

Μέσα από αυτή την παράσταση φυσικά, το πρώτο μήνυμα είναι να μη δέχεται καμία γυναίκα και κατ’ επέκταση κανένας άνθρωπος τη βία. Και κατά δεύτερον, ότι οι γυναίκες που την υφίστανται να σπάσουν τη σιωπή τους πριν να είναι αργά.

Γιατί θα πρέπει να δει κάποιος την παράσταση;

Δεν θα μπορούσα να γράψω ένα έργο αν σε αυτό δε πίστευα, πιστεύω ότι δεν βλέπουμε θέατρο μόνο για να διασκεδάσουμε, αλλά για να βοηθηθούμε και να ανυψωθούμε ως άνθρωποι και χαρακτήρες. Η παράσταση αυτή έχει ένα κοινωνικό και διαχρονικό μήνυμα. ΤΕΛΟΣ ΣΤΗ ΒΙΑ. Η ηρωίδα ή πιο σωστά η αντι-ηρωίδα του έργου ας είναι η τελευταία γυναίκα που υπέστη σε όλο της το είναι τη βία. RED X λοιπόν σε ό, τι βιάζει τη ψυχή και το κορμί μας.

 

Σας ευχαριστώ πολύ!!

Πολύνα Γκιωνάκη

About author